Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA
Spor oko skrbi nad ranjenim surim orlom: Država prijeti ukidanjem Sokolarskog centra!

Spor oko skrbi nad ranjenim surim orlom:
Država prijeti ukidanjem Sokolarskog centra!

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naprasno je zapovijedilo Sokolarskom centru iz Dubrave kraj Šibenika da u centru AWAP u Zaprešić proslijedi dva sura orla koji na liječenju i rehabilitaciji ovdje borave od kolovoza. Sokolarski centar odbija postupiti po zapovijedi jer bi premještaj za jednu od ptica mogao biti poguban.

Emilio Menđušić i ranjeni suri orao danas (Foto: Hrvoslav Pavić)

Emilio Menđušić i ranjeni suri orao danas (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ranjeni suri orao koji je početkom kolovoza spasili paški vatrogasci, uspješno se oporavlja u Sokolarskom centru u Dubravi kraj Šibenika. Imao je iščašeno rame lijevog krila, koje su veterinari Sokolarskog centra operacijom uspjeli namjestiti, tako da 4,5 kilograma teška ptica uz pomoć dva metra širokih krila već uspijeva skočiti na prečku visoku 75 centimetara. Oporavak ptice čini se izvijesan, kao i njegovo vraćanje u prirodu. Ovdje se uspješno oporavlja i drugi suri orao koji je u isto vrijeme iscrpljen, gladan i onemoćao pronađen u kokošinjcu na Danilu kraj Šibenika. Međutim, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (Očitovanje Sokolarski centar) naprasno je naložilo da se ove dvije ptice iz Sokolarskog centra hitno prebaci u prostor Udruge za zaštitu divljih životinja – AWAP u Zaprešiću! – Potrebno je jedinku surog orla zaprimljenog u Vaše oporavilište istog dana smjestiti u veliku letnicu, kako bi oporavak bio uspješniji. Naime, način postizanja letne kondicije korištenjem tehnika koje provode sokolari nije prihvatljiv sa gledišta zaštite vrsta. U tu svrhu Ministarstvo je kontaktiralo Udrugu za zaštitu divljih životinja – AWAP i predložilo smještaj ove dvije jedinke u velike letnice u okviru njihovog oporavilišta, gdje je potrebno provoditi daljnju skrb i oporavak – stoji u jednom od dopisa Ministarstva zaštite okoliša Sokolarskom centru.

Rat za skrb - suri orao (Foto H. Pavić)  (2)

Voditelj Sokolarskog centra Emilio Menđušić, međutim, nije se složio s tim da pošalje ptice u Zaprešić, tim više što on osobno (Očitovanje Emilio Menđušić) , kao ni dva veterinara koja djeluju pri centru (Mišljenje Emil Ofner Mišljenje Goran Horvatović), ne preporučaju ni transport ni premještanje ptica veliku letnicu. – Korespodencija s Ministarstvom zaštite okoliša traje već mjesec dana, ali oni čitavo vrijeme odbijaju dati ikakvo stručno obrazloženje svog zahtjeva. Ne pristajemo zbog birokratske direktive ugroziti zdravlje i život jedinki kritično ugrožene ptičje vrste kojih ima možda dvadesetak parova u čitavoj Hrvatskoj – rekao nam je Menđušić.

– Od Vas nije traženo očitovanje, već postupanje, odnosno poduzimanje mjera da se omogući transport surih orlova u AWAP – odgovaraju iz Ministartva i prijete raskidanjem ugovora s Udrugom Sokolarski centar, odnosno ukidanjem centra i jedine registrirane veterinarske ambulante za skrb o divljim životinjama u Hrvatskoj. S ‘danilskim’ orlom, kaže Menđušić, neće biti problema, jer se već toliko oporavio da može biti pušten u prirodu. Međutim, s jedinkom s Paga, je druga stvar.

– Njemu trebaju još mjeseci oporavka i pažljivog postupanja. Transport i puštanje ptice u letnicu, gdje bi slobodno letjela, ne dolaze u obzir – kaže Menđušić.

Udruga Sokolarski centar u Dubravi već četvrt stoljeća uspješno zbrinjava ozlijeđene ptice grabljivice s područja čitave Dalmacije, Primorja, Istre, Like i šire, a sada se prvi put događa da se zahtjeva preseljenje ptice na drugo mjesto, i to zato jer Centar nema odgovarajuću letnicu i jer navodno koristi neprihvatljive sokolarske tehnike. Kako bilo,  Emilio Menđušić ni pod kakvom prijetnjom ne pristaje izručiti ptice, tim više što stručnjaci iz Sokolarskog centra, doktori veteranarske medicine Emil Ofner i Goran Horvatović, upozoravaju kako su u ovoj fazi transport i smještaj u veliku letinicu riskantni i mogli bi biti pogubni, a u mišljenju su im se pridružili i stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.  Rat za skrb - suri orao (Foto H. Pavić)  (3) Rat za skrb - suri orao (Foto H. Pavić)  (5) Rat za skrb - suri orao (Foto H. Pavić)  (4)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI