Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Reno Sinovčić, ‘kralj ribe’ u mreži USKOK-a – uhićen i nogometni čelnik Zebić te petero poreznika

Reno Sinovčić, ‘kralj ribe’ u mreži USKOK-a – uhićen i nogometni čelnik Zebić te petero poreznika

Iz predizborne kampanje uhićenika R.S.

Iz predizborne kampanje uhićenika R.S.

Reno Sinovčić, kontroverzni Zadranin koji je u svojem poslovnom okrilju upravljao medijskim kućama, televizijama, tiskovinama, sportskim klubovima i tko zna čime ne, uhićen je jutros u akciji policije i USKOK-a na zadarskoj Gaženičkoj cesti. Dok je uhićeni R.S. vozio svoj crni golf, odjednom mu je put pripriječilo policijsko vozilo, s kojim se onda lakše i sudario, kako navode očevici. Odmah potom je uhićen, jednako kao i još šest osoba koji se vezuju uz istu USKOK-ovu istragu: direktor Nogometnog kluba Zadar Dalibor Zebić i još petero zaposlenika zadarske Porezne uprave.

Premda još nema službenog očitovanja, neslužbeno se doznaje kako se spomenutih sedmero upravo istražuje zbog porezne pronevjere, odnosno neplaćanja pripadajućeg poreza državi u milijunskim iznosima. Tijekom dana istražitelji pretresaju mjesta stanovanja uhićenika, odnosno prostorije u kojima su radili. TV VOX, zadarska lokalna Tv postaja kojom je upravljao uhićeni Sinovčić, inače dugogodišnji član HDZ-a i nogometni sudac, a sada nezavisni zadarski vijećnik, trenutačno ne emitira program, a slika na ekranu je – crna.
Javna je tajna kako se već desetljećima ime uhićenika vezuje uz pojam ‘najmoćnijeg Zadranina’, čovjeka s razgarantim poslovima među kojima je i dosta onih koji se obično nazivaju mutnima. Vezivalo ga se uz razne afere i kriminalne sfere, no činjenica je kako za sve to vijeme isti nikada nije bio pravomoćeno osuđen.
Dakako, poznata je i njegova legendarna priča o stjecanju bogatstva trgovinom ribe još u prijeratnom razdoblju, u kojem je, kako je tvrdio, dnevno zarađivao i do stotinu tisuća ondašnjih njemačkih maraka, što je bilo navodni temelj njegovog kasnijeg odnosno aktualnog tzv. poslovnog carstva. Zbog toga su ga zvali i ‘kralj ribe’, no isti se sada nalazi u mreži USKOK-a.
Njegovo ime se posebno vezivalo uz Božidara Kalmetu, s kojim je bio dobar prijatelj, a koji je pak danas medijima kazao kako je o Sinovičićevu uhićenju zna samo ono što je doznao iz medija, te da nema tome ništa dodati.
A u medijima je B. Kalmeta jučer mogao doznati i kako je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odbio njegovu žalbu i potvrdio rješenje USKOK-a o proširenju istrage u slučaju Remorker.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI