Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO
Mini porezna reforma najmanje povećanje plaća donosi najsiromašnijima

Mini porezna reforma najmanje povećanje plaća donosi najsiromašnijima

Sretnici koji imaju posao s posebnom pažnjom iščekuju prvu plaću u idućoj godini kako bi u praksi vidjeli učinak mini porezne reforme u koju je krenula Vlada RH s namjerom poboljšanja životnog standarda svojih građana. Riječ je o smanjenju opterećenja na plaće, odnosno o izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Nije dugo trebalo, a oglasili su se čelnici lokalne samouprave koji su u toj mjeri vidjeli udar na gradove i općine koji će ovom odlukom ostati bez oko 2 milijarde kuna. Načelnici i gradonačelnici hitno su se sastali i dogovorili kako kreću s podnošenjem Ustavne tužbe jer odluku smatraju neustavnom kategorijom, a ujedno su zatražili i suspenziju odluke.

banner-4

Građanima Hrvatske stižu „novogodišnje čestitke“ u vidu većih cijena komunalija, prireza…
I dok tzv. mini porezna reforma u praksi nije ni zaživjela iz nekih gradova građanima je već stigla „novogodišnja čestitka“ jer su pojedini gradski oci donijeli odluku o povećanju komunalne naknade i prireza kako bi na taj način nadoknadili sredstva bez kojih ostaju odlukom Vlade i Ministarstva financija. „Ne mogu oni dizati komunalne naknade i prireze koliko mi možemo korigirati poreze“, komentirao je poteze „lokalaca“ ministar financija Boris Lalovac koji je šefovima gradova i općina poručio kako imaju široku paletu mogućih rezova od onih u sektoru usluga, smanjenja plaća, voznog parka… Potpredsjednik Vlade Branko Grčić tvrdi kako će sa poreznom reformom porasti osobna potrošnja, te pojašnjava kako u cijeloj priči dio tereta snosi država, a dio lokalna samouprava, i to je to. Gradonačelnici su vladajućima brzo uzvratili da je riječ o „politički dirigiranoj odluci usmjerenoj protiv lokalne sredine“.
Split povećava cijenu komunalne naknade, u Rijeci skaču prirezi…
Split je ovih dana donio odluku o povećanju cijene komunalne naknade za 10 posto. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na sva usta pravda skok prireza na maksimalnih 15 posto. Sa ovim povećanjem, smatra, „pokrit“ će dio od 57 milijuna kuna minusa u gradskoj blagajni. I to nije sve. Obersnel je zbog ovog poteza Vlade dodatno zaratio s premijerom Milanovićem ne nalazeći ni najmanje opravdanje za novi financijski pritisak na gradove.
Na slične poteze odlučili su se čelnici Pule u kojoj će roditelji morati particirati za vrtiće…U Zagrebu su izračunali da će ostati bez 10 posto dosadašnjih sredstava. Slavko Kolić, šef zagrebačkih financija ustvrdio je kako je riječ o političkom obračunu države s lokalnom samoupravom, te kako su i dosad štedjeli gdje se to god moglo, od plaća do smanjenja broja zaposlenih.
Zagreb, snimila: J. Klisović

Zagreb, snimila: J. Klisović

Grad Šibenik neće kroz podizanje cijena komunalnih usluga pokušati nadomjestiti manjak od cca 7-8 milijuna kuna za koliko će proračun biti uskraćen novom poreznom reformom- kazuju nam u Gradskoj upravi Šibenika. Osim već najavljenog smanjenja plaća proračunskim korisnicima od 5%, u Gradu Šibeniku razmišljaju i o uvođenju objedinjene javne nabave. Uz to, poručili su nam, računaju i na efekte racionalizacije svih troškova i jačanja kontrole naplate prihoda.
Mini porezna reforma najviše donosi onima koji ionako imaju najviše, a najmanje nasiromašnijima
Iako pravih izračuna o tome što će nam donijeti nova porezna izmjena nema, špekulira se kako će porezna izmjena najviše donijeti onima koji ionako imaju velike plaće, a najmanje onima s najnižim plaćama.

kuna-50-1a

Tako će, primjerice građani koji imaju najniže plaće dobiti svega 30 do najviše 50 kuna veću plaću što znači da se ne može govoriti o socijalnoj komponenti porezne izmjene. Nadalje, građani koji mjesečno primaju oko 5 tisuća kuna, a takva je prosječna plaća u Hrvatskoj, mogli bi dobiti oko 85 kuna više u „bušti“, dok oni koji primaju oko 15 tisuća kuna u novčaniku će imati više čak 1100 kuna. Ne treba posebno isticati da će menageri s ogromnim plaćama dobiti najviše. Građane će sigurno zanimati koliko će skočiti plaće zaposlenih u telekomunikacijskim centrima, raznim ministarstvima, protežiranim agencijama…Veče plaće neće dobiti saborski zastupnici i članovi Vlade što im i neće predstavljati veći problem jer su im mjesečna primanja ionako daleko iznad hrvatskog prosjeka.
Kad je riječ o plaćama valja istaći da će odlukom Vlade RH zagarantirane minimalne plaće ubuduće biti veće za čak 11, 94 kune u neto iznosu, dok se minimalne plaće neće oporezivati.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI