Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
EKOLOGIJA
Ipak se kreće: Još malo i na nasip Orašnice stižu joggeri!

Ipak se kreće:
Još malo i na nasip Orašnice stižu joggeri!

Unatoč dosadašnjim drugačijim dojmovima, sanacija 350 metara nasipa Orašnice na najugroženijem mjestu od željezničkog mosta prema pročistaču otpadnih voda koji Grad Knin gradi kroz IPA projekt, odvija se prema planu i do Nove godine rijeka Orašnica, a time i Krka u koju se ulijeva, bit će sigurna od mazuta, fekalija i drugih onečišćenja iz ovdašnjih laguna.

Inspektorica zaštite okoliša Marijana Cukrov i Hrvoje Zekanović iz Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko – kninske županije za obilaska radova (Foto H. Pavić)

Inspektorica zaštite okoliša Marijana Cukrov i Hrvoje Zekanović iz Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Šibensko – kninske županije za obilaska radova (Foto H. Pavić)

 – Radi se o ekološkoj crnoj točci, u ovom trenutku najkriznijem žarištu na području Šibensko-kninske županije. Prema ovom što vidimo i što nam je prezentirano, možemo biti zadovoljni što se problem konačno rješava. Iznimno smo zadovoljni što su Hrvatske vode konačno prepoznale problem i odlučile k njemu usmjeri svoje kapacitete – rekao nam je Hrvoje Zekanović iz Javne Ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Šibensko – kninske županije, koji je danas obišao radove zajedno s inspektoricom zaštite prirode Marijanom Cukrov.

Za Hrvatske vode sanaciju desne obale rijeke Orašnice u Kninu izvodi tvrtka Bormil iz Šibenika. Prema projektu IGH teškom 1,2 mil. kuna bez PDV-a do 30.12.2014. godine sanirat će obalu i izgraditi nasip s ciljem da se spriječi daljnje  prelijevanje vode iz korita rijeke Orašnice u obližnje lagune, odnosno zagađenje Orašnice i rijeke Krke do kojeg je dolazilo povratkom tih voda iz laguna. Iako Hrvatske vode, pod krinkom poslovne tajne, ne žele javnosti detaljnije obrazlagati što se na Orašnici radi, na mjestu događaja saznajemo da radnici Bormila teškom mehanizacijom kopaju nasip u dubini od dva do pet metara, te uzduž iskopa polažu vodonepropusnu membranu ojačanu metalnom građevinskom mrežom i nasipaju kamen i drugi materijal koji se dodatno pojačava geotekstilom i geomrežom. Da bi nasip dosegao visinu višu od naviših vodostaja Orašnice u slijedećih mjesec dana na pojedinim mjestima nasip će se podizati do dva i tri metra. Kosine nasipa će se zatrpati humusom i posijati trava, a na njegovom vrhu će ostati put kojim će prometovati strojevi održavanja i kojim će joggirati Kninjani.

– Naravno da bi nam bilo draže da je posao urađen ranije i da je sve skupa transparentnije, ali ako sve bude napravljeno sukladno uvjeravanjima, bit ćemo zadovoljni – rekao nam je Srečko Kmetič, predsjednik Ekološke udruge ‘Krka’, koja već čitavo desetljeće upozorava na ovaj problem.

Kad nasip krajem godine bude gotov, u Orašnicu više neće dolaziti sadržaj iz lagune u koju se izlijevaju kninske fekalne vode, te otpadne vode zapunjene mazutom i talogom teških metala iz tehnološkog procesa tvornice DIV, za koje je Ministarstvo zaštite okoliša utvrdilo da su ‘stalna opasnost po okoliš, rijeku Orašnicu, rijeku Krku, Nacionalni park Krka i zahvat za vodoopskrbu Jaruga, koje služi za vodoopskrbu Šibenika’. Što će, međutim, biti s kontaminiranim područjem laguna, za sada se ne zna. Zna se tek da kninska onečišćenja više neće ploviti nizvodno, ali će problem zagađenja u tlu ostati i nakon što bude gotov nasip i kad bude u funkciji pročistač otpadnih voda koji Grad Knin gradi kroz IPA projekt.

Sanacija nasipa Orašnice (1) Sanacija nasipa Orašnice (9) Sanacija nasipa Orašnice (10) Sanacija nasipa Orašnice (7) Sanacija nasipa Orašnice (8) Sanacija nasipa Orašnice (4) Sanacija nasipa Orašnice (5) Sanacija nasipa Orašnice (2)
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI