Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
GOSPODARSTVO
Kriza u TLM-u: Lepur podnio ostavku “prestrašen lancima” (?!)

Kriza u TLM-u:
Lepur podnio ostavku “prestrašen lancima” (?!)

Branimir Lepur podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Uprave TLM TPP-a ( Prešaonica) zgrožen lancima na porti i službenim automobilima Uprave, a i nije mogao jamčiti isplatu plaća za listopad do Božića. Je li to ono kad kapetan prvi bježi s broda koji tone...

TLM - drugi dan pobune radnika (Foto H. Pavić) (1)Branimir Lepur, predsjednik uprava čak tri TLM-ova društva (TLM Aluminium, TLM TPP, TLM Holding) podnio je danas neopozivu ostavku na mjesto „glavnog i odgovornog“ u Prešaonicama.  Formalno, Lepur je ovaj, za njega krajnje neuobičajen,  potez povukao zbog toga što sindikatima s kojima se danas sastao, nije mogao zajamčiti da će radnicima do Božića biti isplaćena i druga, od tri nepodmirene plaće. Dva preostala član Uprave, Dragan Vlahov i Zoran Bračić, najavili su da će staviti mandat na raspolaganje ukoliko plaća za listopad ne bude na računima radnika do božićnih blagdana.

Sindikati su se, nakon uzmaka Uprave, odlučili okrenuti vlasnicima, od kojih, kako kaže Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca, očekuju odgovorno ponašanje i uplatu listopadske plaće. U protivnom, najavljuje Burazer, nastavljamo sa sindikalnim akcijama već od 24.prosinca.

Nakon što su radnici Prešaonica ( TLM TPP-a),  u znak prosvjeda, lancima blokirali glavni ulaz u TLM , a pod lokot stavili i tri službena automobila Uprave, dobili su plaću za rujan. Onu drugu koju su u prosvjedu tražili, listopadsku, Lepur im nije mogao obećati, pa je na stol stavio svoju ostavku. Neopozivo.

Strah predsjednika Uprave (???)

Obrazloženje ostavke predsjednika Uprave TPP-a, Branimira Lepura, u nekim šibenskim medijima, krajnje je iritantno. Ovaj šibenski menadžer koji je ostavio traga u mnogim tvrtkama, od Vodičanke, preko TEF-a, Solarisa, Luke Šibenik do TLM- a, nažalost ne baš dobrog i pozitivnog, izjavio je kako odlazi iz uprave jer ne želi živjeti u strahu. Kaže da nakon lanaca na porti i automobilima uprave , što je za njega zastrašujuća poruka (?!) kojom je zgrožen, ostaje samo pitati se što je sljedeće. „Da krv poteče, možda“, užasnut se pita i zaključuje kako tako ne želi živjeti i zato podnosi ostavku, tim prije što im ne može jamčiti ni tu drugu plaću.

Nevjerojatno je da se mirni sindikalni prosvjed, izazvan revoltom ljudi koji ne primaju plaće već tri mjeseca za redom, netko može nazvati zastrašujućim i zgražati se reakcijom radnika. I još pritom tvrditi kako ih razumije!? Taj ne razumije ništa, jer TLM-ov prosvjed nimalo ne odudara od radničkih prosvjeda diljem svijeta. Dapače, puno je skromniji i mirniji negoli su prosvjedi u svijetu razvijene sindikalne kulture i tradicije. Ali, Lepur je zgrožen što radnici bez plaća blokiraju ulaz u Tvornicu. U kojoj i on, predsjednik triju uprava, radi i redovito prima plaću. Visoku, menadžersku. I s radošću, u obilju, čeka blagdane. Dakako da je zgrožen što mu neplaćeni radnici remete mir, pa daje ostavku da ne bi strahovao da će taj mir izgubiti…

Ubrzana smjena na vrhu…

No,  manevar s neopozivom ostavkom nije u uobičajenoj maniri Branimira Lepura, koji, da ne bi bilo zabune, napušta samo mjesto predsjednika Uprave Prešaonica, a i dalje ostaje na čelu TLM Aluminiuma i TLM Holdinga.  Govori se, naime,  da se ne radi o „časnom uzmaku“, nego ubrzanoj proceduri smjene na vrhu koja je ionako bila planirana. Doduše, trebala je nastupiti od veljače iduće godine, kada je na čelo Uprave trebao doći Ante Ramljak, trenutno konzultant u TLM-u, a široj javnosti poznatiji kao pomoćnik ministra gospodarstva Radimira Čačića s početka mandata ove Vlade. Međutim, prosvjedi, nezadovoljstvo radnika Prešaonica zbog tri neisplaćene plaće, tu su promjenu u vrhu Uprave samo ubrzali, tvrde naši izvori.

Puno važnije pitanje od ove ostavke, međutim, pitanje je sudbine TLM-a. Činjenica je da Lepur nije uspio osigurati kredit ni HBOR-a ni drugih banaka za neophodna obrtna sredstva i repromaterijal (10-15 milijuna eura). Već preko dva mjeseca stoje strojevi u Prešaonicama  i nema posla za oko 150 radnika.  Ali i u Valjaonicama je proizvodnja prepolovljena. Ne osigura li TLM kreditnu potporu, u pitanje će, kažu sindikalni čelnici u Tvornici, doći i Valjaonice gdje još uvijek za kruh zarađuje oko 450 radnika.

Može li se TLM spasiti i je li Program restrukturiranja s financijskim podacima o realiziranim investicijama u zadnjih sedam godina otkako je tvrtka privatizirana, pretpostavka za prevladavanje najveće krize u povijesti šibenska Tvornice aluminija? Vlada je Program restrukturiranja zatražila prije petnaestak dana od Lepura, koji je čak i u ovako osjetljivim okolnostima propustio to učiniti u zadanom roku, ali je obećao, unatoč ostavci, učiniti to do kraja sutrašnjeg dana. Je li pomicanje roka, a potom i današnja ostavka Branimira Lepura, zapravo anticipiranje TLM-ovih perspektiva?

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI