Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KOMENTARI
Komentar: Vukovarske (pete) kolone

Komentar:
Vukovarske (pete) kolone

Stožer za obranu Vukovara ne želi s državnim vrhom u istu kolonu sjećanja, jer, oni su, tvrde, "peta kolona"...Dakle, legalna vlast, izabrana voljom naroda na demokratskim izborima, za Stožer je nenarodna, kolaboracionistička i s njom ne žele biti ni blizu

Vukovar

Vukovar, studeni  2014. Rat je davno završen, ali ratne formacije i ratna terminologija još se  podržavaju. Na ratnom nasljeđu, prijeporima i animozitetima neki i karijere grade. Oni definiraju protokol za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga. O njima ovisi hoće li se mirnodopska Hrvatska pokloniti gradu heroju ujedinjena u pijetetu, ili podijeljena u netrpeljivosti i ideološkim prijeporima. Hoće li mimohod sjećanja i ponosa na heroje Vukovara proteći u tišini i dostojanstvu prema palima, ili će se živa rijeka u slavu mrtvih, razliti u više slijepih rukavaca?

U utorak se u Vukovaru očekuje gotovo 100 tisuća ljudi koji se dolaze pokloniti sjeni heroja i žrtava rata. Nitko, kako se svi kunu, ne želi nikakve incidente u gradu koji zaslužuje samo poštovanje i dostojanstveno komemoriranje. Ali, unatoč tomu, neki se silno trude probuditi i ove godine duhove sukoba i podjela, pa i ako se sami zbog toga dijele. Stožer za obranu Vukovara na čelu s Tomislavom Josićem miru i dignitetu u Vukovaru ne želi dati šansu. Lanjski „uspjeh“, kada je sramoto blokiran legalno izabrani hrvatski državni vrh u želji da se priključi građanima u mimohodu sjećanja, da položi vijence  i upali svijeće za poginule, Josiću je produžio „radni staž“. Godinu dana pripremao se za novi, ovogodišnji Dan sjećanja i pijeteta u Vukovaru. I kada su svi uglas zazivali jedinstvo, jednu jedinu kolonu u kojoj će rame uz rame ravnopravno u tišini hodati obični građani, Vukovarci i hrvatske političke elite, Josić je odlučio: Bit će dvije kolone, mi s njima ne želimo ni u blizinu, oni su peta kolona!

U proglasu javnosti Stožer je objavio da oni neće ulaziti u krug bolnice, odakle je tradicionalno, kolona sjećanja uvijek kretala u mimohod gradom.

– Živa žrtva Vukovara neće ulaziti u krug bolnice, a svakome je na izbor i savijest- poručila je u ime „stožeraša“ Snježana Patko. Kolona je bila i ostaje samo jedna, dok su „oni koji 365 dana u godini napadaju žrtvu Vukovara protuzakonitim simbolima, sabotiraju saborski dijalog o prijeporu, izbjegavaju odluke Ustavnog suda, peta kolona unutar kolone“.

Josićeva udruga, inačica Čondićeva Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata i nastavljač njegova djela istim sredstvima, „petu kolonu“ optužuje da je lani odustala od kolone sjećanja i iskazivanja pijeteta žrtvi Vukovara i Hrvatske. „Oni su odustali od svog hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja“, podiže tenzije šef vukovarskog stožera klasičnom zamjenom teza, tvrdeći kako je državni vrh, iliti „peta kolona“, sramotno odustajanje proglasio incidentom za koji krive druge.

Stožer je prevršio svaku mjeru. Njihov je plan destrukcija, nered, ponižavanje legalno izabrane vlasti i per fin, njezino sabotiranje u izvršavanju ne samo državnih obveza, nego i građanske dužnosti. Nazivati petom kolonom legalnu i legitimnu vlast jedne države, izabranu voljom naroda na demokratskim izborima, akt je bezakonja i nasilja. Samo u ovako nestabilnoj, pravno nedovršenoj i institucionalno neartikuliranoj državi moguće je da grupa građana, makar da je riječ o ratnim veteranima i braniteljima, nekažnjeno krši zakone i nameće svoje. Nedopustivo je da skupina koja sebe naziva Stožerom, legalnoj vlasti onemogućuje slobodu kretanja u vlastitoj državi, da je naziva petokolonaškom, ergo, izdajničkom, nenarodnom, kolaboracionističkom (s kim to kolaborira?) .

Nije ovdje riječ o tome hoće li politička nomenklatura biti na začelju ili na pročelju kolone, ovdje se radi o tome da se predstavnike vlasti ne želi, makar i kao obične građane, u tom mimohodu. I sve to pod egidom domoljubnog čuvanja dostojanstva vukovarske žrtve!  Jer, za Stožer ova vlast niti je domoljubna niti dostojna mjesta u koloni sjećanja. Makar je izabrao narod, većinom glasova na izborima. Ali domoljubni Stožer nema vremena čekati nove izbore, on svoju volju provodi izborima unatoč.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i veteranska skupina ispred Ministarstva branitelja diktiraju tempo aktualnoj vlasti u ovoj zemlji. Je li legitimna vlast već pala, je li se puč dogodio, a samo nije još i službeno proglašen? Dokle može država funkcionirati s ovakvim dualizmom, s ovako eklatantnom nejednakošću građana pred zakonom?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI