Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA
Predsjednički izbori: Josipović ( 38,90) i Grabar Kitarović  (38,10 posto) u mrtvoj trci

Predsjednički izbori:
Josipović ( 38,90) i Grabar Kitarović (38,10 posto) u mrtvoj trci

U prvom krugu predsjedničkih izbora, sudeći po izlaznim anketama koje je objavila Nova TV, Ivo Josipović ( SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) gotovo poravnati- 38,90 prema 38,10 posto. Ivan Sinčić osvojio 15, 6 posto, a Milan Kujundžić svega 5,7 posto

Predsjednički izbori 28. prosinca 2014. - glasovanje (Foto H. Pavić) (2)Birališta su zatvorena, a kako se prema prvim procjenama čini, bit će ovo vrlo neizvjesni predsjednički izbori. Prema izlaznim anketama koje je neposredno po zatvaranju biračkih mjesta, objavila Nova TV, Ivo Josipović, kandidat SDP-a, dobio je potporu od 38,90 posto građana, a njegova glavna suparnica, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović sa 38,10 posto puše mu za vrat s minimalnom razlikom. Razloga za zadovoljstvo ima svakako mladi Ivan Vilibor Sinčić, kandidat udruge “Živi zid”, koji je kao potpuni anonimac u politici osvojio čak 15,6 posto, dok posve nezadovoljan, prema podacima iz izlaznih anketa, može biti Milan Kujundžić kandidat Hrvatske zore, kojemu je bilo sklono tek 5,70 posto građana.

Ukoliko podaci Državnog izbornog povjerenstva potvrde procjene iz izlaznih anketa, za dva tjedna, 11. siječnja, građani Hrvatske ponovo će na izbore kako bi u drugom krugu odlučili o tome tko će ubuduće sjediti na Pantovčaku. A birat će, očigledno, između ive Josipovića, kojemu bi to bio drugi mandat, i Kolinde Grabar Kitarović.
U stožeru aktualnog šefa države tvrde da su rezultatima zadovoljni, cilj je ostvaren jer je Ivo Josipović prvi, a u pobjedu u drugom izbornom krugu , ne sumnjaju.
U stožeru Kolinde Grabar Kitarović vjeruju da su rezultati još bolji od prvih procjena, jer njihovi birači, kako tvrde, nisu skloni anketiranju. Uvjereni su da će kandidatkinja HDZ-a biti relativni pobjednik u prvom krugu, a ako do drugog kruga dođe, za njih nema dvojbe da će slaviti.
Ivan Sinčić ima doista puno razloga za zadovoljstvo, jer kako je i sam izjavio za Novu TV, evidentno je da su građani prepoznali njegov program jer je svaki šesti birač dao svoj glas upravo njemu.
Najveći gubitnik ovih izbora besumnje je Milan Kujundžić kojemu se očigledno agresivna, negativna kampanja nije honorirala.
Prve službene rezultate DIP će objaviti u 22 sata.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI