Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
KULTURA
Najkraći dan, a najdulji maraton kratkih filmova – ‘kratkiši’ u 29 kina, na webu HAVC-a…

Najkraći dan, a najdulji maraton kratkih filmova – ‘kratkiši’ u 29 kina, na webu HAVC-a…

mara2

Upravo traje 21. prosinac 2014. godine, najkraći dan u godini, a ujedno i naširoko rasprostranjena filmska manifestacija nazvana – Drugi maraton kratkometražnih filmova 2014. Zanimljivo slikopisno zbivanje koje priređuje Hrvatski audiovizualni centar odvija se istodobno u kinodvoranama diljem Hrvatske, na internetskoj stranici HAVC-a, na Trećem programu HTV-a i još ponegdje.

66 filmova u 29 kina

– Ove će se godine po drugi puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma. Programi će se odvijati u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu (ArtOmat i Advent na Europskom trgu), a dio filmova moći će se vidjeti i na web stranici HAVC-a. Bit će prikazano ukupno 66 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalma. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan – kažu u HAVC-u čije je djelovanje, po mišljenju mnogih, u posljednjih nekoliko godina u znatnoj mjeri unaprijedilo hrvatsku filmsku produkciju, oživjelo brojne mrtve kinodvorane i tome slično.
Evo sad nastoje popularizirati, odnosno približiti bogatu produkciju kratkih filmova širem gledateljstvu, a koje uglavnom  nije u prilici pogledati brojne vrsne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove ili kratkiše, kako ih od milja zovu.

Raspjevani mačak koji katastrofalno pjeva

– Maraton u kinima ove godine donosi dva programa filmova za djecu, te tri programa namijenjena odraslima, koji ubrajaju sve rodove – od animiranih do eksperimentalnih. Za najmlađe je tu ‘Baltazar: serija Zvjezdani kvartet’ legendarne Zagrebačke škole crtanog filma, te europski kratkometražni filmovi iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i Španjolske za djecu uzrasta od 3 do 6 godina po izboru organizacije Short Circuit. U taj je program uvršten i domaći animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva – kažu u HAVC-u.
Programi za odrasle donose recentne europske i hrvatske kratkometražne naslove u selekcijama ‘Koka, jaje i drugi problemi’ te ‘Gledaj, vidjet ćeš!’.

Pobjednica Kokoška

– Gledatelji će tako imati jedinstvenu priliku na velikim platnima pogledati jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak te laureata festivala u Karlovim Varima, Autofocus Borisa Poljaka. Zašto proteklih nekoliko godina hrvatskog kratkometražnog filma nazivamo zvjezdanima, publika će moći otkriti kroz nekoliko naslova kao što su Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić te animirani Koyaa “Cvijet” Kolje Sakside i Bla Martine Meštrović, kojeg su Zagrepčani lani mogli vidjeti na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti. Tu je i izbor od osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske također ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit – veče u HAVC-u.
A cjeloviti raspored projekcija i ostalih događanja u 29 hrvatskih kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na ovoj poveznici.

maraton

Šibenik nema kinodvoranu

Šteta što i, primjerice, Šibenik nije na spisku gradova koji sudjeluju u ovom filskom maratonu. A mogao je i biti, da od nekadašnjih pet (nejasno privatiziranih) kinodvorana nije spao na nula: u jednoj je pizzeria, druga je ruševina, treća je opet ruševina itd. Jednako tako, nije bilo dovoljno interesa za sudjelovanje u HAVC-ovom programu, posredsvom kojega su brojna sela i gradovi došli do digitalnih projektora za prikazivanje filmova – bez naknade. I dok sada filmove gledaju i na Lastovu, u Komiži, Novskoj, Sisku i drugdje, najbliža dvorana u kojoj se odvija ‘maraton’ za Šibenčane su – Vodice.
No za one koji ne mogu ni u jedno od 29 kina preostaje, dakako,  internet. Na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra www.havc.hr se još može pogledati 16 filmova različitih rodova – od eksperimentalnih i dokumentarnih do igranih i animiranih – do ponoći u  21. prosinca.
Evo i spiska: riječ je o filmovima Site Selection redateljice Mare Šuljak, Nogomet Ane Hušman, Le samourai Ivana Faktora, Arheo 29 Vladislava Kneževića, Muški film Nebojše Slijepčevića, Presuda Đure Gavrana, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka Gorana Devića, Vatra! Tonćija Gaćine, Finili su Mare bali Natka Stipaničeva, Otac grupe redatelja, Pain So Light That Appears As Tickle Dalibora Barića, Mačka Gorana Stojnića, Životinjsko carstvo Igora Šeregija, Babysitter Ivana Sikavice, Balavica Igora Mirkovića i Terarij Hane Jušić.

‘Najkraći dan’ se rastegao po EU

Inače, inicijativu ‘Najkraći dan’ (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja, a kao što je vidljivo, smjesta joj se priključio i domaći HAVC.
Još stignete pogledati većinu filmova (traju kratko).
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI