Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
POLITIKA
Gradonačelnik Burić o stranačkim pritiscima kojih nema: Svatko ima pravo na mišljenje, ali konačna je odluka moja!

Gradonačelnik Burić o stranačkim pritiscima kojih nema:
Svatko ima pravo na mišljenje, ali konačna je odluka moja!

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto H. Pavić) (1)

-Tvrdim da nisam ni pod kakvim pritiskom, ni pojedinaca ni skupina, da budem konkretan, niti pod pritiskom predsjednika GO HDZ-a Gorana Pauka niti predsjednika ŽO HDZ-a Ante Kulušića. HDZ je velika stranka, na stranačkim tijelima smo svi jednakopravni i jednakog statusa i imamo pravo iznositi svoja stajališta i ideje, ali to ne znači osobno suprostavljanje, a kamoli stvaranje grupa, klanova ili što drugo. Na žalost u relativno maloj sredini kakav je Šibenik sve je uvijek podložno nekakvim pričicama i tenzijama. Osobno ne smatram da sam pod ikakvim pritiskom, pod ikakvim tenzijama, niti sam osobno s bilo kim u sukobu – rekao je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić na konferenciji za novinare koju je sazvao u prostorijama – HDZ-a (!?).


Gradonačelnik se obratio se javnosti zbog priča o sukobima u HDZ-u na i nakon sastanka direktora šibenskih javnih poduzeća sa stranačkim šefovima Goranom Paukom i Antom Kulušićem, koji su navodno pokušali narediti i gradonačelniku i šefovima gradskih poduzeća da sjedišta i kompletna postrojenja presele na prostor TLM-a.
 
– Nema tu nikakvih sukoba, nema posebno pozicioniranih. Svak ima pravo iskazati svoje mišljene, a u konačnici, kad govorimo o cijelom ovom projektu, naravno da je konačna odluka moja! – odlučan je gradonačelnik Burić.
Pojasnio je da nema ništa protiv ideje o preseljenju svih gradskih tvrtki na prostor TLM-a, ali da se takva odluka ne može donijeti bez pomne i dugotrajne procedure, tijekom koje bi se tek utvrdilo da li je ta opcija uopće isplativa i provediva.
– Uvijek ću se voditi jednom osnovnom idejom da svaka moja odluka mora biti u interesu građana. U ovom trenutku predstavljam sve građane Šibenika i nijedna moja odluka neće biti donesena da je u suprotnostii interesima ovoga grada. Naravno, da bi održali to obećanje, morate se služiti vrlo jednostavnim pravilom, a to je poštivanje zakona i zakonitosti, Statuta i svega onoga što pravno slijedi da bi se neka odluka donijela – rekao je Burić.

Pojasnio je kako su sa prostora TLM-a uklonjena stara postrojenja elektrolize i da se tu se otvorio ogroman slobodan prostor, te da Grad želi sudjelovati u određivanju njegove sudbine. To je, kaže,  kontaktna zona koja može povezati gradske četvrti Brodaricu, Gornje i Donje Ražine s gradom, kao što će TEF povezati Crnicu i Njivice. – Postoje i realne potrebne Grada Šibenika, a one su da se nađe rješenje za smještraj vatrogasnog doma, jer jer sadašnji u prvom redu ne zadovoljava profesionalne zahtjeve Javne vatrogasne postrojbe, a i počinje biti smetnja onom što se događa na tvrđavi sv. Mihovila, postoji potreba za izmještanje tehničkog dijela Vodovora s Meteriza, postoji realna potreba smještanja Bikarca kao nove tvrke koje će se baviti zbrinjavanjem otpada kao i Čistoće, čiji je sadašnji prostor atraktivan za razvoj grada i nije prikladan za korištenje jednog industrijskog psotrojenja. I nitko nema protiv da ta priča bude, ako je moguće, izrealizirana na način da neke od tih tvrtki ili sve izmjeste na područje sadašnjeg Adriala, ali to zahtijeva određeno potpuno jasnu pravnu proceduru, poštivanje svih pozitivnih zakona Rewpublike Hrvatske i tek onda kad budu ti kriteriji zadovoljeni, zaključno s odlučivanjem skupštine, odnosno Gradskog vijeća, mi možemo govoriti o konkretnom poslu. Do tog trenutka treba napraviti niz postupaka i vidjeti da li je to uopće moguće ili nije – rekao je Burić. 
Gradonačelnik je spomenuo još niz problema i nedoumica vezanih za preseljenje javnih poduzeća u TLM. Primjerice, odavna je u proceduri i daleko je odmaknulo dobijanje prostora u vojarni Bribirskih knezova za JVP, za Vodovod je već osiguran prostor na drugom mjestu… Grad Šibenik će, kaže gradonačelnik Burić, razmotriti sve opcije i izabrati najpovoljniju, uz poštivanje procedure.  Bez obzira na pritiske kojih nema. 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI