Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Katolički čelnik Papa Franjo za posjeta Koreji (izvor Wikipedia)

I Papa protiv tarifnog sustava za oproste, vjenčanja i sprovode:
Isus otkupljuje besplatno, crkve ne smiju postati trgovine

Katolički čelnik Papa Franjo za posjeta Koreji (izvor Wikipedia)
Katolički čelnik Papa Franjo za posjeta Koreji (izvor Wikipedia)

Katolički čelnik Papa Franjo za posjeta Koreji (izvor Wikipedia)

Papa Franciscus, Jorge Mario Bergoglio, kod nas poznat kao Papa Franjo, u svojim je izravnim javnim istupima od kada je postao poglavar Katoličke crkve uspio zadobiti neke nove simpatizere diljem svijeta, pa i među onima koji su pripadnici nekih drugih ili nikakvih religijskih zajednica. Ali usput neprestance u svojim javnim objavama zbunjuje neke pripadnike vlastite crkve, svećenstvo nenaviklo da tako otvorene kritike ‘vlastitih redova’ dolaze direktno iz Vatikana, k tome izravno od njihova poglavara.

Njegove kritike negativnih pojava u crkvi se nastavljaju, a najnovije Papino obraćanje javnosti, a koje je opet upućeno svećenicima i crkvenim dužnosnicima, ponovno je izazvaklo svojevrsni šok i nevjericu među crkvenjacima. Dok tvrđi kritičari cinično ocijenjuju kako je riječ o izvrsnom papinom PR-u, mnogi su uvjereni u iskrenost njegovih riječi, hvaleći njegovu odvažnost u kritikama vlastite kuće, ističući kako papa Franjo u nekim svojim istupima samo prati nauk Isusa Krista, što bi trebalo biti logično za svakoga tko se smatra kršćaninom, bilo katolika ili sljedbenika nekog drugog religijskog sustava koji se deklarativno temelji na Kristovu nauku.

Papa: Isus otkupljuje besplatno

– Crkve ne smiju postati burze. Isusovo je otkupljenje besplatno – istaknuo je nedvosmisleno Papa u propovijedi na misi prije dva dana u Vatikanu, što se može pročitati i na hrvatskom izdanju internetskih stranica Radio Vatikana (poveznica).  
Ipak, na talijanskoj stranici (poveznica) istog radija vijest o Papinoj antitrgovinskoj  propovijedi je nešto opširnija, a tamo se navodi i kako je Papa kazao kako crkva ne smije biti poduzeće i mjesto trgovine, odnosno poligon za neumoljivi biznis. Nadalje, podsjeća na to kako u evanđelju stoji je Isus protjetrivao mešetare iz crkve, jer su’ kuću molitve pretvorili u razbojničku pećinu’.
– Skandal trgovine, skandal svjetovnosti… – upozorava on svoje podređene, a zainteresirani koji bolje razumiju talijanski jezik mogu dolje poslušati izvornu vijest i dio njegova govora.

 

 

Nadalje, katolički čelnik porijeklom iz Argentine je pritom komentirao dijelove Novog zavjeta u kojima Isus izgoni ‘trgovce iz Hrama’.
Taksovnik ili tarifni sustav crkvenih usluga

Taksovnik ili tarifni sustav crkvenih usluga

– Isus je pročistio hram jer je bio profaniran, a s njime i Božji puk. Događanja u Hramu sablažnjavala su Božji narod. Narod je dolazio u Hram moliti, a tamo je vladala pokvarenost koja ga je sablažnjavala – rekao je Papa te podsjetio na priču iz Biblije o majci koja je u hramu molila Boga da joj da dijete, a nevaljali svećenik je sa svojim sinovima iskorištavao hodočasnike i sablažnjavao ih.
A onda se Papa savim konkretno okomio na pojave zbog kojih mnogi u svijetu Katoličku crkvu često karakteriziraju kao poduzeće, odnosno svojevrsnu korporaciju kojoj je u prvom redu važno gomilanje materijalnih bogatstava i veleposjeda, umjesto onoga što je prema navodima iz Biblije zamislio Isus – pružanja utjehe svojemu ‘vjerničkom puku’ u životnim nedaćama, te njegovom usmjeravanju ka duhovnijem životu i -u konačnici – sjedinjenju s Bogom.

Umjesto duhovnosti – cjenici

Umjesto svijetle duhovnosti, vapijuće vjernike često dočekaju cjenici, ili taksovnici, kako ih zovu, s vrlo preciziranim iznosima za oprost određenih grijeha, vjenčanje, pogreb itd. Kad se tome pridodaju slučajevi očigledno vrlo neskromnog života pojedinih svećenika, gradnje luksuznih palača u vremenu siromaštva i nezaposlenosti, proširivanja poslovnih djelatnosti na turizam, medijski i nekretninski bizinis i drugo nepovezivo s izvornim kršćanskim naukom i biografijama svetaca i skromnih kršćanskih monaha, time riječi Pape Franje izazivaju još veće zanimanje.
– Razmišljam o tomu kako mi svojim ponašanjem, narod možemo vrlo lako sablazniti. I danas kad uđemo u neku crkvu vidimo cjenik za crkvena slavlja: krštenje, vjenčanje, misa. Ljudi se zbog toga sablažnjavaju. Jedanput sam kao mladomisnik bio sa sveučilištarcima i dvoje se željelo vjenčati pod misom. No za vjenčanje je bilo određeno samo petnaest minuta, stoga je vjenčanje pod misom trebalo platiti dvostruko. Znamo što Isus veli za one koji sablažnjavaju druge: Bolje im je biti bačenima u more – nastavio je Papa Franjo.
– Kad su službenici Hrama, svećenici, laici, crkvenjaci ili tajnici – špekulanti, narod se sablažnjava. Svi smo za to odgovorni, također i laici jer bi i oni morali otvoreno upozoriti župnika. Zanimljivo je da Božji puk zna svojim svećenicima oprostiti kad pogriješe zbog ljudske slabosti, ali narod im ne oprašta ako su privrženi novcu i ako su zlostavljači. To im ne prašta. Ne oprašta im sablazan iznajmljivanja crkve za vjenčanje – ustvrdio je na kraju propovijedi Papa Franjo.
Isječak iz cjenika varaždinske župe (vjenčanja i sporovodi)

Isječak iz cjenika varaždinske župe (vjenčanja i sporovodi)

Koliko je poznato, u protekla dva dana nije bilo nekog službenog očitovanja crkve u Hrvatskoj o ovom Papinom istupu, a malo je vjerovatno kako će ih biti. Ipak, Zvonimir Bono Šagi, župnik Kapucinskog samostana u Varaždinu, za T-portal ocjenjuje kako je ‘Papa osudio one svećenike koji svojevoljno i na kojekakve načine rade upravo ono za što ih je prozvao, a ne simbolično darivanje Crkve koji seže duboko u povijest’.

Fra Bono Šagi: Samo je siromašna crkva uvjerljiva

– U Crkvi su se uvijek darovi nosili na oltar i to su bili mali darovi. Papa je opomenuo da ne bi smjelo biti ucjena i upozorio je svećenike koji svoje usluge cijene poput trgovaca. To nije kao nekakav porez ili ne znam što; siromah je siromah, a bogat nek dade da se upotrijebi i za siromaha. Kod nas nema dana da nam ne dođe netko na portu tražeći pomoć, a mi ništa nemamo, od države ne dobivamo. To imaju biskupije i kojekakvi uredi; Papa kritizira i birokratiziranu Crkvu – ustvrdio je fra Bono Šagi.
Fra Bono Šagi ipak ima zamjerku i na novinarske interpretacije problematike crkvenih cjenika.
– To je određeno da se zna koliko otprilike tko može, ali bolje bi bilo da nije objavljeno. Novinari to svakako tumače, a zaboravljaju da svećenici mnogima puštaju badava. Divim se Papi što je hrabar. Uvijek naglašavam i pisao sam ranije da je samo siromašna Crkva uvjerljiva – dodao je fra Bono Šagi.
Na kraju, predlaže da se makar s interneta maknu crkveni cjenici.
No nije poznato da li bi ostvarenje Šagijeve dobronamjerne zamisli, odnosno ‘micanje s interneta’, išta promjenilo.
 Tako se na tom istom internetu i dalje može pronaći taksovnik Splitsko-makarske nadbiskupije (poveznica) ili pak onaj koji vrijedi za Zagrebačku metropoliju, na stranicama Župe sv. Nikole u Varaždinu (poveznica).

Misa gregoriana – 2000 kuna

A tamo stoji kako se, primjerice, misa gregoriana (30 misa u 30 uzastopnih dana) plaća 2000 kuna, a stipendij za pjevanu misu 130 kn.
Vjenčanja imaju posebnu cjenovnu kategoriju, pa se vjenčanje s obavljenim „Postupkom za ženidbu i podukom” naplaćuje 300 kn, a za dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe s obavljenim „Postupkom za ženidbu“ i podukom (Otpusnica) se plaća 250 kn. U slučaju vjenčanja zaručnika iz druge župe bez „Postupka za ženidbu“ cijena je manja – svega 100 kuna.
Nadalje, sprovod iz mrtvačnice stoji 300 kn, a ispraćaj na drugo groblje ili preseljenje u drugi grob – 100 kn.
Isječak iz taksovnika varaždinske župe (printscreen)

Isječak iz taksovnika varaždinske župe 

Slijedi čitav iz ordinarijatiskih pristojbi: oprost od ženidbenog navještaja – 25 kn, oprost od zapreke različitosti vjere – 25 kuna, dopuštenje mješovite ženidbe – 25 kn, oprost od maloljetnosti – 50 kn, oprost od krvnog srodstva – 50 kn, oprost od zapreke zločina – 50 kn, oprost od donosa krsnog lista – 25 kn, jednostavno ozdravljenje ženidbe – 25 kn, ozdravljenje ženidbe u korijenu – 50 kn, postupak proglašenja mrtvim – 25 kn itd.
U sadržaj pojedinih formulacija uz riječ oprost ovdje nećemo ulaziti.
U istom su taksovniku izražene i unutarcrkvene naknade za svećenike (po broju propovijedi, za propovijedanje nedjeljom i blagdanom(?), za sudjelovanje u župnim proslavama, blagoslivljanje obitelji, dnevnice, putne toškove, naknada za korištenje osobnog automobila, nagrade za ispovijedanje itd.).

‘Posve siromašnima – gratis’

Ipak, kako napominje fra Bono Šagi, postoje odredbe po kojima se siromašnima spomenute prostojbe mogu i ne naplaćivati. Ako je netko siromašan dobija popust od 50 posto, a najsiromašniji mogu proći i besplatno, odnosno ‘gratis‘, kako doista stoji u navedenom taksovniku.
– U smislu kanonskih odredbi (kan.848; 952, §1 ZKP) nitko ne smije tražiti veće pristojbe od ovdje određenih. Za sve pristojbe vrijedi upozorenje: ako je stranka siromašna, neka se pristojba snizi za 50%; ako je posve siromašna, tada sve usluge treba učiniti gratis. Kad se u takvim slučajevima traži od ordinarijata bilo kakav oprost, treba u dopisu navesti da je stanka siromašna i da se oprost podijeli uz 50% pristojbe ili potpuno gratis – precizno se navodi u tom taksovniku koji je stupio na snagu 13.11.2012. godine.
Umjesto zaključka, prigodno je citirati neke dijelove iz Govora na gori Isusa Krista koji je, uzgred budu rečeno, inače bio energični kritičar sličnih pojava u njegovo vrijeme.
Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.
Ili:
– Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.
Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI