Neovisni novinarski portal
3.3.2021.
POLITIKA
Ivan Rude, nesuđeni kandidat za predsjednika RH : Život je ironija…

Ivan Rude, nesuđeni kandidat za predsjednika RH :
Život je ironija…

Ivan Rude, neokrunjeni "radnički tribun", morao je priznati poraz. Njegov tim nije uspio prikupiti zakonom propisanih 10 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu šibenskog odvjetnika i jednog od najuspješnijih hrvatskih stečajnih upravitelja, i morao je odustati. No, to ne znači da se Rude neće vratiti u nekoj drugoj utakmici...

Ivan Rude (Foto H. Pavić) (1)Teško je reći što se točno dogodilo, ali neumitna je činjenica da šibenski odvjetnik Ivan Rude, “radnički tribun” i nesuđeni kandidat za šefa države, nije uspio prikupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu. – Nije da nam je falilo puno, ali nije bilo dovoljno – jednostavno je komentirao suočenje s brojkama koje su ga nagnale da odustane. – Šta da vam kažem, možda samo toliko da smo s terena sustavno dobivali krive podatke. Recimo, tvrdili bi nam da imamo 1500 potpisa, a kad su ih  trebali predati, bilo ih je svega 130.  Zašto su to činili, u ime čega, ili koga su me obmanjivali, ne znam, o tome još razmišljam, vrti mi se po glavi štošta. Razuman čovjek ne može to ni prihvatiti, zato je o tome bolje i ne spekulirati- povjerio nam je Rude, dan nakon “otrežnjenja”.

Podaci iz Rijeke, kako tvrdi, bili su jako dobri, kao i iz Dalmacije , ali je podbacila Slavonija, Međimurje i dio Zagreba, gdje su, također, imali uvjeravanja kako stoje odlično.

– Da smo znali četiri dana ranije stvarno, a ne fingirano stanje, reagirali bi pojačanom aktivnošću na kritičnim točkama i siguran sam da bi tih zakonom propisanih 10 tisuća potpisa imali- uvjeren je stečajni upravitelj kojega su radnici voljeli. Činjenica je i da je dobar dojam ostavio na medije, da je imao zamjetnu medijsku pozornost, i na neki način njegovo odustajanje mnogima je iznenađujuće. Ali, što je, tu je…

Hoće li nakon ovog prvog, neslavnog pokušaja  da uđe u visoku politiku, trajno odustati od takvih ambicija, ili je ovo tek zagrijavanje, al’ “drugi put će pametnije”?

– Ovog trenutka to još ne mogu reći. Ali, iskreno ću vam priznati, nekako me muči taj osjećaj kao da sam izdao jednu grupu ljudi koja se na mojoj kandidaturi snažno aktivirala i organizirala. Zato o tome moram promisliti hladne glave, jer ne radi se o maloj, nevažnoj odluci. Ona donosi veliku promjenu u životu i treba sagledati sve njezine, pozitivne i negativne aspekte. Ali, znate kako se kaže, čovjek se uči dok je živ. Da sam imao još dva -tri operativca na terenu vjerojatno bi sve bilo drugačije, a i ovo manipuliranje lažnim podacima zbilja mi je nejasno, izaziva u meni prirodnu ljudsku sumnju…  – govori Rude.

Svjestan je, veli, da je njegova predizborna priča bila drugačija, nova, iskrena, da je to bila jedna nova nada za dešperatne, osiromašene i nezaposlene, da se o stanju u državi govorilo bez političkih karikiranja, realno i objektivno, pošteno. Ali, treba prihvatiti činjenice, treba imati živaca i snage suočiti se s istinom i o njoj otvoreno i racionalno govoriti, a ne pasti u depresiju. – Ja sam se na sve čak i nasmijao. Jedan poraz nije izgubljeni rat. Kad se sve slegne i dobro razmišlim o svemu, odlučit ću o eventualnim novim bitkama.  Potpuno sam svjestan da je život ironija- poručio je Ivan Rude, neokrunjeni “radnički tribun” koji je tvrdio da je za Hrvatsku imperativ promjena matrice ali i onih koji su takvu matricu inaugurirali i na njoj godinama parazitirali dok je državna ekonomija zajedno sa sustavom vrijednosti- propadala.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI