Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
IZDVOJENO
Batman hvata Jokera (foto Facebook)

Gdje je tu Batman ili ‘dopustimo da institucije (ne) odrade svoj posao…’

Batman hvata Jokera (foto Facebook)

Batman hvata Jokera (foto Facebook)

Batman hvata Jokera (foto Facebook)

Dopustimo neka institucije odrade svoj posao… – uvijek je aktualna ta tragikomična floskula koju slušamo desetljećima. Najčešće je izgovaraju debelo institucionalizirani pojedinci na državnim jaslama. I dok brojni marljivi djelatnici u istim institucijama, bilo pravosudnima, bilo nekim drugima jamačno mukotrpno i pošteno odrađuju svoj posao, nerijetko se dogodi da je usljed tzv. proceduralnih pogrešaka njihov radni učinak ravan Sizifovu. Tj. beznandno i opetovano nikakav. Stoga mnogi požele da se pojavi onaj Batman iz stripa (filma), te da i on ‘odradi svoj posao‘.

U svakom slučaju, Izvanraspravno vijeće Zagrebačkoga županijskog suda ukinulo je odluku sutkinje Jadranke Mandišić, kojom je odredila istražni zatvor za Renu Sinovčića i ostalih sedmero sudionika afere ‘Ribar‘, i to zato jer sutkinja nije ‘dovoljno obrazložila dio vezan za jamčevinu’. Nakon ponovnog razmatranja USKOK-ovog prijedloga danas bi se nakon ročišta Županijskog suda u Zagrebu doznati hoće li biti ukinuti prvotno rješenje o istražnom zatvoru za osmero ‘ribara’.

Dan poslije

Kako je već poznato, sutkinja je onomad odbila jamčevinu Rene Sinovčića koji je ponudo 10 milijuna kuna kako ne bi bio smješten u pritvoru, a isto se odnosilo i na preostale koji su za isto ponudili skromnije iznose u rasponu od 100 do 150 tisuća kuna.
Tako bi osumnjičena skupina, koju Uskok istražuje radi predstečajne nagodbe u kojoj je navodno pričinjena šteta veća od 100 milijuna kuna, blagdane mogla provesti u svojim domovima, ovisno o skoroj odluci na Županijskom sudu u Zagrebu.
Nešto slično se dan prije dogodilo i u slučaju optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke ‘Odlagalište sirovina’ Mihe Zrnića Marinovića: zagrebački Županijski sud odbacio je Državno odvjetništvo zbog toga jer su tužiteljice optužnicu podignule s danom zakašnjenja. Dan poslije.
– Zakon kaže da se optužnica mora podići u roku od 30 dana nakon upisa u upisnik kaznenih prijava, činjenica je da je istraga dovršena. A u ovom slučaju prema njezinoj ocjeni ti rokovi nisu poštivani. Radi se o prekozimnim rokovima, znači o rokovima koji se prema zakonu ne mogu produžavati. I u tom slučaju zakonodavac je predvidio da će se smatrati da je državni odvjetnik odustao od kaznenog progona – pojasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Krive jedino – tužiteljice?

U svemu bi mogle krive ispasti jedino tužiteljice, protiv kojih će DORH zbog jednodnevog kašnjenja ‘pokrenuti disciplinski postupak’.
batman
– Ovlašteni tužitelj odnosno županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu će pokrenuti stegovni postupak protiv zamjenica županijske državne odvjetnice odgovornih za propuštanje roka nakon čega će to državno odvjetništvo podnijeti Županijskom sudu u Zagrebu prijedlog za obnovu postupka protiv okrivljenog V. M. – veli zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u svojemu priopćenju.
Inače, prema prošloljetnoj optužnici zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je sumnjičilo kako je Marinovićevo poduzeće od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavilo i naplatilo više od 125 milijuna kuna za razne radove i građevni materijal koji su plaćeni na temelju nekih drugih ugovora, te time navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, čime je pak Fond oštećen za 46 milijuna kuna. Osim toga, sumnjiče se i za to da je Zadranin bivšem direktoru u više navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuća kuna.

Kašnjenje ‘spasilo’ i četvoricu direktora

Pa dobro, nije to baš prvi put: u lipnju 2012. godine Županijski sud u Zagrebu je iz istih razloga odbacio i optužnicu iz afere “Fimi-medija – HAC” protiv četvorice bivših direktora tvrtki Hrvatske autoceste(HAC) i Autocesta Rijeka – Zagreb, a jer su navodno izvukli 9 milijuna kuna iz poduzeća za potrebe tzv. crnog fonda HDZ-a preko računa tvrtke Fimi medija u vlasništvu Nevenke Jurak.
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) protiv četvorice direktora: Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, smatrajući da je Odvjetništvo zakasnilo s podizanjem optužnice i premašilo zakonske rokove (zbog članka 229. i 230. Zakona o kaznenom postupku(ZKP), rečeno je tada.
Tko će ga znati: možda su ove proceduralne greške zapravo u službi neke više pravde u ovim predblagdanskim vremenima, za koje se drži kako posebice vrve vrlo frekventnim anđeoskim intervencijama. Naravno, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja, a i vrijeme je naglašenog opraštanja, darivanja itd.
No, gdje je tu Batman?
Batman hvata Jokera (foto Facebook)

Batman hvata Jokera (foto Facebook)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI