Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KRONIKA 112
Paranoično društvo – američki policajac usmrtio dječaka s plastičnim pištoljem

Paranoično društvo – američki policajac usmrtio dječaka s plastičnim pištoljem

U kombinaciji s općom paranoizacijom društva usljed stalnog plašenja prijetnjom od terorizma, policijske ovlasti su pod egidom borbe protiv terorizma i nasilja dosegle zabrinjavajuće razmjere, čime su u velikoj mjeri ugrožena neka temeljna ljudska prava.

plastični pištolj

Na stranicama ovog portala ćete rijetko naići na vijesti iz tzv. crne kronike. Iznimka su neki događaji iz te kategorije koji upozoravaju na neke šire štetne društvene pojave. Na žalost, takva je i vijest iz Clevelanda u SAD-u, gdje je večeras preminuo 12-godišnji dječak kojega je dan ranije u trbuh ustrijelio policajac, i to u tamnošnjem rekeacijskom centru. Događaj je tragičan koliko i bizaran, a usput izaziva ozbiljnu zebnju. Zašto?

Naime, 12-godišnjaka je policajac ustrijelio iz svojega službenog pištolja nakon što je dječak, vjerovatno u igri, prema njemu zamahnuo plastičnim pištoljem-igračkom, kako javljaju brojne svjetske novinske agencije.

‘Pištolj je vjerovatno lažan, ali ipak plaši ljude’

Sve je počelo pozivom na broj za hitne slučajeve 911. Netko u tamnošnjem Cudell rekreacijskom centru je nazvao taj broj i prijavio kako ‘neka osoba ima pištolj i plaši njime ljude’.
– Pištolj je vjerovatno lažan, ali ipak plaši ljude – navode riječi tog dojavljivača.
Policajci su otišli ‘na teren’, naišli na dječaka i zapovijedili mu da podigne ruke u vis. Iz nekih razloga to dječak nije učinio, pa je jedan od policajaca otvorio vatru na njega i pogodio ga ‘u torzo’, kako su istakli u službenom policijskom priopćenju.
Kasnije se utvrdilo kako je bila riječ o plastičnom tzv. airsoft pištolju koji može ispaljivati plastične kuglice i obično ima narančasti ‘indikator sigurnosti’. No tog ‘indikatora sugurnosti’ navodno nije bilo pa je policajac zapucao. Nije ni policajcima bilo lako u tim trenucima: postupali su vjerovatno onako kako su obučeni. No roditeljima 12-godišnjaka je zasigurno neuporedivo teže.

Policajci poslani na dopust

Oba su policajca poslana na dopust, a jedan je uganuo gležanj, ističe se nadalje u policijskom priopćenju.
Ovome je teško išta dodati, a jasno je kako će ovaj nesrtetan slučaj pokenuti ponovno lavinu rasprava o postupanju policajaca u toj zemlji, s obzirom na niz sličnih incidenata koji se ramo događaju u posljednje vrijeme. Metodologija policijskog postupanja i u najbenignijim ‘incidentima’ zbog sveopćeg straha od nasilja postala je nasilje samo po sebi – upozorava se.
U kombinaciji s općom paranoizacijom društva usljed stalnog plašenja prijetnjom od terorizma, policijske ovlasti su pod egidom borbe protiv terorizma i nasilja dosegle  zabrinjavajuće razmjere, čime su u velikoj mjeri ugrožena neka temeljna ljudska prava.
I životi.

Nasiljem protiv mogućeg nasilja?

Sve to garnirano je stalnim bombardiranjem konzumenata medija scenama nasilja i TV serijama kojima su nasilje, ubojstva, sudska i policijska forenzika, serijski ubojice, silovatelji i naoružani protagonisti glavno ‘oružje’ za privlačenje i zaglupljivanje gledateljstva.
Djeca i mladi su pritom najveće žrtve, a u ovom slučaju su i doslovne žrtve, usmrćene stvarnim vatrenim oružjem ‘čuvara reda i zakona’.
Sličnim televizijskim sadržajem zatrpani su i domaći komercijalni kanali, a ima ih i na programima javne televizije.
Nadalje, bilo je najava i kako će se američke policijske metode i ovlasti radi prevencije terorizma i nasilja uvesti i u nekim europskim zemljama.
Nasiljem protiv potencijalnog nasilja?
Ne doima se kao dobro rješenje.
Dodatak: Gregory Henderson, otac ubijenog dječaka Tamira Ricea (12) upitao je policiju zašto su u njegovog sina, za kojeg ne vjeruje kako nije poslušao naredbu o dizanju ruku u zrak, pucali dva puta, i zašto barem nisu pucali u noge.

Jeff Follmer, čelnik udruženja policajaca Clevelanda je odgovorio kako policajci nisu obučeni da pucaju u noge.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI