Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
IZDVOJENO
Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Papa kao kontrolor leta:
Svećenici su poput zrakoplova – postaju vijest samo kad padnu…

Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)
Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Katolički čelnik papa Franjo danas je opet svojski zbunio mnoge crkvenjake u Vatikanu, ali i crkvene dužnosnike i poklonike diljem svijeta. I dok su članovi Rimske kurije, vatikanskog administrativno-tehničkog tijela koji objedinjuje brojne službe koje okružuju papu, očekivali vjerovatno standardnu ceremonijalnu božićnu čestitku, papa Franjo ih je zasuo nestandardno žestokim kritikama, kako se doznaje na stranicama Radio Vatikana, što upravo prenosi glavnina svjetskih informativnih agencija.

Zanimljivo, izvještaj s tog događaja je vrlo opširan na talijanskoj i engleskoj inačici vatikanske radio postaje, no na hrvatskoj, eto, zasad nema ni riječi o ovom današnjem papinom istupu.

‘Bolest bogate budale’

– Ponekad se dužnosnici iz kurije osjećaju kao gospodari dvorca, superiorni svima i svemu, zaboravljajući da je duh, koji bi ih trebao animirati u njihovim životima služenje, poniznost i darežljivost, pogotovo s obzirom na činjenicu da nitko od nas neće živjeti vječno na ovoj zemlji – rekao je na početku katolički poglavar.
Inače, spomenuta Rimska kurija je sačinjena od više desetaka različitih službi (odsjeci općih poslova, kongregacije, papinska vijeća, sudovi, papinske akademije, Švicarska garda, papinska komisija ova, ona…), nešto nalik stotinjak državnih agencija, povjerenstava… u Hrvatskoj.
– Želio bih spomenuti neke od bolesti koje susrećemo najčešće u našem životu u kuriji. Prva je bolest pri kojom se smatramo besmrtnima, imunima ili neizostavnima. Ako niste samokritični, ako se ne nastojite poboljšavati, to je bolest. To je bolest bogate budale koja misli da će živjeti vječno, i onih koji sebi utvaraju da su gospodari i superiorni su drugima, umjesto da im služe – nastavlja papa Franjo.

‘Duhovna Alzheimerova bolest’

Zatim kritizira one u crkvi ‘gube svoj unutarnji spokoj, vedrinu i hrabrost skrivajući se iza papira, pretvarajući se u radne strojeve umjesto ljudi’. Time, drži on, ‘gube osjetljivost koja je nužna kako bi plakali s uplakanima i radovali se sa radosnima’.
Papa potom nabraja i ‘bolest pretjeranog planiranja i funkcionalizma’ umjesto pristupanja problemima uz pomoć ‘svježine, mašte i inovacije’, pa ‘bolest slabe koordinacije, pa duhovnu Alzheimerovu bolest’, odnosno prečesto zaboravljanje i udaljavanje crkvenih službenika od nekih temeljnih postulata kršćanstva. No tu se papa iz Argentine ne zaustavlja, te nastavlja sa svojim ‘dijagnosticiranjem’.
– Bolest suparništva i oholosti: kada se pojave, boja nečije haljine, znakovlje i priznanja postala su najvažniji cilj u životu. Zatim tu je ‘egzistencijalna šizofrenija’: bolest onih koji žive dvostruki život, plod licemjerstva tipičnog za osrednjost i duhovnu prazninu koja se ne može popuniti statusima ili akademskim počastima. Ova bolest pogađa osobito one koji, napuštajući pastoralnu službu, gube kontakt sa stvarnošću i sa stvarnim ljudima. Oni stvaraju paralelni svijet u kojem često vode razuzdan život – upozorio je pred zaleđenim vatikanskim kolegama.

‘Lupetanje, gunđanje i trač’

Nadalje slikovito opisuje pojave poput ‘lupetanja, gunđanja i trača“, bolest onih koji se ne usuđuju ‘govoriti otvoreno o svojim kolegama, već to čine kukavički, iza leđa’. Napada i pojave karijerizma i oportunizma i sebičnosti u crkvi, potom ravnodušnost prema drugim osobama. Kritizira i pojave među svećenstvom koje je potpuno ravnodušno i bezdušno prema svojim inferiornim kolegama, prema kojima se odnose rigidno, s tvrdoćom i arogancijom.
– U stvarnosti, takva teatralna ozbiljnost i sterilni pesimizam često su simptomi straha i nesigurnosti – postavlja dijagnozu papa Franjo.
A onda spominje i ‘bolest akumulacije: kada apostol želi ispuniti egzistencijalnu prazninu u srcu akumuliranjem materijalnim dobrima’, zatim ‘bolest svjetovne dobiti i egzibicionizma’ koja se odnose na one koji nezasitno nastoje umnožiti svoje moći, ‘te su stoga sposobni za klevetanje, vrijeđanja i diskreditacije drugih, čak i u novinama i časopisima, naravno, kako bi se pohvalili i pokazati da su sposobniji od drugih’.

Velikodostojnici se ukipjeli u čudu

Papa Franjo je tako izbrojao petnaest ključnih ‘bolesti’, nakon čega su se mnogi visoki crkveni velikodostojnici u dvorani promeškoljili i ukipjeli u čudu, kako prepričavaju očevici.
Na koncu, crkveni čelnik koji je zbog svojega osebujnog pristupa problemima u crkvenom sustavu stekao mnoge simpatizere, bez obzira na vjersko opredijeljenje, završio je s jednom neobičnom usporedbom svećenika sa – zrakoplovima.
– Jednom sam pročitao da su svećenici poput zrakoplova: oni postaju vijest samo kad padnu. Ali postoje i mnogi zrakoplovi koji nesmetano lete. To je vrlo zgodna fraza, ali i vrlo istinita, jer izražava važnost i delikatnost naše svećeničke službe, te koliko štete samo jedan svećenik koji pada može izazvati za cijelu crkvu – zaključio je katolički ‘šef’ još jednu od svojih vrlo kritičkih obraćanja svojim najbližim suradnicima u Vatikanu.
Kao svojevrsni vrlo revnosni kontrolor leta aktualni papa vjerovatno u stalnoj napetosti drži cijelu svoju eskadrilu, koja nikada ne zna što donosi nova turbulentna objava s njegova kontrolno-crkvenog  tornja.

Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI