Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Marinetekovi pontoni u Rijeci

U Marineteku NCP osiguran posao izgradnje pontona za cijelu iduću godinu

Marinetekovi pontoni u Rijeci

Rijeka je nedavno dobila suvremeni montažni plutajući gat za obalnu konstrukciju Rive Bodulii. Riječ je o projektu Lučke uprave Rijeka i investiciji povećanja kapaciteta priveza vrijednoj 4,3 milijuna kuna. Dio ovog, hvale vrijednog projekta, uz tvrtku BSK Commerce iz Rijeke, bila je i šibenska tvrtka Marinetek NCP koja je bila angažirana na izradi i postavljanju gata. Njihova je zajednička ponuda odabrana u postupku javne nabave raspisanom od strane Lučke uprave.

Marinetekovi pontoni u Rijeci

Marinetekovi pontoni u Rijeci

Pontonski gat dužine 80 metara sastoji se od četiri tipski proizvedena valobranska pontona od kojih je svaki dug gotovo dvadeset, a širok tri i pol metra. Sa njima je za oko 50% povećan kapacitet priveza u luci. Gat je za masivnu obalnu konstrukciju Rive Boduli privezan križnom lančanom vezom s umetnutom inox/gumenom oprugom na način koji onemogućuje veće pomake gata. Pontoni su opremljeni pristupnim mostom, bitvama te servisnim ormarićima sa dvostrukim priključcima vode i struje, a na zahtjev investitora, na pontone su cijelom dužinom ugrađeni gumeni bokoštitnici.
I megajahte će se vezivati uz plutajuće  pontone
Novoizgrađeni gat i privezni sustav tijekom ljetnih mjeseci služit će za prihvat turističkih jedrenjaka koji se, inače vežu na Rivu Boduli. Dosadašnja duljina rive nije bila dovoljna pa su se nerijetko jedrenjaci privezivali „jedan na drugog“.
U ostatku godine na gatu će se vezivati mega jahte. Projektom sidrenog sustava predviđen je siguran zimski vez za 9 jahti duljine 35 metara i 5 jahti duljine do 50 metara, te plovila Policijske uprave, Lučke uprave i Lučke kapetanije.
Rijeka- gat i vrata

Rijeka- gat i vrata

Započela gradnja pontona za ACI-evu marinu na Cresu
Marinetek je nastavio daljnju poslovnu suradnju s jednim od njihovih najvećih klijenata – ACI d.d. Opatija. Dogovorili su, naime još jedan veliki, za Marinetek iznimno važan projekt. Riječ je o obnovi jedne od najljepših i najvećih marina na Jadranu- ACI-jeve marine na Cresu koja se smjestila u sredini tog najvećeg, ali i najrjeđe naseljenog jadranskog otoka, u zaštićenoj uvali na zapadnoj obali otoka.
Marina je otvorena tijekom cijele godine, broji ukupno 458 vezova u moru, svi sa priključcima za vodu i struju te ima mogućnost smještaja megajahti do 50 metara dužine što Cres čini još privlačnijim velikim svjetskim celebritijima i poznatim poslovnim ljudima. Cres je već odavno odredište ljubitelja nedirnute prirode, a marina s ponosom nosi Plavu zastavu koja je znak priznanja za čistoću mora.
Prvi od ukupno 62 pontona  krenuli prema Cresu
Marinetek će za ovaj projekt isporučiti najnoviju generaciju betonskih kontinuiranih „All Concrete“ pontona koji su karakteristični po minimalnoj količini metalnih dijelova koji su direktno izloženi utjecajima mora. Projektom je predviđena kompletna zamjena postojećih 7 gatova sa svim instalacijama, te isporuka novog osmog gata, koji će biti formirani od ukupno 62 AC pontona širine 3 i duljine 15 metara. Podatnu kvalitetu i ekskluzivni izgled marine upotpunit će hodna površina pokrivena tropskim tvrdim drvetom, nove bitve od nehrđajućeg čelika i novi servisni ormarići tvrtke Marex elektrostroj, izrađeni također od nehrđajućeg čelika, te dodatno zaštićeni metodoma plastifikacije.
Boris Miškić i Nenad Čuka, direktori Marineteka, snimila: J. Klisović

Boris Miškić i Nenad Čuka, direktori Marineteka, snimila: J. Klisović

-Prve pontone već smo isporučili Cresu, a svi dogovoreni poslovi idu planiranom dinamikom. Još nam se nije dogodilo da probijemo rokove pa tako, vjerujemo, neće biti ni ovoga puta. Sigurni smo da ćemo ispoštivati krajnji rok , a on je kraj travnja iduće godine- reći će za portal Tris Nenad Čuka, direktor proizvodnje u Marineteku.
hidrodom

hidrodom

Nastavlja se projekt izgradnje pontona za hidroavionska pristaništa duž Jadranske obale
Marinetek se više nego uspješno dokazao i na projektu izgradnje plutajućih gatova za hidroavione. Njihova kvaliteta testirana je ovog kolovoza kada su sa njih iz Resnika poletjeli prvi hidroavioni za Jelsu gdje su hidroavioni sletjeli, također na Marinetekove pontone. Sudjelovali su tako u realizaciji velikog projekta koji ima za cilj uspostaviti „morsko-zračnu magistralu“. Za Resnik su izradili 6 pontona, te tri za pristaništa u Rabu i dva u Puli. Pontone za hidroavione uskoro će izrađivati za potrebe hidropristaništa na Hvaru, Rijeci, Lastovu…
-Unatoč krizi i recesiji možemo se pohvaliti da imamo dovoljno ugovorenih poslova za cijelu iduću godinu pa i za dio 2016.g. Očito je da smo se dokazali kvalitetom proizvoda i njegovom isporukom, montažom…, reći će direktor Čuka.
Marinetek- izrada pontona, snimila. J. Klisović

Marinetek- izrada pontona, snimila. J. Klisović

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI