Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
Knjiz – književni kviz: Kako se zove Julijin frajer, koliko je mrtvih bilo u Hamletu?

Knjiz – književni kviz:
Kako se zove Julijin frajer, koliko je mrtvih bilo u Hamletu?

ZAOKRUŽI TOČAN ODGOVOR:

1. Kako se zvao Julijin frajer?

a) Alfa Romeo
b) Giulianno
c) Romeo

2. Koliko osoba je poginulo u tragediji Hamlet?

a) 5
b) 318
c) ne znam

knjiz

Takva bi mogla biti neka od pitanja u trećem izdanju Knjiza – veselog natjecanja u poznavanju književnosti koji će se u organizaciji portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info održati u pet hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Šibeniku.

– Ovoga mjeseca Književni brk pripremio je nova pitanja koja vas vode putevima ljubavi i smrti u literaturi. Kako su u stvarnom životu skončali živote neki od poznatih pisaca, koje su sretne, a koje najnesretnije ljubavi zabilježene u knjigama, legendama i mašti njihovih tvoraca? Od Amora i Psihe, preko Orfeja i Euridike, Eneja i Didone, Romea i Julije pa sve do Tristana i Izolde književnost nas je učila kako je konačno ostvarenje ljubavi jednako samouništenju. Je li zaista ljubav neodvojiva od smrti? Fromm će reći da je ljubav najmoćnija težnja u čovjeku, najtemeljnija strast, sila koja povezuje ljudsku vrstu. Neuspjeh da se postigne dovodi do ludila, do uništenja – samih sebe ili drugih. Na tu isprepletenost ljubavi i smrti fokusirat će se ovoga mjeseca i Književni brk. No, da ne bi sve bilo tako ‘crveno i crno’, očekuju vas i rubrike s općim pitanjima… – mame organizatori peterostrukog kviza znalce činjenica iz književnosti na okršaj.
Evo gdje će se pogađati odgovori na Knjiz pitanja:

– 28. 11. u Zagrebu, Klub SC (Savska cesta 25), u 20 sati
– 28. 11. u Rijeci, Klub mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a), u 20 sati
– 28. 11. u Splitu, Kavana Le Monde (Plinarska 6), u 20 sati
– 30. 11. u Osijeku, Barcelona Pub (Vukovarska 4a), u 18 sati
– 30. 11. u Šibeniku, Klub Azimut (Obala Palih Omladinaca 2), u 20 sati

Kako se pojašnjava, Knjiz je pokrenut s idejom obogaćivanja kulturnog života u Hrvatskoj a održava se jednom mjesečno u pet hrvatskih gradova, po uzoru na poznati format pub kviza. U Knjizu sudjeluju natjecateljske ekipe (od 2 do 5 članova) a prijavljuju se pod zajedničkim imenom ekipe. Sudjelovati može svatko, neovisno o razini znanja, tako da sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjeti lokaciju održavanja Knjiza u njihovom gradu.-
knjiz2
– Želja nam je kroz natjecanje u znanju iz književnosti približiti knjiške teme širokoj publici te uz dozu intelektualne razbibrige i vedrog nadmetanja, omogućiti književnosti (pa i onoj ‘najtežoj’) da prodre do što više ljudi, neizravno, bez previše mudrovanja i u ugodno provedenom vremenu. Kroz pitanja različitih razina zahtjevnosti tu će svatko saznati ponešto zanimljivo o životima pisaca i njihovim djelima (s naglaskom na domaću književnost, domaća izdanja i autore) i uz to se natjecati u veselom okruženju i pri tom osvojiti vrijedne nagrade – vele tvorci Knjizova.
Dakako, nagrade za pobjednike su – knjige, ali ima i glavna nagrada: pobjednici (sezone) odlaze na ‘europsko putovanje za dvoje’ u rodni grad slavnog pisca Franza Kafke, tj. Prag. S tim u vezi su organizatori proredili i markentišku pjesmicu s rimom:
Ne boj se književnoga brka,
nemoj da ti bude frka,
ako ti je knjiga draga,
Knjiz te vodi sve do Praga!
U svakom slučaju, u vremenu sveopćeg medijskog zaglupljenja naroda, tzv. zabave pri kojoj neki lakoglazbeni pjevač odjene haljinu i pjeva neku stupidnu poskočicu, ili kvizova u kojem se pogađa ime Severininog modnog savjetnika, pojava Knjiza se doima kao događaj iz tzv. paralelnog svemira, pa stoga podržavano Knjizorganizatore i Knjizomane u svih pet hrvatskih gradova.

knjiz 1

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI