Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
POLITIKA
Vodi li ‘afera Bandić’ i do Todorića?

Vodi li ‘afera Bandić’ i do Todorića?

Krakovi istrage u "aferi Bandić" navodno vode i do koncerna Agrokor Ivice Todorića. Agencija Unex pružala je usluge oglašavanja za Milana Bandića u predsjedničkoj kampanji 2009., kako se govori, potpuno besplatno. Zašto?

Milan Bandić  (Gradonačelnikov Facebook profil) (5)

Nepobjedivi, neponovljivi i vječni nam Milan Bandić, čovjek koji peti mandat zaredom upravlja Zagrebom, poznat po svojim osebujnim retoričkim figurama, ipak se naposlijetku našao na „uskočkoj“ klupi za osumnjičenike. Zajedno s brojnim suradnicima i poslovnim partnerima, među kojima su najpoznatija imena Slobodana Ljubičića, predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga i vlasnika tvrtke CIOS Petra Pripuza, osumnjičen je za seriju kaznenih djela koruptivne naravi, zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. Prema najnovijim informacijama koje dolaze do medija, istragom bi mogao biti obuhvaćen i vlasnik koncerna Agrokor, Ivica Todorić, a u vezi s financiranjem predsjedničke kampanje Milana Bandića iz 2009.g.

Otkako je jučer Bandić priveden u policiju, nakon višemjesečne opsežne istrage pokrenute po nalogu DORH-a i USKOK-a, spekulira se o inkriminacijama za koje se tereti. Prema informacijama javne televizije (HTV-a), navodno je riječ o skupini koja je bila uključena u niz koruptivnih kaznenih djela, od kojih se jedan vezuje za izravnu pogodbu Pripuzove tvrtke Cezar s gradonačelnikom u poslu zbrinjavanja krupnog otpada u Zagrebu, pri čemu je Bandić omogućio Pripuzu zaradu od 7,5 milijuna kuna.

Javne nabave u Zagrebačkom holdingu i zapošljavanje preko tzv. rodjačkih veza, malverzacije sa zamjenama zemljišta, izmjenama GUP-a Grada Zagreba, te sporne donacije iz predsjedničke kampanje, sve to je, navodno, predmet istrage u aferi koja trese Hrvatsku.

A kako se klupko postupno odmotava, tako se s uhićenjima počinju povezivati i još neka zvučna hrvatska imena. Na udaru se našla i agencija za zakup medija Unex, zbog Bandićeve predsjedničke kampanje, a suvlasnik agencije tada je bio Todorićev Agrokor. Govori se da je Unex Bandiću pružao usluge oglašavanja na ključnim gradskim lokacijama potpuno besplatno. Poznato je, inače, da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao apsolutno najskuplju kampanju u kojoj je potrošeno preko 15 milijuna kuna, a zanimljivo je kako se, tijekom istrage razotkrilo da je Bandić donacije primao, uz ostale i od Zagrebačkog holdinga, čak i nakon završetka izbora.

Mnogi vjeruju da je ovo tek početak jedne duge, opsežne krimi-priče koja bi mogla trajno zapečatiti političku i svaku drugu karijeru doučer neuništivog zagrebačkog Hercegovca koji je silno volio „delati“ i koji je toliko predano radio da se – preradio…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI