Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Članovi HPK Mihovil u akciji (Foto: Facebook)

Šibenčani Barišić i Klisović u Lepoglavi zbog Kite Gaćešine

Članovi HPK Mihovil u akciji (Foto: Facebook)

Kita Gaćešina najdulja je u Hrvatskoj, proteže se sve do Draženove puhaljke.

Članovi HPK Mihovil u akciji (Foto: Facebook)

Članovi HPK Mihovil u akciji (Foto: Facebook)

Radi se o šibenskim speleolozima, bračnom paru Aidi i Teu Barišiću, te o speleološkoj pripravnici Marijani Klisović, članovima HPK Mihovil iz Šibenika. Radi se, nadalje, o tradicionalnom godišnjem skupu speleologa Hrvatske, koji će ove godine, od 21. do 23. studenog, biti održan u Lepoglavi. Radi se, na kraju, o jamskom sustavu Kita Gaćešina – Draženova puhaljka, najdužem jamskom sustavu na Dinaridima i u Hrvatskoj, koja sa svojih 27 kilometara duljine, premašuje i čuvenu Postojnsku jamu za čak sedam kilometara.
Jamu Kita Gaćešina otkrio je, prije deset godina, upravo bračni par Barišić, što će biti i tema njihova izlaganja u Lepoglavi. „Speleolozi se okupljaju svake godine, uvijek u drugom gradu. Riječ je o skupu na kojemu se organiziraju predavanja i znanstvene prezentacije. O jamskom sustavu Kita Gaćešina imat ćemo predavanje o samom istraživanju jame, zatim o nekim njezinim statističkim značajkama, a Marijana Klisović će predstaviti arheološke nalaze u speleološkim objektima u Šibensko-kninskoj županiji“, rekao nam je Teo Barišić.
Istraživanja jamskog sustava Kita Gaćešina  – Draženova puhaljka započela su u lipnju 2004. godine. Do listopada 2014. istraženo je ukupno 27.604 metara duljine kanala, što ga čini najduljim u Hrvatskoj  te je od 2011. najdulji u Dinarskom gorju i 158. u svijetu. S dubinom od 737 metra je na šestom mjestu po dubini u Hrvatskoj. „Kako se ribari vole hvaliti svojoj najvećom ribom, tako i meni jama Kita Gaćešina najdraža – najveća je, a sudjelovao sam u njezinu otkrivanju“, ističe Barišić.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI