Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Šibenik, snimila : J. Klisović

Turistički uspjeh u kišnom listopadu – 12 % više dolazaka

Šibenik, snimila : J. Klisović

Turizam i u nastavku godine bilježi dobre brojke barem kada su u pitanju one statističke. Kakav je financijski efekt turističkog sektora u dosadašnjem dijelu godine još nije poznato, ali ako je suditi po BDP-u koji je u zadnjem tromjesečju u minusu za 0, 5 posto, očito je da između statističkih brojki koje su u kontinuiranom plusu i ostvarenih prihoda postoji nesrazmjer. Dovoljno da se ekonomski analitičari uhvate posla, tj. analiza i utvrde gdje se i koliko zaradilo, gdje je moglo više, a nije…

Šibenik, snimila : J. Klisović

Šibenik, snimila : J. Klisović

Najnovija analiza Državnog zavoda za statistiku govori da je u listopadu dolazaka turista bilo više za 12 posto, a noćenja za 4, 3 posto. Ako se prisjetimo kakve su vremenske (ne)prilike vladale u listopadu, dolasci turista, a posebno njihova noćenja su iznenađujuće velika.
Ukupno gledajući, u podsezonskom listopadu turisti su ostvarili 1 876 270 noćenja. Strani turisti su bili daleko brojniji od domaćih i na strance otpada čak 85, 7 posto, odnosno inozemni gosti ostvarili su 5, 8 posto više noćenja nego u rujnu ove godine. Kad je riječ o domaćim gostima oni su se uglavnom „držali kuće“, te je njihovih noćenja za 3, 7 posto manje nego u rujnu.
 Njemci i u posezoni vjerni Hrvatskoj
Najveći broj turista koji je Hrvatsku posjetio u kišnom listopadu došao je iz Njemačke i na njih otpada čak 29 posto od ukupnog broja noćenja. Za njima slijede ostvarenja gostiju iz Austrije (9, 0 %), potom iz Ujedinjenog Kraljevstva (7, 6 %), pa Slovenije (6, 7 %), Italije (4, 0 %), Francuske (3, 6 %), SAD-a (3, 4 %), Švicarske (3, 2 %) te Republike Koreje (2, 5 %). Na goste iz ovih zemalja otpada ukupno 69, 0 % noćenja, a ostatak na goste iz ostalih zemalja.
Posve očekivano, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima koji su evidentirali 1 229 636 noćenja što čini udjel od 65, 5 posto u ukupnim ostvarenjima.
U Zagrebu ostvaren najveći broj noćenja domaćih gostiju
Da Zagreb postaje sve posjećenija turistička destinacija za domaće goste govori podatak o najvećem broju noćenja, a za Zagrebom slijedi Opatija, Split, Vodice, Poreč, Šibenik, Zadar, Osijek i Rijeka. U ovim je centrima zabilježeno 41, 2 posto od ukupno ostvarenih noćenja domaćih turista.
Stranci su i dalje najviše okrenuti Dubrovniku i njegovim kulturnim zanimljivivostima, ljepotama, atrakcijama… , a po posjećenosti zatim slijedi Zagreb, pa Opatija, Poreč, Zadar, Split, Rovinj, Labin i Konavle.
Šibenik, snimila: J. Klisović

Šibenik, snimila: J. Klisović

Dobri rezultati u Šibeniku, Primoštenu, Vodicama…
Šibensko-kninska županija, također može biti zadovoljna ukupnim ostvarenjima u listopadu. Turističke centre u županiji posjetilo je 26, 6 tisuća gostiju koji su ostvarili nešto preko 98 tisuća noćenja. Najviše ih je, dakako bilo u Šibeniku– 12 223 gostiju koji su ostvarili 37 tisuća noćenja. Po brojnosti slijedi Primošten sa 26 tisuća noćenja, Vodice sa 20 tisuća noćenja, Tisno sa 5600 noćenja…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI