Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Vukovar (izvor: vlada.gov.hr)

Vukovar, mjesto posebnog pijeteta:
Hrvatska se poklonila gradu heroju

Vukovar (izvor: vlada.gov.hr)
Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Politici i politikantima usprkos, koji su uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. govorili ne o jednoj, ne o dvije, nego i o “petoj koloni”, Hrvatska se danas zajedno poklonila gradu heroju. Procjenjuje se da je počast žrtvi Vukovara došlo odati između 80 i 100 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske. Komemorativni program pod motom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, započeo je u krugu bolnice, iz kojega se izdvojio Stožer predvođen Josipom Klemmom, Željkom Sačićem i Mladenom Markačem, te izaslanstvom HDZ-a, i krenuo prema Memorijalnom groblju.  Koloni u kojoj se kretao državni vrh, u jednom trenutku put je pripriječila druga, “stožerno-specijalna” kolona, ali je vukovarski gradonačelnik pozvao sve da krenu zajedno prema središnjem spomen-obilježju palih vukovarskih heroja.  U koloni sjećanja bili su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća predvođeni predsjednikom, saborskim zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

– Ponosan sam jer je hrvatska ljubav, hrvatska sućut i Hrvatska koja poštuje Vukovar dostojanstveno odala počast Vukovaru i svim poginulima. Ovaj Dan sjećanja je nešto što ćemo pamtiiti – izjavio je na Memorijalnom groblju, nakon polaganja vijenaca, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ocjenjujući da je danas pobijedila ona Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar. A to što su neki pokušali dvjema kolonama oskrnaviti i sjećanje na žrtvu i sam grad heroj, konstruirajući pod svaku cijenu drugu kolonu, to neka ide na savjest onima koji su to htjeli učiniti, ali nisu uspjeli.

Činjenicu da je državni vrh na Memorijalno groblje ušao na sporedni ulaz, a tako i izašao, Josipović objašnjava gužvom i protokolarnim razlozima, jer se svakako htjelo izbjeći moguće kašnjenje u protokolu pri polaganju vijenaca na Ovčari.

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Predsjednik Vlade izbjegao je izjave, dok je ministar branitelja Predrag Matić, koji se u koloni kretao pod pojačanim osiguranjem, izrazio tugu zbog svih događaja koji su pratili ovogodišnje obilježavanje vukovarske tragedije.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac  konstatirao je:  Različiti smo, ali “idemo prema istom mjestu i s istim ciljem – da se poklonimo ljudima čiju žrtvu trebamo poštovati, da se sjećamo stradanja ovog grada i da sve drugo ostavimo po strani”. Izrazio je i nadu da su “stvorene pretpostavke da i u svakoj mogućoj budućoj situaciji komemoriramo zajedno, bez obzira na političke i etničke razloge”.

Zadovoljstvo činjenicom da je Vukovarom danas prošla ipak jedna kolona prema Memorijalnom groblju, iskazao je i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić, koji je sretan da su se opet zbili redovi kao i 1991. kada se među braniteljima nije gledalo tko je koje nacionalnosti, “bilo je samo bitno da su s nama”. – Ovo nije dan  za podjele, ovo je dan koji trebamo posvetiti svim žrtvama koje su pale za Vukovar i Hrvatsku – kazao je Komšić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, odbio je govoriti o dvjema kolonama te ustvrdio kako nema podjela, nema kolona, samo je jedna, zajednička. – Ovo nije dan za politička prepucavanja, ovo nije dan za one koji ga žele koristiti za predizbornu kampanju. Nije važno s kojih smo pozicija krenuli – rekao je, napominjući kako mu je na umu ono što je Vukovar dao Hrvatskoj i ono što je Hrvatska dužna dati Vukovaru, a to je opstanak, prosperitet, život…

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Vukovar se junački branio i odolijevao višestruko moćnijem neprijatelju od 25. kolovoza do 18. studenoga 1991. Tijekom okupacije i agresije JNA i paravojnih srpskih postrojbi na grad, koji je branilo najviše 1800 boraca okupljenih u  204. brigadu HV-a,  ubijeno je i poginulo oko 3600 branitelja i civila. Iz razorenog grada protjerano je oko 22 tisuće stanovnika, ne samo Hrvata, nego i pripadnika drugih nacionalnosti, a nekoliko tisuća ih je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. Mnogi od njih bili su žrtve najstrašnijih zločina. Uza sve, iz vukovarske bolnice na stratište na Ovčari odvedeno je i mučki ubijeno 200 branitelja i civila.  Sabor je 2009. proglasio 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Misu zadušnicu, nakon polaganja vijenaca kod središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju,  predvodio je msgr. Mate Uzinić. Danas se komemoriralo i žrtve stravičnog masakra u Škabrnji, gdje su jugovojska i pobunjeni krajiški Srbi 18.studenoga 1991. ubili 84 Hrvata, od kojih je bilo 26 branitelja i 58 civila.  Svaka kuća u Škabrnji toga je dana izgubila nekog…

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI