Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Svi zajedno – združeno za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i njihovim roditeljima

Svi zajedno – združeno za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i njihovim roditeljima

Sudionici projekta

Sudionici projekta

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Slavonskog Broda kao nositelj, krajem 2013. započela je s  provedbom  projekta naziva „Comprehensive Care to the Families with Dependent Member – Community4family“, „Sveobuhvatna briga za obitelj s ovisnim članom – ZAJEDNICA ZA OBITELJ“. Aktivnosti provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Udrugom za osobe s mentalnom retardacijom „Radost” Ploče,  Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Šibensko-kninske županije “Kamenčići”  i Udrugom Rijeka.

Zaposleno pet roditelja

– Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne inkluzije i prevencije institucionalizacije ugroženih socijalnih skupina kroz unaprijeđenje postojećih socijalnih usluga u zajednici  za odrasle osobe s mentalnom retardacijom i njihove obitelji. Kroz same aktivnosti tijekom projekta doprinosi se jačanju ekonomske aktivnosti obitelji, poboljšanju podrške i usklađenju obiteljske i radne uloge. Tako su za 20 roditelja (pet roditelja iz svake partnerske udruge)  organizirane  aktivnosti u svrhu osnaživanja kompetencija s ciljem boljeg položaja na tržištu rada i zapošljavanja – pojašnjavaju u Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Slavonskog Broda u priopćenju nakon okončanja projekta.
logo eu
Za vrijeme trajanja projekta zaposleno je  pet roditelja, koji u poludnevnom boravku rade s korisnicima kroz inovativne radionice s drvetom, na tkanju tepiha i u kreativnoj radionici. U projekt je uključeno deset udruga članica Hrvatskog Saveza čiji su predstavnici bili uključeni u edukaciju za osnaživanje rada udruga i za rad u inovativnim radionicama.

Kampovi za osnaživanje

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Slavonski Brod organizirala je četverodnevne kampove u Termama Tuhelj i Jezerčica koji su bili namijenjeni za predsjednike i tajnike udruga, voditelje klubova i roditelje osoba s MR.
– Glavne aktivnosti voditelja udruga u Termama Jezerčica bile su edukacije i predavanja u svrhu osnaživanja udruga, a osobe s MR su u Termama Jezerčica imale su sportske i zabavne aktivnosti tijekom kojih su na opuštajući način, isto tako pokazali svoje kreativne mogućnosti i potencijale. Projektne aktivnosti obuhvaćale su brojne radionice za osnaživanje roditeljske uloge, radionice o spolnosti i osnaživanje osoba s mentalnom retardacijom – pojašnjavaju akteri projekta.
Projekt je financiran u okviru programa IPA IV – razvoj ljudskih potencijala. Vrijednost je 195.109,36 EUR. a sufinanciranje od strane Europske unije iznosi 168.945,20 EUR, tj. 86,29 %, ističu brojke organizatori.

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI