Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO
Tvornica prešanih proizvoda – mirenjem do plaće! Za miritelja odabran Drago Matić

Tvornica prešanih proizvoda – mirenjem do plaće! Za miritelja odabran Drago Matić

U Tvornici prešanih proizvoda pokrenut je postupak mirenja s Upravom tvrtke zbog neisplate plaće za ovogodišnji rujan koja je sukladno važećem Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena najkasnije do 28. listopada.

Sindikat Prešaonice traži isplatu plaće za rujan
Ivan Svraka, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijski sindikat kazuje za portal Tris kako su među pet predloženih kandidata za miritelja odabrali Dragu Matića, inače ravnatelja Razvojne agencije. Početak mirenja započinje u utorak, 4. studenog, a mirovni postupak zakonski traje pet dana.
Sada su sve oči zaposlenika Tvornice prešanih proizvoda uperene u Matića i njegovu sposobnost pregovaranja s čelnicima tvorničke Uprave od koje se traži samo jedno- isplata plaće za rujan.
Štrajka u TLM-u neće biti!
Radnici Tvornice valjanih proizvoda plaću za rujan su dobili tako da su, u svakom pogledu, u povoljnijem položaju od kolega iz „Preše“ koji su već neko vrijeme bez posla. U Valjonicama je, inače proizvodnja prepolovljena.
Iako je sindikalni čelnik Vedran Dragičević proteklog tjedna, za vrijeme protestnog okupljanja ispred tvorničke porte, najavio stupanje radnika u štrajk i to već ovoga tjedna, do štrajka, ipak neće doći. Potvrđuje nam to i Ivan Svraka navodeći kako su se malo „zaletjeli“, odnosno pojašanjava kako sa štrajkom, u situaciji kada nema sirovine i posla, ništa ne bi postigli pa ga neće ni organizirati.
Predzadnjeg dana listopada za istim su se stolom u Ražinama našli čelnici Sindikata i aktivisti Preše i Valjaonica, a s druge strane stola sjedilo je rukovodstvo Uprave i Loran Pejčinoski koji je nazočnima predočio aktualno stanje u tvrtki s posebnim osvrtom na događanja koja su rezultirala slabom proizvodnjom, nedostatkom sirovine, neisplatom plaće…
Sindikalisti su ponovili svoje stavove vezano uz privatizaciju i njezinu reviziju kako bi se vidjelo tko je i što bio u obvezi, a obveze nije ispoštivao. Privatizacija je, podsjetimo započela u svibnju 2007.g., a Hrvatski Konzorcij je bio u obvezi ulaganja 107 milijuna eura.
U iščekivanju odgovora poslovnih banaka
-Sada smo u iščekivanju odgovora iz poslovnih banaka i HBOR-a od kojih smo zatražili kredit, a zasad nemamo informaciju o statusu našeg zahtjeva. Ukoliko se traženi kredit ne odobri, nećemo stati već ćemo tražiti druga rješenja za prevladavanje stanja bremenitog teškim problemima, reći će za Tris Branimir Lepur, predsjednik Uprave Aluminijuma TLM.
TLM-ov račun je i dalje u blokadi u koju je dospio zbog neisplate otpremnina radnicima koji su ovoga ljeta proglašeni tehnološkim viškom. Blokada je „teška“ 3, 2 milijuna kuna i još je na snazi, ali se vjeruje da će se uskoro „skinuti“.

O stanju u TLM-u oglasilo se proteklog tjedna i županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće. Pozvali su Vladu da preispita privatizaciju TLM-a i izvršenje obveza iz kupoprodajnog ugovora. Ukoliko se utvrdi kako nije došlo do ispunjavanja obveza, ugovor treba raskinuti i potražiti novog strateškog partnera, zaključak je sa sjednice GSV-a.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI