Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
Tvrđava sv. Mihovila post festum nagrade HTZ-a: Od kulturocida do kulturne atrakcije Hrvatske

Tvrđava sv. Mihovila post festum nagrade HTZ-a:
Od kulturocida do kulturne atrakcije Hrvatske

Put od kulturocida do kulturna atrakcije Hrvatske u 2014. tvrđava sv. Mihovila prošla je za samo godinu i pol dana. Na sreću, politika nije porazila kulturu...

Tvrđava sv. Mihovil - otvaranje ljetne pozornice (28)Obnovljena šibenska tvrđava sv. Mihovila s jedinstvenom ljetnom pozornicom, kulturna je atrakcija godine u izboru Hrvatske turističke zajednice. Titulu je odnijela u iznimnoj konkurenciji splitske Dioklecijanove palače i manifestacije Noć muzeja. I jest najveća, ne šibenska, nego nacionalna kulturna atrakcija 2014. A put od kulturocida do prestižne nagrade prošla je u samo godinu i pol dana…

Oko uređenja srednjovjekovne šibenske fortifikacije, građene od 15. do 17. stoljeća, s funkcijom obrane grada od Turaka, bilo je itekako prijepora. Ideja da se, uz Katedralu najznačajniji, šibenski kulturno-povijesni spomenik funkcionalno redefinira, i time revitalizira kao aktivan objekt kulture, u startu se doimala pretencioznom. Ljetna pozornica kao forte projekta, s oko 1100 mjesta, nekima se činila preagresivnom intervencijom politike u kulturno-povijesnu baštinu. Kao pokušaj političkih smrtnika da za života podignu spomenik vlastitom liku i djelu. A kad su u bedemu tvrđave otvorena tri nova ulaza, oponenti projekta su bili neumoljivi. – Ovdje je riječ o nasilju nad zaštićenim kulturnim dobrom, pa se zasigurno može govoriti o počinjenom kulturocidu !

Prostor izgubio svoju izvornu funkciju!? Koju? Vojnu?

Kao krucijalni argument kontra projekta, osim probijanja bedema, isticalo se kako će tvrđava izgubiti svoj izvorni duh, a njezini će bedemi poslužiti tek kao plašt određenim događanjima za koje se uopće i ne zna koliko će biti primjereni povijesnom ambijentu ove šibenske fortifikacije. Sumnje su se nizale jedna za drugom. Od konzervatorske nebrige i indolencije, zahvaljujući kojoj su, kako se govorilo, otvorene rane na povijesnom kamenom tkivu tvrđave, preko nemogućnosti (samo)održanja objekta i popunjavanja mega-gledališta s preko tisuću mjesta, do njegove suspektne programske definiranosti. Ukratko, riječ je o projektu koji nema budućnosti, a spomenička baština je grubo i nepopravljivo oskrvnuta. Taj prostor je ovim projektom izgubio svoju pravu funkciju, a tako nešto se sprema i na drugoj tvrđavi, Barone… zloguko su upozoravali kritičari.

No, koja je to prava funkcija sv. Mihovila? Vojna? Obrambena? Jasno je da s tom funkcijom više nitko ne računa, a itekako ima smisla, razloga i potrebe spomeniku ovakvog ranga udahnuti život novog vremena, valorizirati ga i promovirati na novi način. Pozornica na litici od preko 70-ak metara nadmorske visine, s koje puca pogled na cijeli šibenski akvatorij, sama po sebi prvorazredna je atrakcija. S programom primjerenim tome neponovljivom ambijentu, ona postaje pravi kulturni biser grada. A kako vidimo, i nacionalna kulturna atrakcija koju je u samo četiri mjeseca otkako je otvorena pohodila 101 tisuća posjetitelja! Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku postala je mjesto vrhunskih kulturnih događanja i nezaobilazan turistički toponim na karti Hrvatske. U četiri mjeseca 14 događanja s vrhunskim svjetskim i domaćim imenima iz svijeta glazbene i scenske umjetnosti. Od Maksima Mrvica, Josipe Lisac, tri sopranistice HNK Zagreb, baletnog ansambla HNK Split, preko šibenskog pjevačkog društva Kolo i orkestra OS RH, svjetskih glazbenih atrakcija Thievery Corporation, 2Cellos, The National, Nouvelle Vague, do Ansambla Lado , Natali Dizdar, obitelji Dedić… Tvrđava sv. Mihovil - otvaranje ljetne pozornice (4)

Politika nije porazila kulturu

Godinu dana trajala je prava kampanja protiv projekta ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila, začinjena puno više političkim, negoli motivima zaštite kulturne baštine. Iako, nema dvojbe da se štošta u izvedbi projekta moglo i moralo drugačije, opreznije, s više poštovanja spram onoga što baštinimo iz povijesti kao kulturno nasljeđe. Ali, baštinu treba čuvati, zaštititi, respektirati, no s njom treba i komunicirati, interpolirati je u današnji život i funkcionalno revitalizirati. Svim oponentima usprkos, sv. Mihovil ima izvanrednu stratnu poziciju. Prepoznat je i već etabliran kao mjesto vrhunskih kulturnih događanja. Svim kritičarima usprkos koji su stigmom kulturocida pokušali trajno diskreditirati jedan projekt koji se pokazao kao izvanredan spoj kulturno-povijesne baštine i suvremene kulturne scene, iznimno važan u jačanju kulturnog i turističkog identiteta grada Šibenika. Put od kulturocida do kulturne atrakcije, put je uspjeha. Politika nije uspjela poraziti kulturu. Tim putem ne bi trebalo više ići, ma tko bio na vlasti, ni u obnovi tvrđave Barone, koja uskoro kreće, ni sutra kada na red dođe možda najdragocjenija od sve četiri šibenske fortifikacije. Sv. Nikola.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI