Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
IZDVOJENO
Šibensko-kninska voda opet zamućena, ni slova na stranicama Vodovoda, Grada, Županije, Zavoda…

Šibensko-kninska voda opet zamućena, ni slova na stranicama Vodovoda, Grada, Županije, Zavoda…

Ovako je bilo nedavno

Nadajmo se kako neće opet biti ovakvih prizora (arhivska fotografija)

Voda iz vodovodne mreže u nekim dijelovima županije već nije za piće ukoliko se ne prokuha i istaloži, a od večeri će se to odnositi i na glavninu priobalja i zaleđa. Tako kaže Izvanredno izvješće koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Šibensko–kninske županije i to posredstvom šibenskog Županijskog centra 112 (DUSZ, Područni ured za zaštitu i spašavanje).

– Voda u vodocrpilištu Jaruga (koja opskrbljuje vodom grad Šibenik, cijeli priobalni dio Šibensko-kninske županije, sela u šibenskom zaleđu: Pokrovnik, Pakovo Selo, Perković, Mirlović Zagora, dio Unešića, te rubne dijelove Zadarske županije: Radašinovci, Stankovci, Budak, Bila Vlaka i Splitsko-dalmatinske županije: Bogdanovići i Jurići), od jutra 06.12.2014. je zamućena. Zamućenje se tijekom dana očekuje i u vodovodnoj mreži, pa se unaprijed daju preporuke za građanstvo: Zamućenu vodu treba prokuhavati i taložiti, ukoliko se koristi za ljudsku uporabu – stoji u izvanrednoj obavijesti koju je priredio Robert Nađ iz ŽC-a 112 Šibenik.

Ni slova na stranicama Grada, Županije, Zavoda…

Tako žitelji Šibensko-kninske županije u vrlo kratkom vremenu ponovno imaju problema s vodoopskrbom. Premda se ovo zamućenje vezuje uz obilne kiše koje padaju već danima, još uvijek nije bistro zbog čega je nedavno voda bila zamućena i neupotrebljiva i za piće i za osobnu higijenu, a kada su u njoj pronađeni tragovi nafte i ulja, te niz drugih štetnih sastojaka. Taj slučaj još uvijek nije riješen: još uvijek nije jasno rečeno tko ili što je prouzročilo zagađenje vode, niti tko će odgovarati što je bez vode danima bio znčajan dio Dalmacije. Odgovorne osobe valjda računaju na zaboravnost i kratko pamćenje lokalnog življa, pa i dalje nema odgovora o uzroku tog nedavnog zagađenja.
Nadalje, važno je istaknuti i kako se vijest o ponovnom zamućenju vode još uvijek nije u dovoljnoj mjeri proširila među stanovništvom, a doznala se zahvaljujući šibenskoj ekipi Županijskog centra 112, koji je ovu obavijest poslao medijima, od kojih su je dospjeli objaviti tek neki. Naime, premda bi to trebalo biti logično i valjda uobičajeno, vijest o zamućenju vode se još uvijek ne može pročitati niti na internetskim stranicama Šibensko-kninske županijie, niti Grada Šibenika, a niti na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Čak ni na stranicama komunalne tvrtke Vodovod i odvodnja.
Možda je to zbog toga jer je danas subota.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI