Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
GOSPODARSTVO
Radnici TLM-a dobili plaće: Lanci s porte pali, a kad će Uprava, ne zna se…

Radnici TLM-a dobili plaće:
Lanci s porte pali, a kad će Uprava, ne zna se…

Radnici TLM-ovih Presaonica skinuli su danas lance s ulaza u Tvornicu. Plaća za rujan je stigla. Ali, tri službena vozila Uprave i dalje su u lancima, a tako će i ostati dok ne bude uplaćena i druga od tri zaostale plaće. Tome se nadaju do Božića. A hoće li tako i biti znat će sutra, nakon sastanka s predsjednikom Uprave Branimirom Lepurom

 TLM - drugi dan pobune radnika (Foto H. Pavić) (3)Porta šibenskog TLM-a ponovo je otvorena. Prosvjednici su skinuli lance i lokot s glavnog ulaza u Tvornicu, ali su tri službena automobila Uprave i dalje “okovana”. Za oko 130 radnika Presaonica napokon su stigle plaće. Ali tek rujanske. Hoće li do Božića biti na računu radnika i listopadske, znat će se nakon sutrašnjeg sastanka s predsjednikom Uprave Branimirom Lepurom, ako na dogovoreni sastanak dođe. A obećao je. Obećao je on, kažu radnici, puno toga, ali nije obećanja ispunio. Zbog toga su u prvom prosvjedu i tražili njegovu smjenu, mada, vele, znaju da njemu to ne pada na pamet.

Radnici TLM-ovih Presaonica razišli su se danas mirno iako su njihovi zahtjevi ispunjeni tek polovično. Druga runda slijedi sutra. U izravnim pregovorima s Upravom. Dobiju li jamstvo da će za Božić biti isplata i druge, od tri zaostale plaće, od daljnjih sindikalnih akcija će se suzdržati. Ali, ukoliko se ne postigne dogovor, kako su najavili, prosvjedi se nastavljaju.

Radnicima se jutros ispred porte TLM-a pridružio i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sidnikata Ozren Matijašević da bi im pružio podršku u njihovim opravdanim zahtjevima. S njima je dočekao i vijest da je prva plaća uplaćena. Komentirajući sve ozbiljniju situaciju u šibenskoj Tvornici aluminija, Matijašević je, između ostalog, rekao :

– Naravno da je neisplata tri plaće za radnike strašan problem. Ali, vjerujte, više do toga mene brine što predsjednik Uprave Branimir Lepur nije ispoštovao obveze koje je preuzeo na sastanku u Ministarstvu gospodarstva prije dva tjedna kada je obećao do prošle srijede dostaviti Ministarstvu, CERN-u i DUDI-ju Program restrukturiranja TLM-a sa svim realiziranim investicijama. A bez Programa restrukturiranja Hrvatska će se naći u vrlo neugodnoj poziciji pred Europskom komisijom kojoj treba dokazati da je privatizacijski ugovor u TLM-u zaista i proveden i ispoštovan.  Lepur je zatražio da se rok pomakne do petka do kada će, obećao je, Program konačno dostaviti. Ukoliko to ne napravi, TLM-u slijedi likvidacija ili povrat onih milijardu i sto milijuna kuna što je u privatizaciji Tvornici država otpisala na račun dugova. Naravno da tog novca u TLM-u nema, prema tome jasno je što bi se moglo dogoditi. Zato kažem, plaće jesu problem, ali neodgovorna Uprava još je veći. Jer o njezinim potezima ovisi hoće li TLM opastati ili će na mjestu ove Tvornice sutra biti ledina. A onda, ako se to dogodi, Uprava će morati položiti račune građanima Šibenika i obiteljima 600-700  radnika koji će se naći na ulici- kazao je Matijašević.TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (9)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI