Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
U Saboru obilježen Dan neovisnosti: Brojni zastupnici izostali sa svečane sjednice, za njih je 8. listopada tek neradni dan…

U Saboru obilježen Dan neovisnosti:
Brojni zastupnici izostali sa svečane sjednice, za njih je 8. listopada tek neradni dan…

U Saboru, svečanom sjednicom, obilježen Dan neovisnosti. Predsjednik Sabora čestitao građanima i poželio još sretniju budućnost u europskoj Hrvatskoj, premijer Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i velik broj zastupnika, na sjednici nisu bili, imali su "važnijeg posla"...

dan-neovisnostiSvečanom sjednicom u Hrvatskom saboru obilježen je državni praznik, Dan neovisnosti. No, s obzirom na broj prisutnih zastupnika, očigledno je da mnogi od njih drže kako je 8. listopada tek neradni dan… Toga dana, prije 23 godine, Sabor je donio jednoglasno odluku o raskidanju svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, a Hrvatska je postala neovisna i samostalna država. Danas, značaj toga datuma svojim ponašanjem relativizira i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i šef oporbe Tomislav Karamarko ( HDZ) , koji na svečanu sjednicu Sabora nisu došli. Imali su važnijeg posla: Milanović je otputovao u Milano na summit šefova država i vlada EU, a Karamarko je “sređivao stanje” u BiH… Kakvo čudo da velik broj hrvatskih građana pojma nema o kakvom se prazniku radi, važno je da se – ne radi!

Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao je građanima Dan neovisnosti uz želju za još sretniju budućnost u europskoj Hrvatskoj te ocijenio da je Hrvatska na svome 23-godišnjem putu  postigla puno na političkom planu. No, poručio je također, kako dostignute demokratske standarde treba dalje nadograđivati, da je to trajan proces u kojemu se nemamo pravo umoriti. Odanost domovini ne iskazuje se samo u ratu, kazao je Leko, a država koja svojim građanima prža mogućnost za školovanje, rad i život u slobodi, ostvarenje je nada svih sudionika u obrani RH, kao i svih onih građana koji su plebiscitarno na referendumu kazali NE ostanku u bivšoj Jugoslaviji. Za Leku gotovo da i nema nikakve sumnje da bi i danas velika većina hrvatskih građana , kada bi se proveo isti referendum, a”referendumi su nam u zadnje vrijeme nekako u modi”, glasala ponovo za europsku budućnost Hrvatske.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović jutros je “svoj dug” domovini u prigodi njezinog praznika neovisnosti, “odužio”, zajedno s predsjendikom države i Sabora, polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj  u spomen na sve one koji su dali svoj doprinos samostalnoj Hrvatskoj, kratko je odgovorio na neka “vruća” novinarska pitanja i – “dao petama vjetra.”

Komentirajući inicijativu udruge U ime obitelji za izmjene izbornog sustava, Milanović je rekao: Ovaj povijesni dan naše zemlje, Dan neovisnosti, događa se u ozračju dosadanog i upornog, ali i vidljivog izlaska iz krize, i na žalost, opet bavljenja nacije manje bitnim pitanjima kao što je izborni zakon, ali od toga ne možemo pobjeći. Ako će preferencijski sustav riješiti bilo što u Hrvatskoj, ja sam njegov prvi pobornik. Ali mislim da se moramo baviti pravim hrvatskim problemima. To nije izborni zakon, već nezaposlenost.

Osvrnuo se i na novu referendumsku inicijativu protiv monetizacije hrvatskih autocesta, za koju drži da je u osnovi pokušaj opstrukcije Vlade u vođenju ekonomske politike.

– U Hrvatskoj je potpuno normalno da se komad obale dade u koncesiju na sto godina, i to je zakonito. Ali kada se razmišlja o tome da se “popeglaju” dugovi i kriminal prethodnika tako da se ceste iznajme i to po strogim pravilima, onda se pokušava na tome profitirati, a zapravo rušiti sve ono što mi pokušavamo graditi – izjavio je Milanović, pomalo rezignirano, dodajući kako sve što ova Vlada čini je nastojanje da korigira ranije greške i kriminal, a to se dade, i malim naporom, lako opstruirati.

Dan neovisnosti 8. listopada 2014. (Foto Vlada RH)

Predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Vlade RH na polaganju vijenaca za Dan neovisnosti 8. listopada 2014. (Foto Vlada RH)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI