Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
IZDVOJENO / KULTURA
TV djetinjstvo: Agencija za eletroničke medije i UNICEF protiv prekomjernog zurenja u ekrane

TV djetinjstvo:
Agencija za eletroničke medije i UNICEF protiv prekomjernog zurenja u ekrane

djecatv

Djeca prekomjerno gledaju televiziju, činjenica je o kojoj se čak i u TV emisijama razglaba već godinama i desetljećima, kao i o vrlo lošem učinku takvog ponašanja na njihovo mentalno i fizičko zdravlje. U međuvremenu je posredstvom računala, igraćih konzola i tzv. pametnih telefona usmjerenost mališana i mlađe populacije prema ekranima postala još drastičniji problem.

U uvjetima aktualnih društvenih prilika, dulje odsutnosti roditelja radi cjelodnevnog boravka na radnim mjestima, nedostatku smislenijih i korisnijih sadržaja izvan formalnih obrazovnih institucija, djeca su često prepuštena sami sebi, a to zapravo znači – ekranima.

Zatupljujuća trivijalizacija

Ako izuzmemo dio programa javne televizije koji djeci (i odraslima) umalo jedini nudi kvalitetne obrazovne i informativne sadržaje, te uz časne iznimke entuzijasta na lokalnim televizijama, glavnina domaćih ekrana nudi iznimno zatupljujući, beskoristan te izvjesno vrlo štetan program, posebice kad se govori o odgojnoj komponenti takvih ‘programa’ za djecu i mlade. Zaglupljujuće tzv. zabavne emisije, sapunice besmislenog sadržaja, glazbeni šund i trivijalizirani i senzacionalistički pristup u kreiranju informativnog programa, teško mogu imati pozitivan učinak na generacije koje stasaju konzumirajući takve sadržaje, stalno upozoravaju psiholozi, sociolozi, psihijatri i drugi. Kada se tome još pribroji ono što se nudi na internetu, očito da bi djecu trebalo snažnije štititi od lavine beskorisnih informacija koje mogu imati loš učinak na njihovo odrastanje i sazrijevanje.
Otprilike iz tih razloga su Agencija za elektroničke medije i UNICEF potpisali Sporazum o suradnji kako bi poduprli razvoj medijske pismenosti roditelja i djece, kao i potaknuli elektroničke medije da u čim većoj mjeri iskoriste svoj potencijal u poboljšanju kvalitete života djece i njihovih obitelji.
No kako će surađivati AEM i UNICEF? Kako najavljuju, provest će istraživanja o navikama gledanja televizije, te će se konzultirati s dionicima u cilju poboljšanja regulatornog okvira koji se odnosi na zaštitu djece (promišljanja nove kategorizacije programa i sl.) Brojna istraživanja pokazuju i upozoravaju da npr. osnovnoškolci televiziju gledaju više od tri sata dnevno, vele u Agenciji.

Program za toleranciju i pravdu

– Izuzetno nas raduje suradnja s UNICEF-om, jer želimo potaknuti elektroničke medije, roditelje i djecu na proaktivan stav prema uređenoj konzumaciji medija koja će omogućiti djeci da u svojem razvoju budu u kontaktu sa sadržajima koji su oslobođeni govora mržnje i predrasuda, a promiču toleranciju. Provedba istraživanja pomoći će nam među ostalim, u revidiranju Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, a zajednička aktivnost izraz je namjere da promičemo medijsku pismenost svih dionika u ovom procesu – kaže Mirjana Rakić, ravnateljica Agencije za elektroničke medije.

djecatv

Inače, UNICEF-ova regionalna konferencija „Kako komunicirati s djecom“ održana je u travnju ove godine u Budvi u Crnoj Gori i okupila je stotinjak televizijskih stručnjaka, predstavnika regulatornih agencija i znanstvenika iz regije koji su se složili da sadržaji za djecu trebaju promovirati pozitivne vrijednosti kao što su tolerancija, socijalna pravda, sloboda vjeroispovijesti i nenasilje.
Bilo bi zanimljivo promotriti kako su stručnjaci s televizija naknadno primjenili spomenute zaključke u svojim programima.
– Preporuke s konferencije u Budvi potaknule su Agenciju i UNICEF na intenzivniju suradnju pri unaprjeđenju prava djece u elektroničkim medijima. A potpisivanje sporazuma označilo je početak suradnje koja će uz Agenciju i UNICEF uključiti i stručnu zajednicu, ali i djecu i roditelje s ciljem poticanja sadržaja u elektroničkim medijima koji neće biti samo načelno primjereni, već će doista promicati vrijednosti važne za dječji razvoj – kažu u AEM-u.

S TV-om 1680 minuta, s roditeljima 38,5 minuta

– Djeca nisu samo pasivni promatrači. Ona su i aktivni korisnici medija i zbog toga je iznimno važno što i kako gledaju na različitim ekranima kojima su u sve većoj mjeri okruženi. Vjerujem kako ćemo kroz ovu suradnju podržati i djecu i roditelje u čim kvalitetnijem odabiru sadržaja koje nude elektronički mediji – kazala je povodom potpisivanja spomenutog Sporazuma predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić.
O lošem utjecaju loših TV-programa ispunjenih nakardnim scenama nasilja, zvjerskih umorstava i svakojakog kriminalnog ponašanja, najprizemnijim tzv. zabavnim emisijama i perfidnim reklamnim porukama posebno usmjerenima na najmlađe gledatelje itd. nekako ne spadaju u proklamirane vrijednosti ‘kao što su tolerancija, socijalna pravda, sloboda vjeroispovijesti i nenasilje’.
Naljepnice s oznakama 12, 15 ili 18, tu i nemaju isuviše učinka, a razuman put bi bio uklanjanje tih sadržaja iz dnevnog u noćni program, odavno sugeriraju mnogi, ali bez osobitog učinka.

Isključite televizor

– Zabrinjavajuća je činjenica da prosječno dijete tjedno provede 1680 minuta ispred televizije, dok s roditeljima provodi tek 38,5 minuta u suvislom razgovoru – kažu podaci iz jednog istraživanja.
– Dijete mlađe od 6 godina u prosjeku provede 3 sata dnevno gledajući televiziju, 2 sata u igri na vanjskom prostoru, a tri puta manje vremena provede čitajući (ili da mu netko čita). Polovina ispitane djece gleda televiziju do 1 ili 2, a četvrtina djece gleda više od 3 sata dnevno. Rezultati su pokazali da je gledanje televizije najčešća aktivnost djece tijekom njihovog slobodnog vremena – neki su od zaključajka istraživanja Djeca i mediji koje su 2006. godine u Hrvatskoj proveli Krešimir Mikić i Antea Rukavina, a koje možete pogledati na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.
Ako ste pak zabrinuti roditelj koji gubi bitku s nasrtajima televizjskog programa na vaše dijete ili djecu, pogledajte na internetskim stranicama Roda.hr neke praktične savjete koji bi mogli biti od pomoći.
Ili barem isključite televizor.

djecatv

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI