Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
GOSPODARSTVO
Radnici TLM-ove Prešaonice još nisu dobili plaću: Jadranska banka blokirala račun TLM-a

Radnici TLM-ove Prešaonice još nisu dobili plaću:
Jadranska banka blokirala račun TLM-a

Listopadske plaće za radnike TLM-ovih Prešaonica, iako se činilo da su "gotova stvar", ni danas nisu stigle, jer je Jadranska banka u "zao čas" blokirala račun tvrtke. Svi se nadaju da bi sutra račun mogao biti deblokiran čime bi se osigurao makar privremeni socijalni mir u Tvornici...

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (20)Radnici Prešaonice ( TPP-a ) , šibenskog TLM-a, još nisu dobili plaću za listopad, iako su od Uprave imali najave kako je to de facto riješena stvar. Očekivalo se da će plaće “sjesti” na račune radnika još danas, jer je navodno novac osiguran, ali se dogodilo da je, zbog nepodmirenih obveza ( preko 7 milijuna kuna ), Jadranska banka blokirala račun tvrtke. – Nadamo se da bi blokada mogla biti sutra skinuta i plaće napokon uplaćene, što bi osiguralo  socijalni mir prijeko potreban za razgovore sa potencijalnim strateškim partnerima- kaže predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.

No, listopadska plaća za radnike Prešaonica, njih stotinjak koliko ih je trenutno u tom dijelu TLM-a, ne rješava pitanje opstanka TPP-a, nego je tek time-out do neke nove, možda još teže krize. Sudbina TLM TPP-a krajnje je neizvjesna, a ovih dana je Branimir Lepur, samo dan nakon podnošenja neopozive ostavke na dužnost predsjednika Uprave TPP-a, izjavio kako bi 60 otkaza u Prešaonicama moglo spasiti tvrtku od gašenja. Zanimljivo je da je Lepur na isti način samo koji mjesec ranije, kada je najavljivao prvih 40 otkaza u TPP-u, tvrdio kako se ne radi o otpuštanju i gašenju nego o spašavanju radnih mjesta. Ti su prekobrojni radnici tada imali biti jamstvo da će Prešaonica danas raditi punom parom (!?) Umjesto toga, na redu je novi “paket viška”, ali sada od čak 60 radnika, što samo znači da je na djelu postepeno “odumiranje” Prešaonica…

U međuvremenu, unatoč preuzetoj obvezi da u zadanom roku dostavi Ministarstvu gospodarstva Plan restrukturiranja tvrtke sa specifikacijom svih ulaganja u TLM tijekom sedam godina od privatizacije, Branimir Lepur ni u “popravnom” roku ( petak, 19. prosinca) taj posao nije obavio, ali je zato obećao tijekom današnjeg dana osobno ministru predati dokumentaciju. Hoće li ovog puta to zaista i napraviti?

Od Uprave TLM-a očekuje se da detaljno navede u što je i koliko investirano proteklih godina, a u odnosu na ugovorne obveze preuzete u postupku privatizacije, kada je Hrvatski konzorcij, koji je tada preuzeo TLM, obećao uložiti 107 milijuna eura u Tvornicu. Iako iz Uprave pokušavaju reći da je uloženo i više od toga, sindikati tvrde da su realna ulaganja trostruko niža od onih na koja se kupac obvezao. Upravo zbog toga, vjeruje se da će ugovor s tvrtkom Fintrust obitelji Pejčinoski biti raskinut, a mnogi u TLM-u priželjkuju da im za poslodavca dođe slovenski Impol.

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI