Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Povijesni, prvi mimohod radnika TLM-a šibenskim ulicama: Oni koji su hranili grad, danas nemaju što dati djeci jesti…

Povijesni, prvi mimohod radnika TLM-a šibenskim ulicama:
Oni koji su hranili grad, danas nemaju što dati djeci jesti…

Radnici šibenskog TLM-a, njih 300-tinjak, izašlo je prvi put na ulice, prosvjedujući zbog neisplaćenih plaća, dvomjesečnog zastoja proizvodnje u Prešaonicama i prepolovljene proizvodnje u Valjaonicama. Tražili su pomoć i podršku Grada i Županije, apelirali na Vladu da spasi TLM

TLM prosvjed 2

Tristotinjak radnika šibenskog TLM-a, predvođeni sindikalnim čelnicima Ozrenom Matijaševićem i Zdravkom Burazerom iz HURS-a i HSM-a te Vedranom Dragičevićem i Ivanom Svrakom iz SMH, izašlo je danas na ulice, jer već drugi mjesec Presaonice stoje, a u Valjaonicama se radi tek s pola kapaciteta. Radnici nisu primili dva mjeseca plaće, uprava ne uspijeva osigurati kredit za nastavak proizvodnje, a odbija podnijeti i ostavke na koje ih sindikati pozivaju. I kad se sve to stavi na kup, ulica postaje završni prizor propasti nekad pravog hrvatskog industrijskog giganta. Mimohodom kroz grad i povicima “lopovi, lopovi”, “hoćemo plaće”, stigli su, praćeni odobravanjem i suosjećanjem građana, pred gradsku upravu od koje nisu htjeli ništa više od – podrške.

– Nismo došli ovdje tražiti milostinju nego pravdu za sve nas-  rekao je Dragičević, naglašavajući da se TLM mora spasiti i opet raditi punim kapacitetom kao nekada. Poručio je Vladi da ne smije dozvoliti da joj banke vode industriju jer su one porobile hrvatske građane. U čuđenju se zapitao kako je moguće da HBOR odbija kreditirati industriju koja je punila, i punit će proračun. Ta u šta će onda naše novce potrošiti, ako ne u industriju-  pita se čelnik SMH.

Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a pozvao je “one s velikim plaćama i debelim benefitima” da odgovorno rade svoj posao, aludirajući na Vladu koja je najodgovornija, smatra, za stanje u TLM-u, jer nije spriječila ovakav privatizacijski ugovor niti pratila kako se ispunjavaju preuzete obveze, nego se, kao i sve prethodne, bavila jeftinim politiziranjem. A u međuvremenu je gospodarstvo propadalo,  Šibenik se srozavao. Danas je prosječna plaća u ovom gradu, kazao je Matijašević, 24 posto niža od one u Zagrebu, a daleko najniža u odnosu na sve dalmatinske županije. Ovdje danas na jednog umirovljenika ima 1,13 zaposlenih, a ode li TLM u propast, bit će više penzionera nego radnika!

Matijašević je apelirao na Vladu da se prema TLM-u odnosi kao što najavljuje da će tretirati strateške investicije, jer TLM jest strateška investicija čija je proizvodnja najvećim dijelom namijenjena izvozu. Sindikalist čestita ministru Vrdoljaku što je uspio iznaći sredstva za spas Borova, ali pledira da na isti način postupi i u slučaju TLM-a . -Ako je u privatizacijskom procesu u TLM-u bilo kriminala, treba ga istražiti i krivce kazniti. Ako sadašnji vlasnici nisu sposobni osigurati proizvodnju, investicije i plaće radnika, Vlada treba omogućiti strateškim partnerima da uđu u TLM i da mu osiguraju život- drži Matijašević.

Potporu šibenskim metalcima iz TLM-a dao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, poručujući im “Grad Šibenik je uz vas, jer Šibenika nema bez TLM-a.”

Prosvjednici su “zakucali i na vrata” županije gdje im je bezrezervnu podršku dao župan Goran Pauk, koji ih je pozvao da ustraju u zahtjevima na jednako miran i civiliziran način kao i sada, a “Grad i županija”, kazao je,” bit će uz vas.”

Govoreći o nevolji koja ih je dovela do županijske uprave, čelnik SMH Vedran Dragičević pojasnio je što je to zapravo hrabrost: ” To vam kad dođete kući, a niste primili plaću, i morate reći svojoj djeci da im nemate što dati jesti.” Zatražio je podršku županije i najavio da radnici TLM-a neće odustati niti se predati. Njegov kolega Ozren Matijašević, priznat će u Šibeniku kako se na neki način osjeća suodgovornim jer je 2006. sjedio u Upravnom  odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je prihvatio ponudu Konzorcija, i zato neće dopustiti da TLM ne radi. Tvrdi da je sindikat upozoravao i DORH i druge institucije na suspektna ulaganja koja su prikazivana dvostruko vrijednijim negoli su bila. Ukazivali su, veli, da treba posebnim zakonom regulirati isporuku struje za mostarski Aluminij, i svi su za taj zakon glasali, ali poslije nitko nije kontrolirao koliko se struje stvarno isporučuje. – Je li bilo kriminala oko isporuke struje Mostaru, i uzvratno aluminija TLM-u? Ako je bilo, što se čeka- pita se Matijašević, konstatirajući da je u mostarskom Aluminiju i 13 posto hrvatskog državnog vlasništva. – Prema tome, ne mogu se čelnici mostarskog Aluminija tako izvlačiti i vući za uši TLM, predlagali ugovore koji nisu normalni. Očekujem od Vlade da odmah riješi taj problem pregovorima s BiH Vladom. To neće riješiti problem vaših plaća, ali će riješiti problem šibenskog aluminija- smatra Matijašević i poziva premijera Zorana Milanovića da sjedne za stol sa potencijalnim strateškim partnerima TLM-a koji mora biti vodeći dio prerađivačke industrije u Hrvatskoj.

Skandirajući “hoćemo plaće” i “hoćemo pravdu”, šibenski metalci polako su se razišli, najavljujući da će za tjedan dana ponovo u prosvjed ne dobiju li do petka plaće.

Zašto Vlada sklanja “svoje ljude” iz Erste banke?

Hrvatska Vlada iz Erste banke sklanja ljude u Hrvatsku poštansku banku, tvrdi Ozren Matijašević, argumentirajući  izjavu navodom kako je čelni čovjek HPB-a došao iz Erste banke. – I drugi član Uprave, kojega je Vlada predložila, je iz te banke, a radi se o bratu ministra Siniše Varge, koji ipak nije imenovan, zbog nekih drugih razloga. Ali je umjesto njega u Upravu došao kadar iz Erste banke Srbije!?

No, ni to nije sve, kaže Matijašević. – Direktora HBOR-a Antona Kovačeva su smijenili da bi na njegovo mjesto također smjestili čovjeka iz famozne Erste banke. Zašto? Ne znam, ali Austrijanci su zbog mogućeg kriminala u toj bankarskoj kući smijenili kompletnu Upravu…

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI