Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Tribina o ispravnosti vode u Gradskoj knjižnici u Šibeniku (Foto: Šibenik.IN)

Tribina o ispravnosti vode:
Stotinu pitanja, nijedan odgovor

Tribina o ispravnosti vode u Gradskoj knjižnici u Šibeniku (Foto: Šibenik.IN)

Tribina ‘Ispravnost vode i ekološke crne točke u Šibensko-kninskoj županiji’, koja se večeras održala u Gradskoj knjižnici, trebala bi označiti početak mukotrpnog puta do rješenja ekološkog problema koji prijeti Šibeniku i okolici.

Tribina o ispravnosti vode u Gradskoj knjižnici u Šibeniku (Foto: Šibenik.IN)

Tribina o ispravnosti vode u Gradskoj knjižnici u Šibeniku (Foto: Šibenik.IN)

U publici su bili i Stipe Petrina i Anton Krvavica i Srećko Kmetič, dakle politička, aktivistička i ekološka kombinacija, plus novinari, znatiželjnici i zabrinuti građani. Nasuprot njih sjeo je Tomislav Debeljak, predsjednik uprave DIV-a, kninske tvornice u koju mnogi upiru prstom kad je o zagađenju Krke riječ. U takvoj konstelaciji snaga moglo se očekivati da perje poleti, no želja organizatora da rasprava prođe u miroljubivom i demokratskom ozračju – uslišana je.
Visokih tonova nije bilo. Nije bilo ni župana Gorana Pauka, niti Mihe Mioča iz Vodovoda, opravdali su se „radnim obvezama“ u petak navečer. Nije bilo ni Suzi Vatavuk iz Zavoda za javno zdravstvo, koja je bila originalnija pa je u ispričnici napisala da je „nepotrebna“. Policajac Ivica Kostanić bio je najkonkretniji: njemu je smetala mogućnost „političke montiranosti“ same tribine, pa ni on nije došao. Tribinu je, naime, organizirala stranka OraH. No, istinitosti radi, skup nije nimalo nalikovao stranačkom mudrovanju. Štoviše, riječ „OraH“ nije se nijednom izgovorila.
Na tribinu su se, osim Debeljaka, odazvale Fani Bojanić iz Hrvatskih voda i ekologinja Dajana Dulčić, te Neven Cukrov iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša. Situacija s problemima oko pitke vode u Šibensko-kninskoj županiji, nakon dva sata rasprave, nije nimalo jasnija. Baš naprotiv. Nitko od stručnjaka za govornicom ne zna kakva je to masna mrlja bila na crpilištu Jaruga, odakle je došla, tko je kriv za nju. Ne zna se ni imali li zaostalih energenata u lozovačkom Ivanalu, kao ni postoji li kakav dokaz za krivnju kninskog DIV-a. Kakav je sastav dna u „lagunama“ oko DIV-a, tko je vlasnik tog područja i kako to da se jedan dio Šibenika žalio na smrdljivu vodu, a drugi nije – ništa se ni od toga ne zna. Je li voda u šibenskom kraju uopće bila zagađena? Ne znaju.

Vijak, a ne nuklearna fizika

Zna se sljedeće: u Hrvatskim vodama, a to je potvrdila Fani Bojanić, za probleme s vodom u Šibensko-kninskoj županiji saznali su preko medija. Takvo nešto, dakako, s propisanim protokolom nema nikakve veze. „Nazvali smo odmah župana Pauka i direktora vodovoda Mioča, i oni su poručili da je sve pod kontrolom“, kazala je Bojanić.
Tomislav Debeljak tvrdi da zagađenje Krke s DIV-om nema nikakve veze. „U DIV-u ne postoje metali koji su pronađeni u lagunama koje, usput rečeno, nisu vlasništvo tvornice već su državne. Mi proizvodimo vijke, ne bavimo se nuklearnom fizikom. “
„Lagune“ oko DIV-a, oko kojih se na tribini vodila središnja rasprava, područja su koja smo mi na TRIS-u prije nekoliko mjeseci nazvali „smrdljivom, crnom, masnom i beživotnom močvarom“. Jer, jednostavno, to ona i jesu, bez obzira što Fani Bojanić tvrdi da su „takve lagune uobičajeni prirodni bazeni za pročišćavanje voda“. Uostalom, svi su se na tribini složili da se ne zna što se sve nataložilo na dnu tih laguna, a pretpostavlja se i da dio kninskih kanalizacijskih voda također tu završava. A sve se to odvija nekoliko metara od Orašnice, pritoke Krke. Priznalo se i da je DIV-u prije dvije godine istekla vodopravna dozvola, a da je nova u „procesu izdavanja“. Nitko oko toga nije dramatizirao jer, sramežljivo se natuknulo, to je standardna pojava u Hrvatskoj.
Tribina „Ispravnost vode i ekološke crne točke u Šibensko-kninskoj županiji“ nije odgovorila ni na jedno od aktualnih pitanja, no ako ništa drugo – javna rasprava je otvorena. A i to je, u državi u kojoj manjka javnih rasprava na gotovo svim problematičnim poljima, veliki korak.

aem_baner

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI