Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO
Mirko Radak: Branko Grčić stopirao je kredit za spas TLM-a!

Mirko Radak:
Branko Grčić stopirao je kredit za spas TLM-a!

Mirko Radak, predsjednik šibenske organizacije Stranke umirovljenika na današnjoj konferenciji za novinare upozorio je na teško stanje u TLM-u, kojem zbog nedostatka obrtnih sredstava i stopiranog kredita HBOR-a prijeti kolaps, a krah aluminijaša, kaže Radak, mogao bi uzrokovati i propast Jadranske banke.

Mirko Radak (Foto H. Pavić) (2)

 Kredit od deset milijun eura za nabavu sirovine  TLM-u kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj bio je dogovoren, ali ga je stopirao potpredsjednik hrvatske Vlade Branko Grčić – ustvrdio Mirko Radak na konferenciji za novinare. TLM je, kaže, podijelio hrvatsku Vladu.

Prema Radakovim riječima, šibenski aluminijaš proživljava najtežu agoniju u svom 77 godina duigom postojanju, a problem su obrtna sredstva. Gubitkom mostarstkog aluminija i nemarom hrvatske države, sirovi aluminij mora nabavljati na svjetskom tržištu od Egipta, Grčke, Rumunjske, do Rusije.   Novi dobavljači traže gotovinu i avansno plaćanje ili jamstvo jače banke nego je naša Jadranska banka. To aluminijaši objektivno nisu u stanju ispuniti. Izvor spasa bio je već dogovoreni kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj. S HBOR-om je, tvrdi Radak, sve već bilo dogovoreno. Managment i vlasnici TLM–a dostavili su cjelokupnu papirologiju koju je tražila ta državna banka. Kredit je bio u početnoj etapi dogovaran u iznosu od 20 milijuna, pa 15, a na koncu deset milijuna eura. Na kraju je i stopiran. Što se dogodilo? Radak tvrdi da je za to krivac potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

– HBOR je na mig određenih ministara i ministarstva kazala da davanje kredita šibenskim aluminijašima u od 75 milijuna kiuna nije jamstvo da će on preživjeti i da će kredit moći otplaćivati. Onaj koji je zagovatrao kredit je bio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a onaj koji mu se je iz računica samo njemu poznatih usprotivio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić – rekao je Radak.

Dodao je da je za odobravanje kredita u početku bio i sam premijer Zoran Milanović, ali se povukao.  TLM je premijeru, kaže Radak, uputio dva pisma u kojem je zamoljen za pomoć i upozoren što bi uskrata kredita značila za ovu tvrtku. Odgovor, međutim, nikad nije stigao. Prema Radaku, ako Vlada nešto ne poduzme, stradat će ne samo TLM, nego i Jadranska banka, a Šibenik će se pretvoriti u grad duhova.

– Drugi krak ovog preoblema ide prema jadranskoj banci. TLM je oduvjek uzimao kratkoročne pozajmice od Jadranske banke kako bi mogao servisirati obveze porema dobavljačima. Ovog trenutka dug TLM-a prema Jadranskoj banci se približava iznosu od sto milijuna kuna. Može li TLM za sobom povući Jadransku banku? To bi pitanje trebalo rješavati na državnoj razini – rekao je Radak.

Podsjetio je kako 7. prosinca ističe ugovor o privatizaciji TLM-a koji je Hrvatski fond za privatizaciju prije sedam godina potpisao s Konzorcijem. Radak traži da se po isteku ugovora sjedne za stol i proanalizira što je od ugovora ispoštovano, a što nije. – Treba raspakirati taj ugovor, i svi akteri, od vlasnika i managmenmta, rukovodstva grada i županije do saborskih zastupnika, stati u stroj pred kabinet premijera Milanoviča, ili u šator na Markov trg. Sad je vrijeme šatora, pa neka se formira i šator za šibenske aluminijaše – rekao je Radak, naglašavajući da će se, ako poklekne TLM, tresti i grad i županija, pa i cijela Hrvatska.

Zbog situacije u šibenskom TLM-u saborski zastupnik  Reformista Petar Baranović zatražio je stanku prije početka  jutrošnjeg zasjedanja Sabora. Od premijera je tražio da se utvrdi je li ispoštovan ugovor o privatizaciji te tvrtke, ali i hotelskog kompleksa Primošten d.d.

– Ako su kupci ispoštovali obveze preuzete pri preuzimanju TLM-a i Primoštena d.d., onda država mora pronaći načina da im pomogne i održi ih na nogama. A ako se utvrdi da nisu, treba raskinuti ugovore i pronaći novog strateškog partnera – rekao nam je Baranović.

On je dosad u više navrata od Državne agencije za upravljanje državnom imovinom tražio privatizacijske dokumente i odgovore. Nije ih dobio, pa je danas odlučio to kao saborski zastupnik zatražiti direktno od premijera Milanovića.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI