Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
EKOLOGIJA
Nafta na Jadranu: ravno do dna! – velika javna tribina u Zagrebu

Nafta na Jadranu:
ravno do dna! – velika javna tribina u Zagrebu

Na ovu javnu tribinu su pozvani i predstavnici Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike, no do sada još nisu potvrdili svoj dolazak.

zel akcija nafta

Nafta na Jadranu: ravno do dna! – tako se zove javna tribina na temu planiranih istraživanja i moguće eksploatacije nafte na Jadranu koja će se održati u ponedjeljak 15. prosinca s početkom u 13.00 sati u prostorijama ekološke udruge Zelena akcija u Zagrebu, Frankopanska 1.

– Natječaj za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu već je u tijeku, a Strateška procjena utjecaja na okoliš, koja je trebala prethoditi natječaju, tek se sada ishitreno izrađuje. Javnost, posebno dionici koji žive od usluga koje pruža naš najvrjedniji prirodni resurs, Jadran, nije imala adekvatnu priliku upoznati se s namjerama Vlade RH i Ministarstva gospodarstva. Zelena akcija u suradnji s Zelenim forumom, organizira javnu tribinu s učešćem predstavnika nekih od dionika i s ciljem razjašnjavanja nekih od elemenata planiranih aktivnosti i pokušaja propitivanja mogućih zajedničkih stavova – vele u pozivu na tribinu.
Uvodna izlaganja će održati Toni Vidan iz Zelene akcije, koji će govoriti o stavovima okolišnih udruga o ovoj zamisli, te o novoj regulativi EU-e koja se odnosi na takve aktivnosti. Božo Mikuš iz Sindikata naftnog gospodarstva će govriti o osposobljenosti institucija i kvaliteti vođenja procesa do sada, a Draško Holcer o zaštiti mora i (ne)uključenosti struke u ovaj proces. Dušica Radojčić iz Zelene Istre će govriti o učešću javnosti i iskustvima talijanske strane, gdje je na takve namjere talijanskih vlasti javnost odgovorila masovnim i snažnim prosvjedima. Hrvoje Carić će govoriti o utjecajima mogućih bušotina u Jadranu na hrvatski turizam, a o čemu zapravo razuman čovjek ne treba previše razmišljati.
Inače, donedavno je javnost vrlo malo ili nikako bila zainteresirana za ovaj projekt, premda bi mogao imati sudbnosni utjecaj na buduće generacije. No, zanimljivo je kako su istodobno pokrenute čak tri međunarodne peticije, i to uglavnom izvan Hrvatske, u kojima su brojni inozemni ljubitelji Jadrana i njegovih ljepota ustali u zaštitu i usprotivili se planovima za eksploataciju nafte.
Na ovu javnu tribinu su pozvani i predstavnici Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike, no do sada još nisu potvrdili svoj dolazak.
Nakon uvodnih izlaganja, predviđena je rasprava.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI