Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
REPORTAŽE / SCENA
Nina Olivari i Željko Marača (Foto: Hrvoslav Pavić)

Teški osjećaji:
Tišnjanska Meg Ryan i poštar lakog sna

Nina Olivari i Željko Marača (Foto: Hrvoslav Pavić)

Promociju prvog spota jedine rock grupe iz Tisnog nismo mogli, a niti htjeli propustiti.

Nina Olivari i Željko Marača (Foto H. Pavić)

Nina Olivari i Željko Marača (Foto H. Pavić)

Kasiopeja je bila prekrasna, ali arogantna žena, Andromedina majka i Posejdonova protivnica. Tako kaže grčki mit. Tišnjanski mit, pak, kaže da je Kasiopeja ustvari samo skraćena, lokalna varijatna rečenice „ka’ si se opija“. Koja je od ove dvije priče inspirirala vlasnika „Kasiopeje“ da svom kafiću nadjene baš to ime, nije poznato, no ono što je nadaleko poznato jest da se radi o rock and roll oazi u Tisnom. E sad, i tu postoje prijepori – oni stariji, čangrizavi rokeri, naslonjeni na šank, reći da „nije to više baš to“, a oni mlađi, neopterećeni nostalgijom, zaklet će se da se radi o „najrokerskijem mjestu na svijetu“.
U „Kasiopeji“ nas je dočekala „Sunday Bloody Sunday“ U2-a, a ispratio Azrin „Jablan“. Između ta dva hita dogodilo se ovo: promocija prvog singla i spota Teških osjećaja, jedinog tišnjanskog rock and roll benda.
Činjenicu o postojanju Teških osjećaja osvijestili smo na njihovu ovogodišnjem prvomajskom koncertu na tišnjanskoj Rudini. Od tada pamtimo nekoliko stvari: bend je autorski, nepretenciozan, duhovit, zabavan, na razmeđi popa i rocka, već su tiskali i vlastite majice koje je ponosno nosila cijela horda ženskih obožavateljica. Stotinjak fanova okupilo se jučer i u „Kasiopeji“, bez bendovskih majica, jer za zimsku varijantu s dugim rukavima ipak treba nešto malo i zaraditi. Singl i spot „Rozi“ prvi je korak ka tom uvijek neizvjesnom i trnovitom putu na kojem se traži i kakva plaćena svirka izvan rodnog otoka.
Optimizam nije sinoć bilo teško opipati. Ako u mjestu koje broji tisuću stanovnika, jednom rock bendu na promociju spota dođe sto ljudi, onda to valjda nešto znači. „Uspio sam snimiti spot baš onakav kakav sam želio“, rekao nam je redatelj Marko Markov, dok smo jeli posluženu pitu od sira iz kuhinje njegove mame. Pretpostavljamo da mu je to prvi spot, u kojemu je, svjesno ili ne, izašao iz prirodno nametnutih mu okvira – u spotu se, naime, ni u jednom kadru ne vidi more! Takva se sabotaža, kad je riječ o dalmatinskim, a pogotovu otočkim bendovima, ne pamti. Zato veliki lajk Markovu, koji je, opet svjesno ili ne, shvatio da Teški osjećaji ne robuju galeb-škoj-val klišejima, pa bi im more bilo višak u njihovu povijesnom prvom spotu.

„Rozi“ je klasična ljubavna pjesma. Glavna ženska uloga u spotu pripala je Nini Olivari, od sinoćnje premijere poznatija kao „tišnjanska Meg Ryan“. „Prezadovoljni smo s njenim doprinosom. Preporučili bismo je i drugim bendovima, ali ima ugovornu obvezu s Teškim osjećajima, pa je ne damo“, priopćio nam je Željko Marača, vokal, tekstopisac, lider benda i poštar, nakon što je spot „Rozi“ u „Kasiopeji“ dobio zaglušujuće ovacije. U ovom uratku, koji plijeni amaterskom simpatičnošću, svoje mjesto pred kamerom dobili su i ostali članovi benda: Petar Garofulić (gitara), Toni Lučić (truba), Ante Lordan (bubnjevi) i Luka Berak (bas). Spot je snimao Tomislav Vučić, montažu potpisuje Joso Čuzela, a audio zapis nastao je u zadarskom studiju poznatog glazbenika Ivana Grancarića.
„Sasvim slučajno se dogodilo da ova premijera spota i singla bude na treću obljetnicu našeg prvog koncerta, koji se također dogodio u ovom kafiću. Tog 22. studenog 2011. godine započela je ova divna avantura zvana Teški osjećaji“, emotivno je bio raspoložen Marača u obraćanju nazočnima. Od tada su ovi tišnjanski rokeri, koje smo već jednom proglasili kombinacijom Majki i Daleke obale („Rozi” nas, doduše, tu malo demantira), nakupili poprilično autorskog materijala, od kojih najradije pamtimo onu o babi i smokvama, ne znamo joj naziv. Idući spot najavljen je za siječanj, možda baš za nju. A onda bi valjda bilo vrijeme i za album…
Napustili smo „Kasiopeju“ kad je nestalo pite od sira. Tišnjansku Meg Ryan i talentiranog poštara Željka Maraču, koji je sigurno nakon sinoćnjih ovacija imao lak i sladak san, ostavili smo da uživaju u euforiji koju su izazvali i koju su zaslužili.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI