Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
REPORTAŽE / Sport
15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

Krstaši projurili kroz šibensku valu:
Tko se boji kiše još?

15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

Središnji događaj festivala ‘Valovi Šibenika’, 15. šibenska regata krstaša, u subotnje jutro pružila je atraktivne prizore na buri i kiši, s nekolicinom promrzlih gledatelja na rivi.

15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

– Isforsirat ću start, nema odustajanja – probudio se inat kod Denisa Marinova zvanog Bili, predsjednika Regatnog odbora, u subotu negdje oko 9 ujutro, u prostranoj kabini broda Ina, gdje se za sat vremena očekivao sastanak skipera.
Iza njega su tjedni grozničavog provjeravanja prognoze za ovaj vikend, iza njega je petak u kojem se dogodilo najgore – kiša, bez imalo vjetra i otkazana prva regata, Monotip klupsko prvenstvo JK Val. Nakon tri mjeseca pomnih priprema, početak festivala Valovi Šibenika pao je na dan u kojemu je Šibenik u središnjem Dnevniku istaknut po rekordnoj količini oborina. Točno 67 milimetara po kvadratu.
– Statistički je to sasvim u redu – reći će predsjednik Vala, Marin Paić, tješeći sebe i cijeli Organizacijski odbor. – U ovih petnaest godina imali smo više lijepog, nego ružnog vremena.
Subotnja kiša počela je još u srijedu i samo je, znači, normalna posljedica rizika na koji pristaje regata koja želi biti održana na sv. Nikolu.
Bura je pokazala znakove postojanja negdje oko 9.30. Marinov više nije morao ništa forsirati, startanje 29 jedrilica krenulo je prema planu u 11 sati. Na kopnu je, pak, gotovo sve bilo otkazano. Nije bilo povorke bajkera, mažoretkinja, otvorenog studija Radio Šibenika ni Djeda Mraza na skijama. Bilo je samo gradonačelnika koji je tradicionalno došao upaliti top koji označava start. Željko Burić ima traumatično iskustvo od lani i ovog puta došao je s pamukom u ušima.
– Prošle godine mi je u lijevom uhu zujalo nekoliko dana – rekao nam je dok je u obližnjoj pizzeriji čekao da ga pozovu.
15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

Minijaturni top, u vlasništvu Gradske straže, brutalno je glasan. Oni znatiželjni, a nespremni, ogluše barem na pola sata. Jučer oko topa nije bilo znatiželjnih, samo onih koji su tu trebali biti. Šibenčani se tradicionalno boje kiše, pa je tako cijeli grad propustio veličanstven pogled na puna jedra koja su izranjala iz izmaglice i jurila po sve jačoj buri prema Šibenskom mostu.
I svi su nekako cijelo vrijeme žalili Šveđane. Skiper Kenneth Spenner, Šveđanin sa šibenskom adresom, lani je doveo jednu, a ove godine dvije posade. Prijeći toliki put, a onda isploviti po kiši. Šveđani se, međutim, ne boje kiše. U petak su obilazili grad i posjećivali gradske kafiće, navečer su u kasnim satima viđeni svi na okupu u Azimutu. A u subotu, oko 16 sati, čulo se i ovo:
– U klasi ‘Saloma 38’ pobjedila je švedska posada broda ‘Punch’, članovi JK Val – izgovorio je nemalo iznenađeni Denis Marinov s pozornice Azimuta. Šveđani su u Šibeniku imali avanturu života, a skiper Kenneth vraća se doma s uglancanim peharom.
Nećemo hiniti da smo shvaćali što se sve događalo na Šibenskloj regati krstaša, stoga ćemo pejstati riječi iz izvješća valovca Hrvoja Duvančića: „Od ranog jutra puhao je umjereno jak sjeverac koji je omogućavao lašku orcu prema mostu, a u spustu nizvodno prema Mandalini tražio je od posada korištenje driftera. Neki su pokušavali jedriti i sa spinakerima, ali nisu ih mogli koristiti na cijelom kursu.“
Ulazak broda „Dubrovnik“ prvog u cilj dočekali smo u društvu Borisa Trive, bankara i valovca, s kojim smo ušli u kompliciranu raspravu je li važnije imati dobar brod ili iskusnu posadu. – Na kraju se svede na to da regata ima smisla samo da za one koji pobijede, svi ostali su promrzli, umorni i jedva čekaju tanjur fažola – zaključio je.
Krstaš 'Dubrovnik', pobjednik 15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

Krstaš ‘Dubrovnik’, pobjednik 15. ŠRK (Foto: regate.com.hr)

Fažol se dijelio u Azimutu. Najveće ovacije, osim dobitnika priznanja „Valovi Šibenika“ za hrabro spašavanje jedrilice kod otoka Mažirina, Srđana Viteza i Dragana Parađine, dobila je posada „Dubrovnika“, koja je suvereno na prvom mjestu odjedrila cijelu regatu. Predsjednik kluba Orsan iz Dubrovnika, Šibenčanin Marinko Mikulandra, doveo je brod i posadu na Šibensku regatu krstaša sa samo jednim ciljem: – Došli smo pobijediti. Došli smo doduše i lani s istom namjerom, ali ostali smo drugi, iza „Anđele X“.
A pobjednici u pojedinim klasama su: „Orion“ (JK Labud Split, grupa 2), „Dubrovnik“ (JK Orsan Dubrovnik, grupa 3), „Fatamorgana“ (JK Mornar Split, grupa 5), „Punch“ (JK Val Šibenik, grupa Salona 38), „Dubrovnik“ (JK Orsan Dubrovnik, grupa ORC).
Kiša je, poštujući Murphyjev zakon, stala u 15 sati. Dotad se već odigrala izuzetno atraktivna 15. šibenska regata krstaša. Šteta što je nitko nije vidio.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI