Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Treba li Hrvatska legalizirati indijsku konoplju u medicini? Uzgajivač Josip Plavec: Treba – zašto ne pomoći teško oboljelima…

Treba li Hrvatska legalizirati indijsku konoplju u medicini? Uzgajivač Josip Plavec:
Treba – zašto ne pomoći teško oboljelima…

Indijska konoplja (marihuana, lat. Cannabis sativa) stoljećima je u različitoj upotrebi praćena kontroverzama koje je obilježavaju i danas. Njezinu legalizaciju u medicinske svrhe ovih je dana aktualizirao slučaj iz crne kronike, te najava koja je stigla iz Ministarstva zdravlja o mogućem odobrenju upotrebe u medicinske svrhe za što će se uskoro osnovati Stručno povjerenstvo koje će predvoditi stručnjaci iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode. Biljka cannabis je, inače droga, a takvom je proglašena UN-ovom konvencijom.

Na stručnjacima je sada teška i odgovorna zadaća procjene i donošenja odluke koja može imati dalekosežne posljedice, pozitivne po teško oboljele, ali i negativne ukoliko se uzgoj ne bude strogo kontrolirao i nadzirao. Kako saznajemo iz MUP-a, prema njihovim saznanjima,Ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost upotrebe lijekova koji sadrže THC (psihoaktivne tvari), a koji su patentirani u SAD-u i nekim državama Europe. U javnosti se pak navodi  kako se u Ministarstvu zdravlja još “vaga” treba li odobriti upotrebu lijekova na bazi kanabinoida ili dopustiti i uzgoj nekoliko biljaka konoplje onima koji su oboljeli i ulje im treba kao lijek. U svakom slučaju, mora se znati da legalizacija u medicinske svrhe ne znači ujedno i legalizaciju marihuane.
Oboljeli od multiple skleroze tvrde – ulje kanabisa pomaže!
Huanita Luksetića, 36. godišnjaka iz okolice Rijeke policija je zatekla kako u garaži uzgaja 22 stabljike konoplje zbog čega je tjedan dana „odležao“ u zatvoru. Inače, boluje od multiple skleroze, opake i podmuke bolesti koja postupno razara organizam do te mjere da bolesnik ostaje nepokretan. Kako se odavno zna za blagotvorna i ljekovita svojstva ulja od kanabisa on je, kako je ispričao policijskim istražiteljima i javnosti, kanabis uzgajao za vlastite potrebe proizvodnje ulja, a ne za „dilanje“ za što ga tereti policija. Tvrdi kako mu ulje kanabisa pomaže u liječenju, a u njegovim naporima da se izbori za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe ima potporu Udruge oboljelih od multiple skleroze čiji su članovi zatražili saborsku raspravu na ovu temu.
Još je jedan slučaj izazvao veliki interes javnosti. Minja Vuksan Dobran (41) iz Pule već se 11 godina bori sa multiplom sklerozom. Pokušala je sve i došla do zaključka da je ulje kanabisa najučinkovitije, međutim za njegovu kupnju na crnom tržištu nema novaca pa se odlučila za vlastitu sadnju biljaka u čemu ju je podržavao i suprug. Sada je u svom vrtu u selu Šišan posadila 9 stabljika indijske konoplje i o tome sama izvijestila policiju. Na ovaj se, posve neobični korak odlučila nakon što je od Ministarstva zdravlja dobila negativan odgovor na zahtjev da joj se odobri sadnja za potrebe vlastitog liječenja.

konoplja

Zarada od uzgoja konoplje-  ogromna

Neke su zemlje odavno legalizirale konoplju u medicinske svrhe u čemu prednjači Njemačka, a slijede je Nizozemska, Češka, Francuska, Ruminjska i već spomenite Italija i Slovenija. Gledajući šire, konoplja je u medicinske svrhe legalizirana u skoro polovici zemalja SAD-a, zatim u Kanadi, Izraelu…Zarada je ogromna. Samo u SAD-u godišnje ostvaruju zaradu veću od 1,5 milijardi dolara.
Plavec – industrijsku konoplju uzgaja ekološki na 80 hektara oranica
Josip Plavec na području Velike Gorice industrijsku konoplju uzgaja već nekoliko godina i jedan je od najvećih, ako ne i najveći uzgajivač ove biljke u Hrvatskoj. Za portal Tris pojašnjava kako je uzgoj industrijske konoplje u Hrvatskoj dopušten uz poštivanje više uvjeta, odnosno uzgajivač se mora prijaviti Ministarstvu poljoprivrede, podnijeti zahtjev, ne smije biti kažnjavan…Inspekcije stalno kontroliraju uzgoj na THC, tj. na tetrahidrokanabinole koji predstavljaju psihoaktivne tvari kojih ne smije biti više od 0, 2 posto, a svako prekoračenje je kažnjivo.
Ulje i proteini od konoplje najtraženiji proizvodi
Plavec ima ekološki uzgoj industrojske konoplje na oko 80 hektara površine, a od iduće godine, nada se i ekološkom certifikatu za preradu. Zasad uspješno proizvodi 10 proizvoda od konoplje od kojih su najtraženiji i najpoluparniji: ulje i proteini. Zalaže se za legalizaciju konoplje u medicinske svrhe jer je, veli, dokazana njezina ljekovitost i blagotvorna svojstva pa se pita zašto ne pomoći teško oboljelima koji ionako nabavljaju ljekovito ulje na crnom tržištu.
Josip Plavec u svom polju industrijske konoplje

Josip Plavec u svom polju industrijske konoplje

-Za oboljele lijek predstavlja pitanje života i smrti i zašto im ne pomoći, ako se pomoći može. Osim toga, država može zaraditi ali, zarada je ipak u drugom planu. Na prvom mjestu je liječenje teško oboljelih, a za uljem posežu oboljeli od raka, multiple skleroze, nekih kožnih oboljenja, AIDS-a i mnogi drugi. Sve ono što daje priroda kvalitetnije je i učinkovitije od liječenja sintetskim lijekovima i pripravcima koje nam nude farmaceutske kompanije. Lijek je u prirodi i samo ga treba znati pronaći, zaključuje Plavec.
Od konoplje se može izraditi 25 tisuća proizvoda, a neki kažu i čak 50 tisuća
Na upit što on na svom imanju radi sa stabljikom koju prema sadašnjem zakonu ne smije koristiti odgovara da je zaorava na oranicama što je velika šteta jer se od nje može raditi 25 000, a neki kažu i do 50 tisuća proizvoda najrazličitije primjene. Stabljika se može koristiti u proizvodnji užadi, tekstitnoj industriji, u proizvodnji papira, odjeće, obuće, u građevini, kao biogorivo… Hrvatska je, inače tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća uzgajala konoplju i u toj proizvodnji bila lider. Od stabljike konoplje uglavnom se izrađivala užad, a primjenu je imala i u tekstilnoj proizvodnji. Poznata je i nutritivna vrijednost konoplje zbog čega primjenu ima i u prehrani.
Za proizvodnju jedne litre ulja treba 6 kilograma sjemenki
-Za proizvodnju jedne litre ulja potrebno je 6 kilograma sjemenki. Ulje je vrlo kvalitetno i preša se na maksimalnoj temperaturi od 40 stupnjeva. Od ukupne proizvodnje tek 20 posto odlazi u izvoz, najviše u Makedoniju i Sloveniju. Nismo zadovoljni dosadašnjim plasmanom u inozemstvu i zato smo se sada više angažirali na tom polju pa vjerujem da će uskoro biti i boljih rezultata, posebno nakon što dobijemo ekološki certifikat za preradu nakon čega će naši proizvodi biti konkurentniji na tržištu, kazuje nam Plavec.
1 ml ulja od indijske konoplje na crnom tržištu košta od 30 d0 50 eura
Na upit dobija li od države poticaje za proizvodnju industrijske konoplje odgovara da on ne dobija, ali potporu dobijaju njegovi kooperanti. Ne krije da je zainteresiran za proizvodnju indijske konoplje, a samim tim i smole od indijske konoplje.
-Mislim da imamo dosta znanja i iskustva za uzgoj, jer ako uzgajamo industrijsku konoplju na recimo 40 ha (400 000 kvadratnih metara), onda nam ne bi bio problem uzgajati indijsku na nekoliko kvadrata. Naše ulje je rađeno od sjemenki industrijske konoplje, dok se smola radi od cvjetova indijske konoplje, pojašnjava nam Pevec od kojeg saznajemo da medicinsko ulje konoplje ili smola na crnom tržištu košta oko 30€ – 50€ za 1ml.
proizvodi
Konoplja je dvodomni korov- najveći uzgajivači su SAD i Meksiko
Konoplja je zapravo korov zbog čega se u uzgoju ne koriste herbicidi, pesticidi i ostala zaštitna sredstva što je njezina prednost. Inače je dvodomna biljka. Ženska biljka je veća, ima više cvjetova i intezivniji miris od muške. Njezino sjeme sadrži velike količine proteina, antioksidansa, esencijalna ulja omega 3 i omega 6, željezo, cink i THC, odnosno psihoaktivne tvari koje i jesu kamen smutnje, posebno kad su u nedozvoljenim većim koncentracijama od dozvoljenih 0, 2 posto. U Hrvatskoj je danas, da još jednom ponovimo, uzgoj i upotreba konoplje s većim udjelom THC od 0, 2 posto nezakonita.
U svijetu se danas uzgaja između 20 i 40 tisuća tona, a najveći proizvođači su SAD i Meksiko. Na ove dvije zemlje otpada čak 90 posto ukupne svjetske proizvodnje.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI