Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
Proslava sv. Martina i Dana Općine Tisno: Investicije, unatoč recesiji

Proslava sv. Martina i Dana Općine Tisno:
Investicije, unatoč recesiji

Tisno slavi Dan općine i blagdan svog zaštitnika sv. Martina. Ova općina uistinu ima razloga za slavlje, barem ako je suditi po brojnim projektima koji su završeni od posljednje proslave sv. Martina, koji su započeti ili čija je realizacija tek najavljena potpisivanjem ugovora.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća su uz predstavnike Općine i zaslužne građane sudjelovali i šibensko-kninski župan gospodin Goran Pauk, načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov i njegova zamjenica Mare Kovačev, načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam, zamjenik gradonačelnice Grada Vodica Luka Lipić i  drugi gosti (Foto Općina Tisno)

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća su uz predstavnike Općine i zaslužne građane sudjelovali i šibensko-kninski župan Goran Pauk, načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov i njegova zamjenica Mare Kovačev, načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam, zamjenik gradonačelnice Grada Vodica Luka Lipić i drugi gosti (Foto Općina Tisno)

Realiziranih, započetih ili najavljenih projekata između dvije proslave uistinu je velik broj: Tek što nije stigla uporabna dozvola za sportsku dvoranu u Tisnom, projekt vrijedan 15 milijuna kuna, 1. siječnja svoja vrata otvara 5,8 milijuna kuna vrijedan Dom za starije i nemoćne, počela je gradnja pet milijuna kuna vrijednog Vrtića i jaslica, uređuju se Muzej drvene brodogradnje u Betini, projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, i Dom kulture u Jezerima, vrijedan 2,2 milijuna kuna. Krenula je i druga faza uređenja Obale sv Martina, tzv Jugobrana, koji će koštati tri milijuna kuna, potpisan je 7.5 milijuna kuna vrijedan ugovor uređenja Prezentacijskog centra nacionalnih parkova u Betini, kreće četiri milijuna kuna vrijedna sanacija pokosa Državne ceste D 121 i plaže, druga faza vodoopskrbe Dubrave i Dazline teška 5,1 milijuna kuna, dva milijuna kuna vrijedno uređenje šetnice Tisno – Jezera s rasvjetom, otvara se Knjižnica i čitaonica u Tisnom čije je uređenje i opremanje koštalo 900.000 kuna…

– Ništa od toga nije došlo odjednom. Riječ je o rezultatima kontinuiranog rada općinske administracije u posljednjih pet godina. Realizacijom ovakvih projekata taj rad se materijalizira i postaje vidljiv, iako je još puno toga što je ovaj vrijedan tim ljudi s kojim radim u Općini odradio i odrađuje – rekao nam je načelnik Ivan Klarin na pitanje otkud toliko projekata u jednoj od najtežih recesijskih godina.

Dok prognoze gospodarskih i financijskih stručnjaka i slijedeću godinu u Hrvatskoj predviđaju još težu krizu, Tisno očekuje gospodarski uzlet.  Naime, 23. studenog Općina će potpisati ugovor o prodaji 60.000 četvornih metara turističke zone Jazina – Prisliga s ruskim investitorom Aqua Relaxio d.o.o., koji će tu graditi hotele visoke kategorije i vile.  Zbog priliva novca od prodaje i poreza, općinski proračun, koji je ove godine uprihodio 21 milijun kuna, narast će na 52 milijuna. Slijedećih godina očekuje se još veći rast općinskih prihoda, s obzirom da se Aqua Relaxio kupoprodajnim ugovorom obvezuje da će u Tisno uložiti ukupno sto milijuna eura i zaposliti nekoliko stotina ljudi. Doda li se k tome  i 78 milijuna kuna vrijedan projekt marine Luka koju bi u Tisnom trebala do 2018. godine izgraditi tvrtka Eko Nekretnine iz Zagreba, ova općina ne treba se bojati krize.

– Nastojimo uskladiti napore koje ulažemo u razvoj socijalne, kulturne, komunalne i gospodarske infrastrukture, kako bi omogućili stanovnicima Betine, Jezera, Tisnog, Ivinja, Dubrave i Dazline dostojan život, kako bi zadržali mlade i vratili one koji su otišli na školovanje. Nadamo se da će im najavljene investicije u gospodarstvu osigurati radna mjesta, a mi ćemo i dalje pratiti zahtjeve gospodarskog i ukupnog društvenog razvoja, investirajući u kvalitetu života svih stanovnika, kako najmlađih kojima gradimo vrtić, tako i najstarijih, za koje smo uredili dom – rekao nam je Klarin, koji je izračunao da je u pet godina mandata sa svojim suradnicima na području Općine uspio osigurati čak 80 milijuna kuna investicija. Tisno (Foto H. Pavić)

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su zahvalnice i priznanja najzaslužnijim mještanima: Magdi Zorić, za arheološko-istraživački rad na lokalitetu Sv. Martin, Ivinj – tisno; Luzariju Klarinu, za rad na očuvanju kulturne baštine te zbirci dijalektne poezije i pjesme; Tonku Skračiću, za rad u Udruzi ‘Betinska gajeta’ i promicanje svetkovine Sv. Frane – zaštitnika Betine; Siniši Salamunu, za dugogodišnji rad u vatrogastvu DVD-a Tisno; Marinu Frkiću, za zasluge u formiranju postrojbi HV-a i rad u Domovinskom ratu; Marijeti i Kristini Jelovčić, za osvajanje prvog mjesta u dvojcu na pariće na Državnom prvenstvu 2014.; Marti Leković, za osvajanje drugog mjesta na Državnom prvenstvu u plivanju 2014. u kategoriji starijih djevojčica; Malonogometnom klubu Jezera, za plasman u drugu hrvatsku ligu i postignute rezultate na natjecanju; Mati Marovu, za dragovoljno darivanje krvi preko 110 puta; Mihovilu – Milki Barešiću, za volonterski rad u svrhu promocije turizma na otoku Murteru; Đenku Šandriću, za rad na osnivanju Muzeja betinske drvene brodogradnje te Lučkoj upravi Šibensko-kninske županije, za pomoć u realizaciji projekata na javnom pomorskom dobru u općini Tisno.

Valerio Bračanov iz ruku načelnika Ivana Klarina preuzima priznanje za MNK Jezera (Foto; Općina Tisno)

Valerio Bračanov iz ruku načelnika Ivana Klarina preuzima priznanje za MNK Jezera (Foto; Općina Tisno)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI