Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
Kotromanović: Prvi brod nakon 20 godina; Debeljak: Uključit ćemo što više hrvatske pameti

Kotromanović:
Prvi brod nakon 20 godina; Debeljak:
Uključit ćemo što više hrvatske pameti

obalna straža rh

Za petnaest mjeseci bi Jadranskim morem trebao zaploviti novosagrađeni ophodni brod hrvatske Obalne straže, sudeći prema ugovoru koji je danas potpisan u Splitu. Kako smo najavili u jučerašnjem tekstu, danas su ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave brodogradilišta Brodosplit Tomislav u Muzeju Brodosplita u Splitu potpisali Ugovor o izgradnji obalnih ophodnih brodova, projektu izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice vrijednom 385,4 milijuna kuna.

– Ovaj bi projekt hrvatsku Obalnu stražu trebao staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža. Izgradit će se prvi brod za potrebe HRM-a nakon više od 20 godina. Oružane snage dobit će nove sposobnosti, a hrvatsko brodogradilište konkurentan proizvod koji ćemo moći plasirati dalje u svijet. Na taj način potaknut ćemo cjelokupno hrvatsko gospodarstvo – zaključio je tom prigodom ministar Kotromanović.
Nešto je tom prigodom kazao i T. Debeljak, kninski tvorničar vijaka i splitski brodograditelj.
– Iznimna mi je čast što možemo biti baš ti koji će stvoriti neku novu vrijednost i biti ti koji će štititi naše prekrasne otoke i Hrvatsku. Mogu obećati da ćemo dati sve svoje znanje i umijeće da napravimo vrhunski proizvod, koji će kasnije biti izvozni proizvod te da ćemo uključiti što više hrvatske proizvodnje i hrvatske pameti – kazao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, kako njegove riječi prenosi Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.
Posebnog razloga za zadovoljstvo u ovom trenutku imalju časnici i mornari Obalne straže i HRM-a, budući da će konačno zaploviti s novim plovilima.
Vojska kao vojska, najprije je rečeno ponešto o oružju:
– Brodovi dužine 41,85 m biti opremljeni automatskim topom 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. To je temeljno oružje svih obalnih straža danas. On ima brzinu 28 čvorova i vrlo je sposoban u progonu. Ima veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana, a posada će brojati 14 ljudi. Među mojim ljudima već krenulo natjecanje tko će činiti prvu posadu prototipa – kazao je zapovjednik Obalne straže RH, komodor Marin Stošić.
Inače, temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru, a trebali bi se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI