Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
SCENA
Šaka u oko političkoj korektnosti… iliti Đubrivo se vratilo u Šibenik

Šaka u oko političkoj korektnosti… iliti Đubrivo se vratilo u Šibenik

Kultni splitski punk/metal bend sinoć je drugi put nastupio pred šibenskom publikom.

Đubrivo (Foto: Facebook)

Najkomotnije je ustvari boraviti u undergroundu. Ako ste se pomirili s činjenicom da kunu nećete tako često viđati i da velik dio svijeta uopće ne mari što postojite, stvari su puno laganije. Tada politički nekorektni možete biti do mile volje; bolje rečeno, politička nekorektnost vam je više-manje suđena.
Đubrivo će tako s razdraganim glasom pjevati o „nenadanom abortusu“, „djedi pedofilu“ ili „Iliji nekrofilu“. Nikog nije briga, medije najmanje. Zainteresiranoj šačici to će biti dovoljno ludo da bude urnebesno i u trenu se stvori idealna situacija za stvaranje kultnog statusa. Doduše, nije to baš, u slučaju Đubriva“, bilo pitanje trena. U dvadeset godina objavili su dva albuma, što ih po diskografskoj ažurnosti stavlja uz bok Kawasaki 3p-u.
Nije Đubrivo ni uvijek tavorilo u blatu alternativnog podzemlja. Ima nešto manje od deset godina kada ih je Hladno pivo povelo na svoju dvoransku turneju. Đubriva se to valjda nije previše dojmilo, pa su se vratili tamo gdje se najbolje osjećaju. U klubove poput šibenske Kuglane, gdje su sinoć promovirali svoj drugi studijski uradak „Krvava bajka“.
Nema toga što splitsko Đubrivo nije uplelo u svoj bučni izričaj; zaboravljeni speed i thrash metal riffovi, gitarističke solaže njemačke power škole, vezivno hard core tkivo, poetika punka te povremeni izleti u ska-narodnjačko izrugivanje. Sav taj rijetko viđeni stilski kaos jučer je u Kuglani zvučao smisleno, tečno i programirano degutantno. Na radost stotinjak alternativno nastrojene omladine.
Koncert je otvorio mladi šibenski thrash metal bend Porko Dio, čiji smo nastup, spletom okolnosti, propustili. Njihove kolege iz grupe Cult of Reborn sve su vidjeli i tvrde da su rasturili.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI