Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Nakon 18 dana predsjedničke kampanje, dva dana izborne šutnje

Nakon 18 dana predsjedničke kampanje, dva dana izborne šutnje

Nakon 18 dana predsjedničke kampanje u kojoj je četvero pretedenata na fotelju predsjednika države predstavljalo sebe i svoje programe, nastupila je izborna šutanja koja završava u nedjelju, 28. prosinca,  u 19 sati. Do tog vremena strogo je zabranjena bilo kakva promidžba kandidata kao i iznošenje neslužbenih procjena o izbornim rezultatima. Nadalje, zabranjeno je iznošenje u javnosti bilo kakvih izjava, fotografija kandidata, citiranja, navođenja njihovih pisanih djela, intervjua, analiza i slično.


DIP je pozvao sve kandidate da tijekom izborne šutnje ne šalju nikakve poruke biračima putem SMS-a ili e-maila, te da ne distribuiraju promidžbene letke. Na šutnju je pozvao i društvene mreže. Na DIP-ovim internetskim stranicama, najavljewno je, već od 20 sati navečer objavljivat će se prvi nepotpuni i privremeni rezultati koji će se kasnije ažurirati.
Glasovat će se na ukupno 6350 biračkih mjesta u Hrvatskoj
Dvanaest sati ranije, tj. u nedjelju, u 7 sati ujutro, otvorit će se ukupno 6350 biračkih mjesta diljem Hrvatske na kojima će punoljetni građani moći glasovati za odabranog kandidata ili kandidatkinju. Na ovim izborima glasovat će ukupno 3, 8 milijuna građana Hrvatske koji imaju biračko pravo. Odlučivat će se između četiri kandidata: Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje HDZ-a, Ive Josipovića, kandidata SDP-a, Milana Kujundžića ( Savez za Hrvatsku) i Ivana Sinčića (Živi zid). Pojedine kandidate podupiru i druge stranke osim navedenih.
Predsjedničke izbore nadzirat će 22 000 promatrača

Biračka mjesta ove će se godine nadzirati kao nikada do sada. Za praćenje izbora prijavilo se, naime 22 000 promatrača što bi trebala biti garancija da neće biti nikakvih prijevara niti pokušaja izvrtanja izbornih rezultata. Pratit će se i rad Državnog izbornog povjerenstva za što su se prijavili promatrači iz GONGA, U ime obitelji, Hrvatskog odgovornog društva, te po jedan kandidat Milana Kujundžića i Ivana Sinčića.

Inače, za nadziranje predsjedničkih izbora prijavilo se 5 nevladinih udruga sa ukupno 794 promatrača. HDZ prijavila je 9700 svojih promatrača, a SDP nešto manje- 8728. Stožer predsjedničkog kandidata Milana Kujundžića (Savez za Hrvatsku) prijavio je 1875 promatrača, a stožer Ivana Sinčića (Živi zid) 362 promatrača. Još tri stranke samostalno su prijavile svoje promatrače, njih ukupno 265, a riječ je o HSS-u, HNS-u i Orahu.
Predsjedničke izbore nadzirat će i četiri strana promatrača i to po dvojica iz Litve i Latvije.
Za pobjedu potrebno 50 % glasova birača plus jedan glas
Predsjednik-predsjednica bira se tajnim glasovanjem. Za pobjedu je potrebno 50 posto glasova plus jedan glas, a ukoliko nitko od kandidata ne postigne taj rezultat u drugi krug koji slijedi za 14 dana ide dvoje kandidata koji dobiju najveći postotak glasova.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI