Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Mladi dolaze – Nezavisna lista mladih srušila tzv. bastion HDZ-a u Vrgorcu: Dosta je laganja i ruganja narodu!

Mladi dolaze – Nezavisna lista mladih srušila tzv. bastion HDZ-a u Vrgorcu:
Dosta je laganja i ruganja narodu!

mladi vrgorac

Mladi Vrgorčani za sinoćnjeg postizbornog slavlja (foto Facebook)

– Sve ove godine slušamo lažna obećanja i šuplje priče. Di su ti projekti? Di su nova radna mjesta? Svatko od Vas ima prijatelja, susjeda ili člana obitelji koji ozbiljno razmišlja da napusti ovaj kraj zbog nezaposlenosti! Možete li zamisliti život u kojem sina ili kćer vidite jednom godišnje jer im nisu pruženi uvjeti za ostanak doma? Unuci će Vam rasti u tuđini zahvaljujući gospodi na vlasti. Imali su svoju priliku, dosta je bilo laganja i ruganja narodu! 1350-tak kuna dnevno na žderačinu! 1350! Ljudi prođu cijeli mjesec po našim selima s tim iznosom. Kako ih nije sram?! Ovaj put možete izabrati ljude koji će Vam biti blizu! Di je volje, tu je i načina! – tako je bila sročena prošlogodišnja poruka Nezavisne liste mladih sumještanima iz Vrgorca, grada u Dalmatinskoj zagori s 6572 stanovnika kojega mnogi vezuju uz pjesnika Tina Ujevića, a drugi uz mesnu industriju braće Pivac.

Razvlašteni nakon nakon dva desetljeća

Pokazalo se kako su se Vrgorčanima svidjele navedene riječi: na jučerašnjim privremenim izborima za Gradsko vijeće Grada Vrgorca dogodio se dramatični politički preokret do sada nesvojstven za taj dio Hrvatske: Nezavisna lista mladih ili, formalno nazvana, Kandidacijska lista grupe birača s nositeljem liste Antom Pranićem, osvojila je najveći broj glasova – 1053 (oko 33,15 posto) i tako nakon više od dva desetljeća s vlasti skinula tamnošnji HDZ i njegovu koaliciju s HSS-om i HDS-om (uhvatili 32,62 posto). Tako kažu prvi neslužbeni rezultati iz Državnog izbornog povjerenstva, nakon čega je u Vrgorcu nastala svojevrsna euforija, sudeći prema izvješćima lokalnih medija.
Sinoćnje postizborno veselje mladih Vrgorčana (foto Facebook)

Namjeravaju isušiti močvaru neznanja, lijenosti i bezidejnosti…

Reda radi, evo i ostalih podataka: SDP je dobio 19,46 posto glasova, HNS 7,56, a HSP AS – 7,21. Od 6064 upisanih birača glasovalo je njih 53,27 posto, veli DIP-ova statistika.

Biračko tijelo još ima glavu

– Mi smo osvojili pet mandata i apsolutni smo pobjednici izbora, zahvalio bi se građanima Vrgorca, što su nam ukazali povjerenje. Na izglasavanju proračuna rušiti ćemo gradonačelnika Borisa Matkovića (HDZ), jer je ovo bio svojevrsni referendum o gradonačelniku – kazao je sinoć Ante Pranić, nositelj Nezavisne liste mladih Slobodnoj Dalmaciji.
vrgorac 3Čini se kako se u Hrvatskoj ipak događaju neke zanimljive promjene, i to u trenucima kada je većina svjedoka političkih zbivanja na ovim prostorima u posljednja dva desetljeća izgubila gotovo svaku nadu u mogućnost zdravijih političkih previranja. Izgleda kako tu i tamo ‘biračko tijelo’ ipak nije posve obezglavljeno i ne pati od potpunog zaborava.
Nekad nezamislivo sada je stvarnost: na predsjedničkim izborima niotkud se pojavljuje kandidat dvostruko mlađi od svojih protukandidata, prekjučer građani izađu na ulice u Omišu kako bi upozorili na donedavne ‘koruptivne radnje’ i podržali mladog nezavisnog gradonačelnika koji je i tamo narušio statiku još jednog tzv. HDZ-ovog bastiona, slično se dogodilo i u Metkoviću itd.

Presudile fotelje

No što se to desilo u Vrgorcu? Kako pojašnjavaju poznavatelji tamošnjih mikropolitičkih prilika, prijevremeni izbori su raspisani jer je pukla veza između HDZ-a i HSP AS-a zbog nekih, dakako, fotelja: u osnovnoj školi, Turističkoj zajednici, Crvenom križu, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu i Vodoprivredi.
Tako je to, ništa novo. Treba se nadati kako mladi i nezavisni Vrgorčani neće krenuti stazama svojih starijih i zavisnih prethodnika.
Ne bi trebali, barem sudeći po onome što su poručili prije nekoliko sati, ponešeni veseljem uslijed izborne pobjede:
 - Hvala Vam… Hvala vam sugrađani što ste nam dali priliku… Što ste nam dali povjerenje da učinimo nešto za ovaj grad… Učinit ćemo sve da vas ne razočarano i da pokrenemo promjene koje će poboljšati vaš život, život vaše djece i vaših voljeni. Hvala Vam… Zajedno ćemo učiniti ovaj grad boljim… Hvala svim biračima… Idemo zajedno za bolju budućnost Vrgorca. U izbore smo ušli nezavisno i takvi ostajemo i nakon izbora… – kažu.
Za kraj, evo i jedne misli koja se pripisuje slavnome Vrgorčaninu Tinu Ujeviću, koja nužno nema veze s aktualnim političkim zbivanjima u njegovu gradu.
– Kako sam bio velik, kad sam bio malen!
Tin Ujević na poznatoj fotografiji s napitkom u prvom planu (foto: Wikipedia)

Tin Ujević na poznatoj fotografiji s napitkom u prvom planu (foto: Wikipedia)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI