Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
GOSPODARSTVO
Zagreb- sajam HOP-a, snimila : J. Klisović

Otoci usred Zagreba – maslinovo ulje, smokve, sirevi i vina osvojili Jelačić plac

Zagreb- sajam HOP-a, snimila : J. Klisović

Danas završava desetodnevni sajam Hrvatskog otočnog proizvoda koji se u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja održavao u sklopu božićnog programa na zagrebačkom glavnom gradskom trgu. Stalna gužva u šatoru u kojem se ove godine okupilo 53 izlagača sa hrvatskih otoka pokazuje da su upravo ovakvi sajmeni skupovi najbolji put kojim se treba ići u promociji autohtonih, izvornih, tradicijskih i ekoloških proizvoda koji promoviraju naše otoke i život na njima.

Zagreb- sajam HOP-a, snimila : J. Klisović

Zagreb- sajam HOP-a, snimila : J. Klisović

Zagrepčanima i njihovim gostima predstavljeni su ponajbolji otočni proizvodi koji su stigli sa: Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Murtera, Kornata, Pašmana, Prvića, Žirja, Cresa, Raba, Paga, Korčule, Lastova, Šolte i Pelješca.
Bilo je tu za svakog ponešto u što smo se i sami uvjerili u “blic” posjetu. Od posjetitelja se gotovo nije moglo pristupiti štandovima što je najbolja potvrda kvalitete otočke ponude koja je sve donedavno, neopravdano bila skrivena i zanemarena.

snimila: J. K.

Zahvaljujući promociji otočkih proizvoda priča o autentičnim proizvodima se zakotrljala velikom brzinom izvlačeći na površinu dugo skirivanu tradiciju naših otočana. A oni su u Zagrebu pokazali što su sve u stanju izraditi vlastitim rukama. Ponuda ekstra djevičanskog maslinova ulja sa jadranskih škoja na kojima maslina okupana suncem i morskom pjenom nesebično daruje kvalitetom, bila je velika kao i potražnja. Brzo su planuli i ponuđeni kozji sirevi s različitim mirodijama i ljekovitim travama.
snimila. J. K.
Daniel Kalorić izložio je svoje spužve koje imaju uporabnu ali i estetsku vrijednost. Sam ih vadi, prerađuje i prodaje. Interes je, veli velik. Zanimljiva je i ponuda krema izrađenih od ljekovitih trava i voća. Da su bez štetnih dodataka uvjerava nas gospođa s druge strane pulta preporučujući nam kremu od ljute naranče koja je, kažu, najbolja za ravnanje bora. Isprobamao na ruci, a ugodni miris naranče preplavio nas je u trenu i zarobio nosnice pa postajemo kupci, vjerujemo kvalitetnog proizvoda.
snimila. J. K.
Velika je gužva oko štandova na kojima se nude vina, marmelade, džemovi, sokovi…Kućne papuče izrađene od domaće vune  postale su pravi sajmeni hit što i ne čudi jer pažnju posjetitelja mame kako svojim izgledom tako i kvalitetom. Danijel Kaštelan nudi suhe smokve ukrašene listovima lovora i smokvenjake u zanimljivom pakiranju. Široka je paleta proizvoda od maslinova drva, od onih uporabne vrijednosti kao što su npr. razne posude, pladnjevi, vrčevi, držači pršuta do jedinstvenog i atraktivnog nakita- ogrlica, naušnica, prstenja, narukvica…
Šarokokolisti ponude doprinosi atraktivna ponuda lavande i kadulje u najrazličitijim oblicima i atraktivnim ekološkim pakiranjima.
snimila. J. K.
Šibensko-kninska županija odnedavno se može pohvaliti sa oznakama HOP koje je dobilo pet proizvođača.
-Oznaku HOP dobilo je 5 proizvočača sa naših otoka za ukupno 7 proizvoda, kazuje za portal Tris Jadranka Fržop, pročelnica Ojela za pomorstvo, promet i otočni razvoj. Gotovo svi su proizvodi predstavljeni u Zagrebu gdje su bili vrlo zapaženi što nas i ne čudi jer se radi o vrlo kvalitetnim i atraktivnim proizvodima poput pasterizirane crne malsine, suvenira od maslinova drva, suvenira u obliku gajete, starinjskog mlina, svjećnjaka, privjesaka, likera od mente, držača salveta, filetiranih inćuna, ručno kukičanih haljina…
Dosad je oznaku HOP, upoznaje nas pročelnica Fržop, dobilo ukupno 182 proizvođača sa brojnih jadranskih otoka, a oznaka je dobijena za čak 517 proizvoda i proizvodnih linija.

snimila: J. K.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI