Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / UKRATKO

NP Krka:
1. Susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke

– Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Centru Puljani od 21. do 23. studenoga 2014. od 9 do 15 sati organizira 1. Susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke. Susret će imati edukativan pristup i podršku kroz interaktivne radionice i predavanja. Predavači i voditelji radionica stručnjaci su poljoprivrednih znanosti – obavještava Damir Dunđer, v.d. ravnatelja NP Krka, koji je na to mjesto došao nakon prekjučerašnjeg odlaska bivšeg ravnatelja Tončija Restovića na novi posao u Ministarstvu zaštite  okoliša i prirode.

Evo što stoji u pozivu na radionice:
Predavanje o maslinama i maslinovom ulju obuhvatit će opće karakteristike maslina, gnojidbu i rezidbu, bolesti i štetnike maslina, kategorizaciju i kvalitetu maslinovog ulja, te vođenu degustaciju maslinovih ulja.
Predavanje o medu osvrnut će se na suvremene izazove u tehnologiji pčelarske proizvodnje, bolesti pčela, ljekovitost bilja i higijenske standarde u proizvodnji meda.
Radionica o stočarstvu osvrnut će se na osnovna načela održive i ekološke poljoprivrede s naglaskom na uzgoj životinja, pasmine domaćih životinja u održivom i ekološkom stočarstvu, dobrobit životinja, higijenu i zbrinjavanje otpada u održivom i ekološkom stočarstvu, te održivi i ekološki uzgoj pojedinih vrsta domaćih životinja.
Radionica o siru donijet će osnove prerade mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u svrhu povećanja dohotka od proizvodnje mlijeka i povećanja turističke ponude, stvaranja proizvoda nove vrijednosti kroz ponudu u ruralnom turizmu. U radionici će se vršiti procjena kvalitete sira u svrhu poboljšanja postojeće proizvodnje sira.
Predavanje o pršutu i panceti osvrnut će se na proizvodnju pršuta i pancete nekada i danas, na što je potrebno obratiti pažnju u pojedinim fazama proizvodnje, te koje su najčešće pogreške i kako ih ispraviti.
Radionica o vinu temeljit će se na vinogradarstvu nekad i danas, na tehnologiji bijelih i crnih vina i rozea, uz prezentaciju strojeva potrebnih u vinogradarstvu i osvrt na problematične godine u vinogradarstvu.
U radionicama mogu sudjelovati stanovnici uzvodnog toka Krke koji poljoprivredne proizvode proizvode za osobne potrebe i/ili za prodaju. Radionice su besplatne.
Sudionici mogu donijeti 1 l maslinovog ulja, 1 kg meda i/ili 1 l vina kako bi JU „NP Krka“ financirala njihovu analizu.

 

– Raspored održavanja radionica je sljedeći:
21.11.2014. 9-12 h Masline/maslinovo ulje, Gordana Silov-Kožarić
21.11.2014. 12-15 h Med, Zlatko Tomljanović
22.11.2014. 9-12 h Stočarstvo, Marina Krvavica
22.11.2014. 12-15 h Sir, Dubravka Kaić
23.11.2014. 9-12 h Pršut/panceta, Ivica Kosor
23.11.2014. 12-15 h Vino, Marko Duvančić
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI