Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
IZDVOJENO
Ono kad je negativno znači uspjeh – AIDS/SIDA

Ono kad je negativno znači uspjeh – AIDS/SIDA

Na planetu Zemlji danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (World AIDS Hepatitis Day – WAD), bolesti koje se od 1988. godine sjetimo svakog 1. prosinca.  Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježava ga otvaranjem Centra za promicanje spolnog zdravlja. aids2

U Hrvatskoj je virusom HIV-a zaraženo oko 1000 osoba, od kojih je oko 250 oboljelih od AIDS-a. U razdoblju od 1985., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u RH do sredine studenog 2014. u Hrvatskoj su evidentirane ukupno 1194 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 438 oboljelo, a 178 osoba umrlo od AIDS-a – upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava svakog 1. prosinca od 1988. godine.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. U 2013. godini zabilježeno je dva milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi osamdesetak novih slučajeva zaraze, što nas i dalje svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije. Novi slučajevi gotovo su isključivo povezani s izmjenom velikog broja spolnih partnera, nezaštićenim spolnim odnosima s nepoznatim osobama te korištenjem nesterilnog pribora za intravensko ubrizgavanje droga, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).
U ukupnom broju hrvatskih HIV/AIDS slučajeva, najveći broj osoba inficiranih HIV-om zarazio se nezaštićenim spolnim odnosom. Muškarci se češće zaraze i čine 86 posto HIV-pozitivnih.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo 1.12.2014. g. povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a otvara Centar za promicanje spolnog zdravlja i time obilježava deset godina djelovanja centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (Savjetovališta za HIV).1-sida-superman
 Od 2011. do 2015. glavni cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) je dosegnuti nulu – Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih sa AIDS-om (“Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths”). Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, slogan je „Close the gap“ (Popunite prazninu),  a poruka je unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja (znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju, zaštiti ljudskih prava).

Centar za savjetovanje i testiranje na HIV djeluje u HZJZ-u od početka studenog 2004. godine. Osim u HZJZ-u, centri djeluju i u županijskim zavodima za javno zdravstvo u sedam gradova u Hrvatskoj, zatvorskom sustavu i Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Ove godine, dakle, ujedno obilježavamo 10. godinu rada mreže Centara za dobrovoljno,  anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV (Savjetovališta za HIV).

Savjetovališta za HIV od osnutka 2003. do sredine studenog 2014. pružila su više od 46.000 individualnih savjetovanja za gotovo 26.000 korisnika. Ukupno se preko 25.000 osoba testiralo na HIV (utvrđeno je 244 HIV pozitivnih osoba koje su upućene na liječenja). U istom razdoblju HZJZ savjetovalište je pružilo gotovo 9000 savjetovanja, a preko 4500 osoba testiralo se na HIV (utvrđeno je 44 pozitivnih nalaza).Cilj_je_nula

– Stoga, nakon deset godina iskustva na području savjetovanja i testiranja na HIV, širimo naše djelovanje i na kontekst zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja – promicanja pozitivnog spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja i osvještavanja važnosti ulaganja u spolno i reproduktivno zdravlje. Počevši od 1. prosinca 2014. g. u sklopu Centra za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao nastavak desetogodišnjeg djelovanja Savjetovališta za HIV djelovat će Centar za promicanje spolnog zdravlja. Savjetovalište za HIV/spolno zdravlje građanima će besplatno, telefonom, Internetom i uživo pružati usluge individualnog savjetovanja o HIV/AIDS-u (načinima prijenosa, rizicima, procjena osobnog rizika korisnika), savjetovanja o drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama), odgovornom spolnom ponašanju i drugim aspektima zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja, testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis, dijeljenja edukativno- informativnog materijala (brošura, letaka) i kondoma te pomoć pri upućivanju na liječenje i podršku. Korisnici savjetovališta ostat će anonimni. Sve usluge su besplatne – javljaju iz HZJZ-a
10801848_724468384288577_917689737805839361_n

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI