Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Plomin (foto Zelena akcija)

‘Čestitamo građanima Ploča! Na potezu je Istarska županija i TE Plomin C!’

Plomin (foto Zelena akcija)
Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

– Čestitamo građanima Ploča na izvrsnom odazivu na jučerašnji referendum, pri čemu se preko 90% izašlih izjasnilo protiv izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen. Time je poslana snažna poruka investitoru ali i Vladi RH protiv izgradnje ovakvih okolišno i ekonomski štetnih projekata – poručili su javnosti danas Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre, i Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

U isto vrijeme, IDS koji upravlja Istarskom županijom gotovo pasivno promatra aktivnosti Vlade i HEP-a koji pokušavaju izgraditi TE Plomin C, upozoravaju.

– Skupština Istarske županije je na tematskoj sjednici u listopadu 2012. donijela zaključak kojim poziva Vladu RH da u Istri raspiše referendum o ovome projektu. Međutim, Istarska županija ima mogućnost raspisivanja savjetodavnog referenduma, kakav je jučer i održan u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre gradnju TE Plomin C i tako nešto  uporno odbija, lažno se prikazujući kao oporba ovome projektu te u isto vrijeme građanima Istre i dalje oduzima pravo na demokratsko izjašnjavanje stava o Plominu C. IDS mora donijeti odluku – jeli im važnija predizborna koalicija sa zagovornicima TE Plomin C SDP-om i HNS-om, ili zdravlje građana? Tj. hoće li raspisati savjetodavni referendum o ovome projektu, ili će zbog stranačkih interesa i dalje stajati po strani? – javno su istarske političare zapitali iz dviju ekoloških udruga.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI