Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KOMENTARI / KRONIKA 112 / POLITIKA
Opća šešeljizacija: HND je šokiran nastupom četničkog čelnika u TV-tvorevini Bujica

Opća šešeljizacija:
HND je šokiran nastupom četničkog čelnika u TV-tvorevini Bujica

U Bujici je nabujala i glomazna ekstremistička naplavina poput Šešelja, zbog čega je 'mrak na oči' pao i Hrvatskom novinarskom društvu.
Šešelj u spomenutoj emisiji (printscreen Youtube)

Šešelj u spomenutoj emisiji (printscreen Youtube)

Sveopća šešeljizacija Hrvatske, ali i susjednih zemlja pa i EU parlamenta, nastavlja se. Četnički čelnik Šešelj, odnosno njegovo pojavljivanje u hrvatskim medijima, zasmetalo je i Zdenku Duki, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva.

Mrak na oči HND-u je očito pao nakon objave Šešeljevog intervjua u emisiji Bujica koju vodi Velimir Bujanec, poznat po ugošćavanju različitih ekstremističkih figura, kojima redovito daje prostor u navedenoj TV-tvorevini.  Tako je u Bujici nabujala i glomazna ekstremistička naplavina poput Šešelja. Inače, intervju sa Šešeljem je objavio pod egidom – ‘EKSKLUZIVNO’.

Z. Duka: Jasno je da im je Šešelj saveznik u političkim obračunima

– Šokirani smo intervjuom sa Šešeljem na Osječkoj TV. Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je pojavom četničkog vojvode i ratnog zločinca Vojislava Šešelja u emisiji „Bujica“ Velimira Bujanca u srijedu na Osječkoj televiziji. Ne samo da je Šešelj bio jedan od ratnih vođa u ratu protiv Hrvatske 90-tih godina nego propagira mržnju i danas, nakon što ga je iz potpuno nejasnih razloga Haaški sud pustio na slobodu. Bujanec je obznanio gledateljima da mu se Šešelj javio u studio pa je s njim porazgovarao 15-tak minuta – kaže Zdenko Duka u prioćenju za javnost povodom spomenutog TV-događaja.
– Treba imati nevjerojatno jaki razlog javnog interesa, promicanja nekog javnog dobra, da bilo koja televizija, a valjda pogotovo hrvatska, s takvim čovjekom napravi intervju. Kad se zna tko je Velimir Bujanec i tko je vlasnik Osječke televizije, jasno je da im je Šešelj trenutačni saveznik u domaćim političkim obračunima, u trenutačnoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji – nastavlja Duka.
 HND osuđuje takve i svaku sličnu nisku medijsku manipulaciju i poziva sve medije da održe prijeko potrebnu profesionalnu razinu u predizbornoj kampanji, zaključuje predsjednik HND-a.

T. Meron: Mislim da mediji previše govore o Šešelju (!?)

Zanimljivo, nešto slično je danas u Sarajevu izjavio i predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, dakle isti onaj koji je četničkog poglavara kojeg se sumnjiči za teške ratne zločine pustio iz zatvora.
– Mislim da mediji previše govore o Šešelju dajući mu publicitet koji ne zaslužuje.  Šešelj je vjerojatno neobično sretan jer se o njemu postavljaju tako brojna pitanja. Ja se u to ne mogu miješati, a Srbija je suverena zemlja koja treba regulirati te odnose i njegove javne istupe. Inače,  Raspravno vijeće ICTY-ja odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donijelo isključivo na temelju humanitarnih razloga odnosno zbog njegove teške bolesti – ustvrdio je T. Meron.
Danas bi  o Šešelju trebao raspravljati i Europski parlament, a najavljuje se rasprava o njemu  i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Postoji li uopće još koja viša instanca na kojoj bi se trebalo raspravljati o V. Šešelju?
Svejedno, isti je više nego  maksimalno postigao svoj cilj – apsolutnu medijsku pažnju za plasiranje svojih umobolnih, ratnohušačkih i šovinističkih poruka.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI