Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
GOSPODARSTVO
Pobuna radnika zbog tri neisplaćene plaće: Lancima zatvorili ulaz u TLM i zavezali automobile uprave

Pobuna radnika zbog tri neisplaćene plaće:
Lancima zatvorili ulaz u TLM i zavezali automobile uprave

Očajni radnici TLM-ove prešaonice koji tri mjeseca nisu dobili plaću u utorak ujutro odlučili su se na radikalnu akciju: u devet sati simbolično su lancima vezali tri automobila koje koriste članovi Uprave tvrtke, a onda nimalo simbolično zatvorili i glavni ulaz u tvornicu, tako da kamioni sa sirovinom ne mogu u tvornicu, a ni naručeni i plaćeni gotovi proizvodi do kupaca.  Uprava je do 14 sati popustila i radnici su dobili jamstva da će novac do 15 sati biti na njihovim računima. TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (14)

– Posljednje obećanje imali smo u petak. Rečeno je da će jedna plaća biti isplaćena u ponedjeljak, a druga do Božića. Ovo je potez očajnika. Ovi ljudi ovdje nemaju za hranu.  Nama je dosta laganja. Svi imamo namanje 40-ak godina. Nismo djeca da nam pričaju bajke. Naše radne knjižice su u TLM-u, ne možemo nigdje drugdje ići raditi, ni od Zavoda za zapošljavanje tražiti naknadu. Nama su uzeli Božić i po svemu sudeći ovdje ćemo biti i za sam Badnak uz logorsku vatru. Za nas nije Božić, kad svojoj djeci ne možemo ništa priuštiti – rekao nam je radnik Nikica Vučenović,
Sindikat metalaca Hrvatske iz SSSH i Hrvatski sindikat metalaca iz HURS-a ovu akciju su poduzeli zajedno. Nekad davno TLM je imao i do 4,5 tisuće radnika. Tvornica je stradala u ratu, a još teže u privatizaciji. Sedmog prosinca ističe ugovor o privatizaciji TLM-a koji je Hrvatski fond za privatizaciju prije sedam godina potpisao s konzorcijem pet hrvatskih tvrtki, a danas je većinski vlasnik obitelj Pejčinovski iz Makedonije. Broj radnika u TLM-u spao je na manje od 600, u Tvornici prešanih proizvoda je 130, a u Tvornici valjanih proizvoda 450. 
– U Valjaonici ne samo da su isplatili dospjele plaće, već i akontaciju plaće za studeni, dok u Prešaonicama niti jednu plaću. To je očito za cilj  imalo za cilj unijeti razdor među same radnike kako bi se otupile radničke akcije i prosvjedi. Na žalost i radnike Valjaonice čeka isto što i radnike Prešaonice – rekao nam je povjerenik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.

Sindikalci pozivaju i Vladu u pomoć. – Od Ministarstva gospodarstva dobili smo uvjeravanja da ni Šibenik ni Hrvatska ne mogu bez TLM-a, da su uspostavili kontakt s novim strateškim partnerom i da čekaju reviziju i izvješće o privatizaciji i programu restrukturiranja. Očekujemo da vrlo brzo TLM u suradnji s Ministarstvom gospodarstva pronađe novog vlasnika i da tvrtka i radnici više nikad ne bude u situaciji kakvoj su danas – rekao je Burazer.

Od ranog jutra, kad se vidjelo da su radnici odlučni u svojim zahtjevima, iz Uprave su ih uvjeravali da će novac za plaće do deset sati biti na računu. Tražilo se samo da se maknu s porte i puste kamione da prolaze. Radnici nisu popuštali. Inzistirali su da na svojim računima vide novac za plaću iz rujna i da dobiju čvrsta jamstva da će do Božića biti uplaćena ona za listopad. Novac do deset sati nije bio uplaćen, ali oko 14 sati je postignut nekakav dogovor.

– Dobili smo uvjeravanja da je jedna plaća uplaćena. Čekat ćemo do 15 sati i kad novac sjede na račune maknut ćemo se s porte, da kamioni mogu prolaziti, i odgoditi daljnje akcije do četvrtka. Tada se u Šibenik vraća Uprava s kojom ćemo pokušati postići dogovor, a nakon toga ćemo odlučiti što ćemo dalje – rekao nam je Burazer.

Novca na računima radnika ni iza 15 sati nije bilo, tako da će lanci i katanci prenoćiti na porti TLM-a.

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (11)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI