Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
EKOLOGIJA / KRONIKA 112
Bezakonje: na Pagu berači smilja prebili mještanina koji ih je upozorio da to ne rade

Bezakonje:
na Pagu berači smilja prebili mještanina koji ih je upozorio da to ne rade

- Povikao sam: što to radite? Bit će vam je to ćaća u naslijeđe ostavio, jer sam bio ljut. Jedan me je udario u potiljak, ni sam ne znam čime, a onda su me oborili na pod i iscipelarili - ispričao je Tauzer.
Ovce bi mogle ostati gladne, kao i političari (foto HRT)

Ovce bi mogle ostati gladne (foto HRT)

Evo jednog slučaja koji jasno ukazuje na opasno domaće bezakonje. Naime, na otoku Pagu je jučer skupina od šestero ili sedero policiji zasad nepoznatih osoba teško prebila mještanina koji ih je upozorio da ne beru smilje na njegovoj zemlji. Podsjetimo, još ovoga proljeća  smo upozoravali na problem stihijskog uništavanja okoliša zbog prikupljanja ljekovitog bilja koje domaći otkupljivači otkupljuju za potrebe inozemnih farmaceutskih i kemijskih korporacija.

Niti mjerodavne inspekcije niti druge relevantne istitucije nisu činile ništa kako bi to spriječile. Tek nedavno su se oglasile inspekcije za zaštitu prirode koje su dijelom ograničile sakupljanje smilja, koje je primjerice u susjednoj BiH posve zabranjeno. S obzirom na takvu nehajnost državnih organa, sakupljači su dobili signal kako mogu činiti što im se prohtije, pa, eto, i prebiti lokalnog domoroca ako im stane na put.

Blokirali most zbog smiljokradica

Počeli su se buniti i otočani, pa je skupina njih nedavno blokirala Krčki mosti ne bi li spriječila najezdu berača koji kamionima i kombijima svakodnevno pristižu na Krk, Cres, Veliki i Mali Lošinj i na druge otoke. I dalje se posvuda mogu vidjeti berači sa srpovima, škarama i vrećama, no nije poznato da je itko kažnjen.
Jednako tako ni policija nije pravovaljano reagirala u slučajevima incidenata kakvi su se događali, uglavnom između lokalnog stanovništva i pridošlih sakupljača’. Najnoviji slučaj sa Paga upozorava kako je stanje više nego ozbiljno.
Kako kažu u Zadru, policija još uvijek traga za nepoznatim osobama koje su jučer poslijepodne napali 65 -godišnjeg Mladena Tauzera iz Kolana koji ih je upozorio da ne smiju brati smilje.

Mladen Tauzer: Iscipelarili su me

– Na predjelu Bošana kod Paga ga je fizički napalo njemu nekoliko nepoznatih osoba. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. U ovom trenutku još nitko nije priveden ali raspolažemo s nekim informacijama za koje se nadamo da će nas dovesti do počinitelja. Prema riječima napadnutoga on se s njima sukobio upravo zbog toga jer ih je zatekao u berbi smilja – kazao je danas Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.
A evo što je za Zadarski list kazao napadnuti mještanin.
– Kad sam vidio vreće, krenuo sam prema njima, a onda su se odjednom pojavili Romi, jedna žena i šest, sedam muškaraca. Jedan među njima može je imao oko 40 godina, a svi ostali do 20. Povikao sam: što to radite? Bit će vam je to ćaća u naslijeđe ostavio, jer sam bio ljut. Jedan me je udario u potiljak, ni sam ne znam čime, a onda su me oborili na pod i iscipelarili –  ispričao je Tauzer.
Ranije je četiri puta zvao policiju i zatražio pomoć. Očito ga nisu shvaćali ozbiljno.
Puna vreće smilja - otkupna cijena je deset kuna po kilogramu (Foto: H. Pavić)

Puna vreće smilja – otkupna cijena je deset kuna po kilogramu (Foto: H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI