Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
EKOLOGIJA
Crometeo tim

Ekstreman kraj godine:
Ciklona Ines donosi snijeg, buru i opasnu hladnoću! Najhladnije za Silvestrovo!

Crometeo tim

Zadnje meteorološke prognoze, barem kada je u pitanju šire područje Šibenika, zasad se nisu obistinile. Niti se zabijelilo, najavljeno jugo nije pokazalo “zube”, a hoće li nam stići olujna i orkanska bura, tek  trebamo vidjeti. Prijepodne prolazi bez padalina i vjetra, a temperatura je u 7 sati iznosila “ugodnih” 6 stupnjeva. Koji stupanj niže bilo je u Kninu i Drnišu gdje se temperatura spustila do 2 stupnja C. Zabijelili su se tek vrhovi okolnih planina-Promine, Moseća, Dinare i Svilaje, ali snijega u nizinama nije bilo.

Crometeo tim

Crometeo tim

Božić je, po analizama Crometeo tima bio posljednji u nizu natprosječno toplih dana u ovoj godini. Nakon Božića zaredale su niske temperature kakve će, po prognostičarima, ostati sve do konca godine.
Nakon ciklone Hektor koja je u petak donijela hladnu frontu nakon koje je došlo do kratkotrajnog stabiliziranja vremena, u subotu popodne Hrvatsku je pogodila znatno jača ciklona koju je Crometeo tim nazvao Ines. Ova se ciklona u petak nalazila nad Irskom i tlakom zraka oko visokih 1020hPa u njenome centru. Ciklona se zatim preko zemalja Beneluxa kopnom spustitla do Genovskog zaljeva gdje se brzo produbila i donijela nam jaku promjenu vremena. U dijelu zemlje pao je obilan snijeg, a snijega je bilo i na sjevernom Jadranu i ponešto u unutrašnjosti Dalmacije. Premještanjem centra ciklone od Jadrana prema jugoistoku, u nedjelju je na Jadranu ojačala i bura koja će do kraja dana, prenosimo sa stranica Crometeo tima iz pera Rade Popadića, ponegdje imati orkanske udare, i to ne samo podno Velebita. Hladna zračna masa dolazi sa područja Rusije, precizira Popadić.
Šok za organizam, pripazite! Dolaze velike hladnoće!
Crometeovci na svojim internetskim stranicama najavljuju kako nas od ponedjeljka do Nove godine očekuje najhladnije razdoblje u 2014. godini. Noćne temperature zraka uz obalu mogle bi ponegdje pasti i ispod -5°C, a nije isključena mogućnost da se ponegdje dogode apsolutni minimumi za mjesec prosinac. S obzirom da nas je dosadašnji tijek zime potpuno “razmazio” visokim temperaturama zraka, ovako izrazit i ovako nagli pad temperature zraka koji nas očekuje sljedećih dana bit će pravi šok za svaki organizam, čak i za vrijeme kraćeg izlaganja niskim temperaturama zraka, te se valja toplo obući i odjenuti, sugerira Popadić.
Crometeo tim: očekivani tlak zraka u nedjelju u 8 sati ujutro

Crometeo tim: očekivani tlak zraka u nedjelju u 8 sati ujutro

Prema njegovim riječima nedjelja će proteći u u znaku kiše, a u višim planinama zaobalja i sa preko 30 cm snijega. Na sjevernom Jadranu snijeg je u noći i ujutro moguć ponegdje i sve do mora, dok će u Dalmaciji padati samo u planinama i višim dijelovima Zagore. Prestanak oborina i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a postupno će se danju širiti na Dalmaciju. U srednjoj i južnoj Dalmaciji još će u početku puhati jako i olujno jugo, na sjevernom jaka do olujna, a podno Velebita i orkanska bura. Do kraja dana umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima proširit će se na cijelu obalu. Jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu od -6 ° C ponegdje u zaobalju do 6 ° C na vanjskim otocima, u Dalmaciji od 0 ° C na kninskom do visokih 13 ° C ponegdje na otocima južne Dalmacije. Sredinom dana od 0 ° C podno Velebita do 13 ° C na krajnjem jugu Dalmacije. Navečer posvuda daljnje jače zahlađenje.
Iz dana u dan sve hladnije!
Crometeovci prognoziraju kako će od ponedjeljka do vikenda na Jadranu biti uglavnom suho uz barem pretežno ili djelomično sunčano vrijeme. Slab snijeg padat će povremeno u podvelebitskom kanalu, ali će ga povremeno biti čak na otvorenom moru ili vanjskim otocima. Puhat će jaka bura, podno obalnog gorja olujna s orkanskim udarima. Iz dana u dan bit će sve hladnije pa će najviše dnevne temperature biti u zaobalju od -6 do -2 ° C, uz obalu i na otocima od -2 do 4 ° C. Noćne temperature zraka bit će izrazito niske. Posvuda će biti ispod 0 ° C, čak i na otocima. Uz obalu se očekuje da će se noćne i jutarnje temperature zraka ponegdje spuštati ispod -5 ° C, što je vrlo rijetko. U zaobalju će povremeno biti hladnije i od -10 ° C.
Za Silvestrovo i u novogodišnjoj noći  očekuje nas ekstremno hladno vrijeme
Ekstremno hladno vrijeme očekuje nas, piše Popadić, na Silvestrovo i u novogodišnjoj noći. U zaobalju se očekuju temperature zraka niže od -10 ° C, a uz obalu i na otocima od -8 do 0 ° C. Puhat će jaka i olujna bura koja će sve navedene dane činiti hladnoću još izraženijom! Slabljenje bure očekuje se tek od petka, ali će se zadržati iznimno hladno.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI