Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
KULTURA
Mali Tišnjani i velika ostvarenja animacije

Mali Tišnjani i velika ostvarenja animacije

Mračna sala i kokice, film na platnu. U Tisnom. Ne, nije otvoren CineStar, nego je u subotu u netom otvorenoj Narodnoj knjižnici i čitaonici gostovao Supertoon – međunarodni festival animiranog filma.Supertoon u gostima (Foto H. Pavić) (6)

– Supertoon je međunarodni festival animacije koji se događa svakog ljeta u Šibeniku. Krajem srpnja tamo,  prikazuje se puno crtića i raznih drugih filmova rađenih tehnikom animacije iz cijelog svijeta, a ono što bi vas sa Supertoona još moglo još zanimati jesu radionice, na kojima vas učimo kako napraviti crtani film. Ako nas se sljedeće ljeto sjetite bilo bi nam drago da dođete do Šibenika, uživat ćete u novim crtićima ili sudjelovati u nekoj od radionica. A sad, pogledajte najbolje crtiće koji su napravljeni prošle godine i nadam se da ćete uživati – najavio je direktor Supertoon festivala Slave Lukarov pred 20-ak malih Tišnjana izbor kratkih animiranih filmova za djecu s 4. međunarodnog festivala animacije Supertoon koji je održan od 27. srpnja do 1. kolovoza u Šibeniku. 

Projekt ‘Supertoon u gostima’ uz potporu Šibensko-kninske županije ovog vikenda održava se u Skradinu, Tisnom i Zlarinu, gdje gledatelji osim festivalskih laureata imaju prigodu pogledati ponajbolje kratke animirane filmove za djecu, te izbor animiranih glazbenih videa prikazanih na festivalu.  U Tisnom je Supertoon bio gost ovdašnje Turističke zajednice i Narodne knjižnice i čitaonice, institucije osnovane davne 1873. godine koja je u petak ponovno otvorena nakon 25-godišnje stanke u radu. 

– Kroz ‘Supertoon u gostima’ nastojimo postići da festival živi čitavu godinu, a ne samo pet dana njegovog održavanja, kada u Šibeniku na pet lokacija prikazujemo više stotina animiranih filmova u pet natjecateljskih kategorija pristiglih iz cijelog svijeta. Na ovaj način obrazujemo i odgajamo publiku, te djeci i odraslima omogućavamo da i u ovim malim sredinama prate recentna ostvarenja s područja animacije u vrijeme kada se ona prikazuju u svjetskim metropolama – rekao nam je Slave Lukarov.Supertoon u gostima (Foto H. Pavić) (11) Supertoon u gostima (Foto H. Pavić) (7) Supertoon u gostima (Foto H. Pavić) (16)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI