Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KRONIKA 112
Kralj mandarina (foto printscreen HTV)

Nakon kraljeva ribe i otpada, USKOK istražuje i kralja mandarina – Jambu

Kralj mandarina (foto printscreen HTV)
Kralj mandarina (foto printscreen HTV)

Kralj mandarina (foto printscreen HTV)

Nakon kralja ribe, cara otpada i sličnih kraljeva i careva, USKOK je odlučio protresti još jednog monarha: kralja mandarina. Tako su barem znali zvati Stipu Gabrića Jambu, bivšeg gradonačelnika Metkovića, a koji je slovio za tzv. šefa neretvanskog kraja. USKOK u svojoj današnjoj obavijesti ne navodi imena tri osobe protiv kojih se provodi istraga, no zato navodi njihove ondašnje funkcije: gradonačelnik Grada Metkovića, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, te pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića.

Očito je kako je jedan od njih upravo Jambo, a kojega se s ostalom dvojicom sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.
U kratkim crtama, po USKOK-u je Jambo iz gradskog proračuna Grada Metkovića 2007. godine financirao predizbornu kampanju za parlamentarne izbore na kojima je, eto, kralj agruma nekim slučajem bio nositelj liste u 10. izbornoj jedinici.
U sklopu kampanje je Jambo navodno u više navrata dijelio biračima sadnice maslina, no nekako se dosjetio da iste mladice plati novcem iz metkovićke blagajne. Osim gore navedenog, kraljevski je postupao i plaćajući iz gradskog proračuna putovanja, smještaj i hranu metkovićkim hodočasnicima u Mariju Bistricu najesen 2009. godine.
No posebno je zaimjiv poduhvat pri kojemu je Jambo, prema USKOK-u, od Neretvanske udruge maslinara zatražio da kupe veću količinu sadnica maslina, ali od poduzeća kojim rukovodi njegova supruga, a što se, dakako, plaćalo iz blagajne Grada Metkovića.
Na koncu, evo i cjelovitog USKOK-ovog priopćenja, pa tko želi, neka čita:
USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1958., 1961., 1953.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.
Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, gradonačelnik Grada Metkovića, tijekom studenoga 2007. godine, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna osigura sredstva za potrebe predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je I. okrivljenik bio nositelj koalicione liste u X. izbornoj jedinici. Sukladno traženju I. okrivljenika, II. okrivljenik je u više navrata nabavio veći broj sadnica maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, koje je u konačnici platio Grad Metković, čime je gradski proračun oštećen za najmanje 170.000,00 kuna. Osim navedenog, I. okrivljenik i III. okrivljenik, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića, su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja građana na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. U cilju realizacije opisanog, I. okrivljenik je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. okrivljenika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za najmanje 225.000,00 kuna. Nadalje, I. okrivljenik je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okrivljenika, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okrivljenikom, odnosno s članovima njegove obitelji, II. okrivljenik je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.
 
 
 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI